Фамилно шоу ВиК


Фамилно шоу ВиК
ВиК - Бургас
16 Февруари 2010, Вторник


Бащи, синове, дъщери и аматьори във водопроводите – любимите участници в търговете на директора на държавното водно дружество в Бургас Ганчо Тенев
“ВиК” е държавно предприятие, в което обаче директорът се чувства като пръв частник вече почти цяло десетилетие. Тенев бе назначен от царската власт. Тройната коалиция го възприе като много свой човек и не даде и косъм да падне от главата му.


Автор: Пролетина Николова

А сега при ГЕРБ го дундурка новият директорски борд, в който заместник-председател е съпругът на пишман-външния ни министър и още по-пишман еврокомисар Румяна Желева – Красимир. Жалко, наистина, че за кастингите за “Биг брадър фемили” организаторите им не се поразровиха из архива на “ВиК”. Там има действително трогателни семейни истории. Най-ранните датират още от началото на новия век, но днес ще се позабавляваме с по-пресни и свежи приключения от живота в уж държавната фирма.
Както е известно, Законът за обществените поръчки предвижда различни процедури за определянето на фирми – подизпълнители на разните там дейности. Ако стойността на поръчката е за над 100 000 лева, то непременно се прави открит търг. При по-малки суми търгът вече не е толкова открит, а съответната фирма сама си кани определени кандидати. Вторият е любимият вариант в повечето държавни дружества, защото проверяващите после трудно се ориентират кое – как е и далаверата върви необезпокоявано с пълна сила. Не че и при откритите търгове не могат да се уреждат шуреи и шурулинки – кметът на Сливен Йордан Лечков нагледно показа на цяла България как се прави това. Но във ВиК – Бургас, все пак, са предпочели по-сигурния втори вариант. Наместо да се търси един изпълнител за някой обект с открита процедура, Тенев разбива работата на няколко части, така че навсякъде цената да падне под 100-те хиляди, правят се няколко приятелски търга, и така законът проформа е спазен.
През 2008 водното дружество търси, например, фирма за авариен ремонт на питейния водопровод в гр. Сунгурларе. Ганчо Тенев кани трима кандидати: “Стройстил” ЕООД – гр. Айтос, “Кота-65” ЕООД – гр. Бургас и “Теди 2005” ЕООД – София. Откъде е измъкнал и точно тази софийска фирма при наличието на десетки други в региона на Източна България сигурно щеше да си остане загадка, ако не съществуваше Търговския регистър. От него се вижда, че собственичка на “Теди”  е г-жа Ивелина Тодорова Маркова, която живее в ж.к. “Христо Смирненски”, бл.22 в столицата. Ивелина е дъщеря на Тодор Колев – бивш служител в отдел “Инвеститорски контрол” във ВиК – Бургас. Още по-странното е, че точно в навечерието на този търг Колев се появил в старата си фирма. Ама не за да навести бившите колеги, ами за да занесе офертата на “Кота-65”. Демек, играл е за конкуренцията на дъщеря си. Пред “Десант” Колев сам чистосърдечно си разказа, че носел документите на една фирма, ама не си спомнял коя точно, защото минало бая време.
“Май наистина занесох едни документи на една фирма за търга, ама мина толкова време, че вече не помня кое как беше”, обясни Колев. Хайде, бе! Как не си спомнял, като точно Тенев работи като технически ръководител в “Кота 65”! Той обаче със сигурност си спомни, че не е носил документите на дъщеря си, защото тя сама си ги занесла. Момичето се разходило от София до Бургас, подало най-лошата оферта за 99119 лева и съответно загубило. Направо да не повярва човек, че при тези връзки на баща си Ивелинка не е успяла да се ориентира добре в интригата. Още повече, че татко Тодор можеше да й подшушне офертата на “Кота-65”, която е за 97680 лева, така или иначе, е била в ръцете му, и виж ти случайност – е спечелила търга, та дъщерята да напише една по-хубава цена. Но всичко това, разбира се, са наивни разсъждения, защото очевидно в случая Ивелина  го е играла миманс и много добре е знаела това. “И аз съм много учуден защо дъщеря ми даде такава лоша оферта”, изкоментира пред “Десант” невинно Колев, който иначе е кумец на зам.-изпълнителния директор на ВиК – Бургас Димитър Джигаров.
Фамилното шоу продължава с друга малка обществена поръчка за аварийна подмяна на водопровод в бургаския квартал “Подеба”. Любителят на семейни търгове Тенев този път е поканил за спектакъла родителя Димитър Георгиев Стоев, който е собственик на фирма “Хидроком” – Царево и сина му Георги Димитров Стоев с фирма “Комплектстрой” ЕООД. Третият участник е “Геоком”. За разлика от Колев и Ивелина, тук татко Митко активно е работил в полза на сина си. Той е дал оферта за 75671 лева, а чедото е предложило 72823 лева и е спечелило. Да, “Биг брадър фемили” има на какво да се научат – Ганчо Тенев с такава лекота и без никакви кастинги успява да открива все семейни фирми за търговете си.
Е, има и наддавания, в които не участват цели семейства, но и те са със занимателен характер. Едно оттях се е разиграло все в същата 2008 година. То е за подмяна на захранващия водопровод в село Горица, което се намира в община Поморие. Този път Тенев е поканил три айтоски фирми: “Коректстрой” ООД, “Техмаком” ООД, и ЕТ “Стройстил – Стоян Стоянов”. Последните две са се направили на приятно разсеяни и са дали оферти за над 100000 лева, макар че законът ясно е посочил, че щом търга е за малка обществена поръчка, цената й не трябва да надхвърля тази сума. Много ясно е, че са били декласирани на момента в полза на “Коректстрой”. Попитани дали са играли за конкуренцията в един нагласен търг или просто не са в час, от “Техмаком” заявиха, че нямат намерение да дават никакви обяснения. “Вие за глупав ли ме смятате или какво? Защо трябва да ви казвам по каква причина съм дал такава оферта? Това си е моя работа”, отсече Милен, който не пожела да си каже фамилията – единият от двамата съсобственици в “Техмаком”. Също негова, на Ганчо Тенев, работа е защо именно “Техмаком” е поканил в търг за водопровод – в Търговския регистър ясно е написано, че фирмата не се занимава с ВиК – съоръжения. Тя е специализирана в поставяне на газови инсталации и дограма. Но пък как добре пасва за статист в търг, който очевидно е трябвало да спечели Стоян Костадинов Стоянов – собственикът на “Коректстрой”. Очевидно е, защото г-н Стоянов, по една случайност, се оказва собственик и на “Стройстил” – тоест е единственият специалист по ВиК в това уж наддаване. И при това положение е чак чудно, че играеки сам срещу себе си не е дал оферта за максималната горна граница 99999,99 лева, ами е посочил от кумова срама “само” 98863 лв. Ганчо Тенев пак щеше да си го избере едно хубаво – та нали именно той го е и поканил!
Стоян Костадинов Стоянов, оказва се, е голям любимец на шефовете във ВиК. Когато водното дружество решава да прави ремонт на водопровода от река Хаджийска до шахтата в село Просеник, община Руен, “Коректстрой” е пак наредена на първа линия сред поканените за тази малка обществена поръчка. Останалите двама участника в търга са отново от Айтос: ЕТ “Сотир-Г-2000 Сотир Гугалов” и “Милкрейд” ООД. И този път Тенев проявява завиден подбор на фирми – едноличният търговец е специалист по високо строителство и никога не се е занимавал с водопроводи. В предмета на дейност на “Милкрейд” пък пише какво ли не – от продажба на селскостопанска продукция до печатарска дейност, само не и ВиК. При това положение избирането на “Коректстрой” и за този обект й е в кърпа вързано. За всеки случай обаче останалите двама играчи отново са посочили в офертите си суми над 100000 лева, та отпадането им от търга да е абсолютно сигурно.
А пък Сотир Гугалов, завалията, май въобще не е знаел в какво точно участва и за какво са го извикали. “Ами обадиха ми се да ми кажат да подам там една оферта и аз подадох. То в тая криза, като ме канят, защо да не участвам!?  Ама не съм се занимавал с водопроводи – аз съм бивш служител в СМК и съм бил в строителството, но от ВиК ми казаха: ела, участвай. Да не ида ли? Аз сега откъде да знам защо съм написал оферта за над 100000 лева. Така ми се е получила. Хич не ги знам кое е малка обществена поръчка, кое е голяма, кое за колко лева е…”, обясни експертно и съвсем професионално Гугалов.
От друга страна, Тенев категорично отрече във фирмата му да има нарушения. Всичко било изрядно. “Сделките ни са по над 200 на година. Мога ли да ги знам с подробности всички? Гарантирам ви, че няма нарушения и надписвания. А и ние работим на най-ниските цени в бранша, по-ниски от тези на останалите частни фирми. Ако държите да коментирам конкретни търгове, трябва да ми кажете кои са, да потърся документацията, да ги проверя, да се запозная с тях и тогава ще ги изкоментирам”, обеща Тенев.


Съпругът на ексвъншната министърка Румяна Желева – Красимир Желев е зам.председател на директорския борд във ВиК още от времето на царското правителство Снимка в.“Труд“ Ганчо Тенев: Имаме над 200 сделки годишно, мога ли да знам с подробности всичко?

В категории: Разследвания

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
26.02.2015 22:18:48
0
0
7
Тенев
02.02.2015 23:04:43
4
0
ГАНЧО ЙОВЧЕВ ТЕНЕВ, шефа на ВиК – Бургас, престъпник и крадец и все още ненаказан, който трябваше вече да е изправен пред съда, ако имаше такъв! Но има ГЕРБ, който го защитава!!! Защитава го за режисираните обществени поръчки и съмнителни продажби, ощетили държавата с милиони левове. След като с неохота започнаха разследване на дейността му, от прокуратурата използваха всички възможности за протакане на делото и накрая – към днешна дата, то е вече смачкано и приведено във вид, удобен като за човек на ГЕРБ. ДОКОГА!?
От частен бизнес в България човек може и да спечели, но може и да затъне в дългове и да фалира. От управлението на държавна фирма обаче у нас може само да се забогатее. На гърба на хилядите данъкоплатци това прави с успех и крадеца ГАНЧО ЙОВЧЕВ ТЕНЕВ. Много неща могат да се кажат, но едно е сигурно: докато държавата, както и разни измекярски ”политически партии” поддържат подобни бандити, като ГАНЧО ЙОВЧЕВ ТЕНЕВ, то горко и на тази държава. С това си мислене, а след нас и потоп, всички тези хора са само за едно място – зад решетките, ако има въобще останали българи да го направят! Вижте и линковете:
http://www.segabg.com/article.php?id=322065
http://www.desant.net/show-news/23673/
http://globusnews.net/2010/8781
http://19min.bg/news/8/26079.html
6
ludiq
05.01.2015 13:49:09
0
0
abe toz gancho za6o go darjite o6e tova vik ima li sindikati
5
kireto
28.04.2012 13:05:00
0
1
abe hora gledam komentarite vi mnogo govorite gan4o jelev kirov tova vika nqma li sindikati da poemat v tehni race?koi e toz gan4o?ve4ni hora nqma) mnogo god sam v finlandiq imam bratov4et v vik ot vreme na vreme se 4uvame i kato mi kazva kakvo stava tam prosto sam vazmoten s upravnicite i as sa6o sam rabotil v vikato pri petko marinov no bqhme zadrujni|kato 4uvam na kakvi zaplati sa v momenta prosto se podigravat s horata as sam prosto edin)zoo injener v finlandiq i sam s16 evro na 4as)kolegi bratq ne ostavqite da ve ma4kat tarsete si pravata
4
darvoto
24.01.2011 11:07:12
0
0
добавям към крадците и г-н Т АНДРЕЕВ
3
бойко
21.02.2010 09:02:06
0
0
БОРДА НА ВиК БУРГАС НЕ Е НОВ А Е ОТ ВРЕМЕ "ОНО" Т.Е. ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ НА МИНАЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО. И СИ СТОИ ВСЕ ОЩЕ И "ЛАПА". ТАМ СА СЕДЕМ ДУШИ ЛАПАЧИ ВСЕ НАШИ ХОРА. ЗАПОВЕДТТА НА Б.Б. БЕШЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИМА ДУШИ В БОРД. ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ - КАК ГЕРБАДЖИЯТА КР. ЖЕЛЕВ Е ПОПАДНАЛ В БОРДА ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА СЕРгей. И НЕ САМО ТОЙ А И ОТБРАНИТЕ МУ ПРИЯТЕЛИ НА ЕДИН ОТ КОИТО Р.ЖЕЛЕВА "ПРОДАЛА" ДЕЛА СИ В ОНАЯ ФИРМА ДЕТО Я ПРОВАЛИ. ЗА ДАЛАВЕРИТЕ НА ЮНАЦИТЕ ВЪВ ВиК БУРГАС РАЗРОВЕТЕ ПО ДЪЛБОКО ИМА КАКВО ДА ИЗЛЕЗЕ И ТО ЗА МНОГО ПАРИ НЕ ТОВА КОЕТО СТЕ ПИСАЛИ. ТАМ ИГРАЕ БОРДА И ЖЕЛЕВ С ГАНЬО И ФИРМИТЕ МУ, ФИКТИВНО ПРЕХВЪРЛЕНИ НА ДРУГИ. ТЕ ПЕЧЕЛЯТ И СТРОЯТ ЗА МИЛИОНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПРОЕКТИ НА ОБЩИНАТА.
2
готен
18.02.2010 19:35:50
2
0
Фирмите които печелят търговете са на Ганчо Тенев и Джигаров и техни поставени лица с които делят парсата.Отдавна трябваше да са срещу бившата Родопа Бургас..[devil]
1
рибар
16.02.2010 15:17:01
0
0
А,как един зооинженер по образование и крадец по призвание-Георги Киров Георгиев
се оказва и до ден днеше в Директорския борд?????[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки