Цената на леда в Сливен


Цената на леда в Сливен
Ледена пързалка са всички тротоари и спирки в Сливен. Фирмата-чистач обаче ще вземе за целта 350 бона
14 Февруари 2010, Неделя


Фирма на Лечков и ямболския кмет Георги Славов ще глътне 7 милиона лева за чистене през т.г., да виждате някакъв резултат?
В първия ден на работната седмица сливналии отидоха на работа както се казва "по очи". За тези, които имат автомобили, проблемите не свършиха само с разкопаните улици, но и с безобразна киша, пръскаща колите им, наместа преминаваща в ледено покритие. За пешеходците обаче, положението беше опасно за живота, защото тротоарите бяха ледена пързалка - нямаше грам пясък или луга, нито една спирка не беше почистена и опесъчена.


Автор: Петър Василев

Централната улица съперничеше на световно първенствопо фигурно пързаляне. Резултатът оповестиха от спешния център - три случая на счупвания на крайници – два на глезен и един на ръка.

В България по традиция за непочистените улици и безхаберието на управниците се казва, че "зимата пак ни изненадала". В средата на февруари обаче, след няколко седмици студ и сняг, е наистина безобразие улиците да се оставят на "самопочистване", а по тротоарите да се разиграват зимни спортове. Неведнъж кметът Йордан Лечков е заявявал, че почистването на снега пред входовете на жилищни сгради и магазини е ангажимент на собствениците. Той дори заплаши, че ще бъдат глобени стопани на магазини и заведения, които не са почистили в своя обсег..

За информация на сливналии през тази година ще бъдат заплатени точно 356 492.01 лева за снегопочистване. Това е официална информация по взето решение на Общинския съвет, който е одобрил посочената сума в План-сметка за разходите по поддържане на чистотата. В тази сума са включени разходи за ръчно снегопочистване на тротоарите по  бул."Цар Освободител" (главната улица) и автобусните спирки, също за ръчно обработване с пясъчно-солни смески на тротоари, механизирано снегопочистване на улици и товарене и извозване на сняг. През този кошмарен понеделник със сигурност нито една от тези дейности не бе осъществена. Анкета на "Десант" сред граждани не откри нито един очевидец на ръчно снегопочистване. Такова няма от много години насам.

Дейностите по почистването се осъществяват от  гражданското дружество „ЛТБ-България ХГ”.  Договорът с фирмата е за 15 години и е в сила на 2 януари 2008 г. Според данните за обществената поръчка, адресът на фирмата е: Сливен, кв. "Даме Груев", бл.53, вх. В, ап. 3. Проверка показва, че това е адресът и на друго познато на сливенци сдружение - "Стройинвест". В него влизат фирмите "Лукском", чийто бивш шеф е настоящият ямболски кмет Георги Славов , "Топстрой декор" на Коста  Петков и "Булгейт" на общинския съветник Радостин Русев- Радото.

6 938 966 лева е общата сума, която местните парламентаристи гласуваха за всички дейности по почистването в общината през настоящата година. Както обикновено опозицията протестира съвсем вяло срещу огромната сума, а мнозинството от ГЕРБ щедро гласува "за" раздутата план-сметка. Без съмнение фирмата ще си получи парите и за снегопочистване. Макар че в понеделник не свърши нищо.Абсолютно нищо.


В категории: Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
отговора на лечков
17.02.2010 07:05:33
0
0
Главната улица трябва да се чисти на ръка, така коментира кметът Лечков темата за непочистените от сняг и лед улици в Сливен. Понеже на главната улица не можели да влязат машини, според кмета собствениците на сгради, както и наемателите на магазини трябвало да си почистят сами."Както са изчистили пет метра, така може да изчистят и петнайсет", каза той след като му обясниха, че хората всъщност бяха свършили своята работа. Кметът явно не знаеше или се направи, че не знае, че в задълженията на ЛТБ влиза и ръчно снегопочистване, да не говорим за почистване на тротоарите и спирките в града. За тази несвършена работа сливналии ще платят над 300 000 лева.

"Не е проблем да се наложи някаква глоба на фирмата, която чисти снега", кандиса накрая Лечков. После пренебрежително обобщи, че зимата в Сливен била два-три дни. Освен това той не бил в града по това време. Коментарът е излишен.

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки