В Сливен: Разкопаване с цена 37 млн.лв.


В Сливен: Разкопаване с цена 37 млн.лв.
снимки автора
09 Февруари 2010, Вторник


Точно толкова дължи община Сливен на 24-годишния бизнесмен Мартин Стефанов – племенникът на общинския съветник от ГЕРБ Радостин Русев-Радото   
Минусови температури, трапове, кал, течащи фекални води, ледени пързалки, заграждения и ръмжащи машини. Баталната сцена е от центъра на Сливен през януари 2010 г.


Автор: Петър Василев

Мегаремонтите на сливенския кмет Йордан Лечков стигнаха и до самото кметство в сърцето на града.В началото на тази седмица багерите изровиха асфалта точно пред фасадата на общинската сграда и продължиха настъплението си  през площад „Хаджи Димитър”. Хаосът е пълен - и за шофьори, и за пешеходци, защото се копае навсякъде, без логика и алтернатива за обходни маршрути.
В понеделник настъпи истински ад на централния площад, който от две години  е и паркинг. Заради изкопните работи, без никакво известие площадът осъмна ограден.  Хората паркираха по тротоари и в градинките.
Същият ден около обед Лечков „сюрпризира“ съгражданите си като обяви на медиите, че това ще продължи през цялата 2010 година. Към момента били разкопани едва 1/3 от предвидените за полагане на канализационни тръби улици. Още около 20 километра  ще бъдат преобърнати с главата надолу. Но това не е всичко. Защото заровените вече улици, щели отново да бъдат разкопавани,  понеже „водният проект” предвиждал и изграждането на водопреносна мрежа! Не е ясно защо бързаме да копаем, след като после пак ще разкопаваме заради водопроводите, питаха се помежду си репортерите, но никой не апострофира с въпрос градоначалника.
Изграждането и подмяната на инфраструктурата е необходимост, но  защо в Сливен се разкопава навсякъде, а никъде нищо не се завършва окончателно, пишат ни читатели в сайта. В квартал „Дружба”, където голямото копане продължи две години не е положен втори слой асфалт, нито пък са ремонтирани тротоарите. В квартал „Сините камъни” хората  втора зима трамбоват върху чакъл. Тротоарите по улица” Георги Данчев” също не са довършени. Така е и с редица други обекти.
Голямото копане не е само газене до коленете в кал. От понеделник особено вече парализирано придвижването през по-голямата част от града, а работата на търговските обекти е блокирана. Магазини, бензиностанции и заведения останаха запушени и губят пари. Шофьорите потрошиха колите си.
Не са рядкост и авариите в газопреносната и ВиК мрежата във вече ремонтираните участъци. Служителите на фирмата-изпълнител „Хидросистеми“ДЗЗД работят и в студените дни, при минусови температури, а улиците са превърнати в ледени реки. Според най-лошите прогнози е възможно да се повтори сценария със съседен Ямбол, където всеки ден има авария, а прокуратурата нареди отново разкопаване на улиците, заради нарушения при подмяната на водопровода.
Не е тайна, че цялото героично бързане е, за да се усвоят едни пари. В понеделник Лечков обяви, че общината дължи на  “Хидросистеми” ДЗЗД 37 милиона лева за вече свършена работа! Фирмата се управлява от 24-годишния Мартин Стефанов - племенника на близкия  до Лечков Радостин Русев-Радото. Радото е и общински съветник от ГЕРБ.
Сливенският кмет заяви в понеделник за пореден път намерението си Община Сливен да тегли кредит. Към момента общината все още не е изплатила заема си от 11 милиона евро към банка „Дексия”, теглен през  2007 година. Този заем бе обоснован с проект за изграждане на канализация и асфалтиране на квартал „Речица”. До ден днешен обаче, хората от "Речица" не са видели нито канализация, нито асфалт. Според кмета за инфраструктурата на „Речица” вече били нужни 40 милиона лева и общината се готвела да кандидатства за финансиране по европейски програми.


Кметът Йордан Лечков Радостин Русев - Радото Шофьорите изпотрошиха колите си в коварните дупки по сливенските улици Служителите на

В категории: Общини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
нн
15.04.2010 19:39:49
0
0
Кметът Йордан Лечков е мутра
1
ideen
10.02.2010 09:44:49
0
0
а мартинчо не е ли следствен заради убиискто при катастрофа?а защо ларгото/пешеходната алея/на сливналии е заледено и непочистено?май пак радото спечели поръчката за поддръжка и почистване на сливен и ямбол.а за какво изобщо става въпрос?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки