Съдебната власт точи пари от МВР


Съдебната власт точи пари от МВР
Милен Димитров
06 Февруари 2010, Събота


Докато не се поправи тази несправедливост, ще е трудно да мотивирам колегите да рискуват живота си, казва директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас

Автор: Интервю на Лалка Кипрова

- Г-н Димитров, снощи (понеделник срещу вторник) неизвестни щурмуваха офиса на телевизия СКАТ в Бургас - единствената у нас опозиционна електронна медия. И друг път са опожарявани нейни автомобили, но сега иде реч за сплашване на свободното слово. Какво правите вие по случая?
- Всички необходими полицейски действия са предприети още от момента на получаване на сигнала - в два след полунощ. Версиите, по които се работи са различни, предстоят много разпити и отсяване на детайли за очертаване на мотивите и кръга от лица, заинтересовани от подобен вандалски акт. Ангажирани са много служители и съм убеден, че във всеки има волята да разкрие извършителя и поръчителя на това престъпно деяние. Към момента все още нямаме задържани, но се надявам осъзнавате колко трудно доказуемо е подобно престъпление, мотивите за което могат да варират в широки граници.
- Подобно нападение носи почерка на гравитиращи към т.нар. наказателен отряд, оглавяван от Николай Мечков. Може ли да считаме, че младежи от тази група са извършители на нападението над офиса на телевизия СКАТ?
- Не бива да се нагърбваме със заключения, неподкрепени с доказателства. Урокът "Мечков" всички го научихме. Излизането на групата на свобода се дължи на няколко фактора – на бюрокрацията, на несъвършенствата в закона, на недобрата стиковка. Но законови несъвършенства винаги ще има. Те обаче могат да се преодоляват с адекватна организация на работата. Всичките сериозни полицейски разследвания са станали успешни, защото сме работили в екип и не сме допуснали да вървят по “каналния ред”. Образно казано: каналния ред в бюрократичните системи води до едно единствено място – до канала.
 - И като заговорихме за престъпни групи, г-н Димитров, преди дни МВР обяви списък от 300 бандити, тормозещи държавата. Колко от тях са в Бургас?
- Не по-малко от 20, без да претендирам за точност. Бургаският район е известен, като бандитски рай, предвид стратегическото му разположение край морето. Бандитите нямат бюджетни ограничения, личен финансов и кадрови недоимък, разполагат с модерни технически средства и високоскоростни автомобили. При равен старт с тях, полицаите тръгват със стара “Лада” с вдигната ръчна спирачка, ако разбирате правилно какво се опитвам да ви кажа. Въпреки голямото желание на колегите и влаганите труд, нерви и воля, не достигат много неща от материално-техническо естество. Очевидно е, че разпределението на силите е неравно.
- Не казахте нищо за заплати, умишлено ли е това?
- Добрите полицаи не са в системата заради парите. Знам, че звучи наивно, но действително е така. Полицейската професия е неблагодарна, но удовлетворението от добре свършената работа няма финансови измерения. Търсим варианти за морални поощрения –  стартирахме инициативата “Полицай на месеца”, като целта е мотивиране на служителите от всяко ниво за постигане на качествени резултати.
- Има желаещи при тези срамно ниски заплати от по 800 лв.средномесечно?
- За всеки един от обявените в Бургас полицейски конкурси кандидатстват между 15 и 20 човека за едно място.  Обикновеният човек не се интересува от това дали са скъсани кубинките на полицая, а защо престъпниците дефилират с обувки от крокодилска кожа.
-  Публична тайна е, че има редови полицаи на седмична заплата при престъпници.
- Бихте ли ми посочили имена или говорим за градски легенди? Ако действително има такива служители, искрено съжалявам за тях. До момента няма уволнени за нерегламентирани контакти. Отстранени са двама служители и то за нарушение на дисциплината преди аз да стана директор.
- Защо тогава беше уволнен Тони Алексиев, дългогодишен служител в Криминална полиция? Беше тиражирана информация, че е разпъвал чадър над сводника Диян Гайтанов-Боксьора. Вярно ли е това?
- Такава информация действително беше «тиражирана», но не е вярна. Корупционна връзка между Тони Алексиев и Диян Боксьора няма. Не мога да коментирам уволнението.
- Да разбирам ли че остава другата добила публичност версия - че самия Георги Славов-Главата е уредил обезглавяването на Тони Алексиев, който работеше по делото му за изнасилване в Поморие? Вярно ли е, че уволнението на Алексиев е подписано в последния работен ден на ексминистър Михаил Миков, а връзките на СИК с тогавашното правителство са неоспорими? Сега няма ли да защитите колегата си, ако наистина е професионалист и заслужава завръщане в системата?
- Извършена е проверка, има определени констатации, които са послужили като основание за уволнение.  В момента се води дело във ВАС и тези основания ще бъдат подложени на съдебен контрол.            
- Защо опитните полицаи напускат МВР или биват отстранявани? Наскоро пенсионираха двама дългогодишни служители?
- За кого по-точно говорите?
 - За шефа на "Криминална полиция" Иван Георгиев и за началника на РЗ "Полиция" Георги Желев. Впрочем имената им не цъфнаха ли в СРС-та по разследването на наркобоса Митьо Очите?
- Моето име е най-често споменаваното в тези СРС-та. И това изобщо не е ненормално, защото става въпрос за оперативна работа, която не се върши изолирано от тези, които преследваш. Както те стават част от твоя живот, така и ти ставаш част от техния. Що се отнася до колегите, категорично се доказа, че нямат нерегламентирани контакти с криминално интересни лица. Ако не ме лъже паметта и двамата спечелиха дела за клевета.
-  Не сте ли прекалено незрял за да оглавите една от най-натоварените дирекции на МВР ( Димитров е на 37 г., р.б.)?
- Факт е, че съм най-младия директор на дирекция в МВР, но искам правилно да бъда разбран - никога не съм имал амбиции за постове. Желанието ми е било свързано с това да си върша работата и да мотивирам колегите си в съвместните ангажименти.
- И като резултат какво реално е разкрито от момента, в който оглавихте ОДМВР - Бургас?
- Част от разкритията, които се направиха през последните месеци са два големи случая на корупция - арестите на гл. архитект на Поморие Светозар Рашков и на инспектора от Инспекцията по труда Евгени Блажев. Те бяха финализирани като разработки по времето когато застъпих като Директор на ОДМВР Бургас, но работата по тях започна много по-рано. Множество удари срещу наркопрестъпността в региона, “частните канабисови насаждения” в хотелски стаи или апартаменти, задържането на лихваря Иван Донков, групата на Ичо Оризарския. Наскоро обявихме резултатите и от голяма международна операция срещу наркотрафика - на три места заловени по няколко десетки килограма хероин. Задържания на участници в организираната престъпна група на територията на други държави. Основното обаче по тази операция беше свършено в Бургас. Не ме разбирайте погрешно, с мен или без мен, ОДМВР ще продължи да работи. Важното е след нашите усилия да има разбиране и от останалите участници в наказателния процес.
- Много от ръководните фактори в МВР продължават да въртят познатия рефрен  “ние ги ловим, те ги пускат”. Защо не признаете, че има случаи когато умишлено в МВР се събират немърливо доказателствата?
- Огромната част от престъпленията се вършат за пари и най-силният превантивен фактор е осигуряването на невъзможност тези пари да бъдат харчени от престъпниците. Затова аз бих доразвил връзката така – полиция – прокуратура – съд – затвор - конфискация и глоби - реинвестиране на конфискуваните средства в правоохранителните институции. По втората част на въпроса - не живея с илюзията, че всички в нашите редици са идеални. Но това е потенциалът, с който разполагаме. Възможно е да се допускат грешки. Текат чести вътрешни проверки на полицаи. Обикновено става въпрос за действия, не за бездействия. Бургаската полиция е с над 2 000 служители, не може всички да са супер професионалисти каквито си ги представяте вие.
- Пропускате обаче вещите лица и експертите. Наскоро даже заплашиха с бойкот, защото бавехте хонорарите им с по няколко месеца Известно е, че експертизите, които се назначават по дознанията, се плащат от бюджета на МВР. Защо се стигна до този конфликт?
- Движението на парите не е уредено правилно. МВР финансира от бюджета си почти цялото разследване, впоследствие в съдебна зала, когато бъдат наложени осъдителни присъди, тези средства се постановяват като съдебни разходи и са възстановими, но по сметка на съдебната система. Тези пари не се връщат в МВР. Те обаче не са заложени и в приходната част бюджета на съдебната система. В един момент, когато има осъдителни присъди тези пари се явяват, като излишъци именно там.
- Под формата на премии за съдии и прокурори?
- Не зная как се разпределят, но в развитите държави, например в САЩ, Агенцията за противодействие на наркотрафика известна като ДЕА се самофинансира със средства от конфискувано имущество на територията на
целия свят. Има ясно изграден механизъм за стимулиране на работещите там, които рискуват живота си.
- Комисията „Кушлев“ иска конфискация на имущество на Митьо Очите за близо 2,4 млн. лв. Факт е, че основание за това искане бе именно осъдителната присъда, която му бе наложена след дълго разследване на полицията. Къде ще отидат тези пари?.
- Агенцията за държавни вземания, която се вля в НАП трябва да организира търгове за продажба на конфикуваното имущество. Аз бих се радвал, ако част от тези средства се върнат при хората, които реално са ги изработили под формата на ново оборудване, компютри, дори капиталови ремонти на сградите, в които работим. А, МВР е една от най-скъпо струващите институции в държавата. Ежедневно правим хиляди левове разходи за скъпо струващи мероприятия, без които разкриването на престъпления е невъзможно. Ние търпим най-много критики, защото сме на улицата, гражданите ни виждат. Но искаме и справедливост при разпределянето на финансовите стимули. Нуждаем се от по-добри условия за работа - много лесно може да се провери кои са най- неугледните сгради на обществени институции в Бургас.


В категории: Интервю

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
мюрето
21.03.2010 08:03:47
0
0
Корумпираните катаджии са срам и позор за МВР.Офицер БАЙЧО ЖЕЛЯЗОВ и автоконтрольор АНГЕЛ ГОШЕВ ИВАНОВ от КАТ-БУРГАС нямат място в системата.На такива в колата им винаги трябва да има камера за видеозаснемане.Министър Цветанов и Инспектората на МВР отдавна трябваше да се позанимаят с тях,но с проверка от София,а не на местна почва,където се замитат следите
1
08.02.2010 21:33:02
0
0
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки