Мафията стигна твърде далеч


 Мафията стигна твърде далеч
Запалителната течност е хвърлена на входната врата на офиса във Варна нощта срещу сряда, по обед още личаха следите от пламъците
05 Февруари 2010, Петък


За два дни горяха два офиса на СКАТ - единствената електронна медия у нас, която се държи твърдо с престъпността във всичките й проявления
В нощта срещу вторник неизвестни хвърлиха коктейл „Молотов“ по бургаския офис на телевизия СКАТ в жк „Зорница“. Пламъците обгоряха външните щори на помещение на втория етаж, което се ползва от техническата служба на медията. Огънят унищожи климатика и част от фасадата. Бързата реакция на нощната охрана предотврати разрастването на пожара.


Автор: Десант

Това се случи около 2 часа след полунощ, минути след като, вероятно същите лица, опитаха да изгорят и служебен автомобил, паркиран пред централния вход на медията. Ниските температури са попречили на бензина да се възпламени до степен, че да обхване цялото купе и щетите по колата са незначителни.
Още същия ден преди обед премиерът Бойко Борисов обеща, че до няколко часа извършителите ще бъдат заловени и разобличени. По това време в Бургаската дирекция на МВР все още нямаха никаква идея откъде идва ударът. В интерес на истината и до редакционното приключване на броя заподозрени и разпитани нямаше.
Броени часове по-късно – в нощта срещу сряда пламна и офисът на телевизията във   Варна. По същия модел – входната врата бе залята със запалителна течност. Пак бързата реакция на пазача се е оказала решаваща, за да може сутринта репортерите нормално да започнат работа.
Според запознати с този тип престъпления, иде реч за дилетантски изпълнения, защото  стъклата на фасадите на всички сгради на СКАТ са бронирани и няма опасност от сериозни поражения във вътрешната част. Интересни в случая обаче са поръчителите, които стоят зад идеята тази телевизия да работи в непрекъснат стрес за живота и здравето на служителите си.
Изстъпленията срещу СКАТ не са изолирани и не са първите през последните десет години. Сега обаче мафията стигна твърде далеч – тя не атакува просто някакво имущество, а посегна на целостта й – даде знак, че няма да се спре, докато не изкара от строя работещите в опозиция на властта.
Има много версии, защото има стотици засегнати интереси – и на едрия бизнес, и на политици, и на малозначителни мутри.
До четвъртък само колегите от БНР Даниела Костадинова, Красимир Калудов – Дарик, разследващият журналист Асен Йорданов и Веселин Григоров от БНТ излязоха открито в защита на свободното слово и в подкрепа на СКАТ. От политическите партии протестни декларации изпратиха ВМРО, патриотичната организация „Защита“  и несебърската местна формация ДЕЛА с лидер Атанас Терзиев. Кметът на община Бургас Димитър Николов от ГЕРБ пък беше единственият политик и представител на местната власт в Бургас, който заклейми посегателството с лична позиция:  „Не е нормално медия да бъдат нападана, сплашвана или да й се влияе по какъвто и да е начин, освен с аргументите на диалога и подадената ръка. Убедени сме, че зад това мнение стоят 99 % от хората в България и такива инциденти ще се случват все по-рядко. Надяваме се авторите на посегателствата да бъдат открити и наказани.
При изпълнение на служебните си задължения общинските служители в Бургас ежедневно се срещат с журналисти от СКАТ и вярваме, че нападенията няма да ги уплашат и активната им работа на журналистическото поприще ще продължи.“
А ето какво огласи в агенция „Фокус“ лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров, това стана почти веднага, след като приключи интервю на собственика на СКАТ Валери Симеонов по Би ТВ: „Във връзка с така наречените атентати Симеонов използва трибуната на bTV, за да повтори клеветите срещу АТАКА и мен лично. Валери Симеонов си ги прави сам с цел реклама. Този човек е способен да извършва действия срещу собствената си телевизия само и само да направи PR ефект. Това ме кара да мисля, че така наречените коктейли "Молотов" са изготвени в кухнята на телевизия СКАТ".


Валери Симеонов пред Ани Цолова в студиото на „Тази сутрин“ по Би ТВ, вторник 8,00:

Насилието срещу СКАТ е ежедневие


Не коментирам Сидеров като личност, но случаят „да държи“ хора извън парламента с гаранции към офшорни фирми за 150 хил.евро е поразителен


- Г-н Симеонов, добре дошли  в лошото време от Бургас до сутрешното студио на Би ТВ. Добро утро.
- Благодаря за възможността Вашата телевизия да даде висока трибуна на случващото се в СКАТ Тв и да благодаря на всички, които работят в нея. Защото около 3 часа след полунощ бях информиран, че е горял и офисът ни  във Варна. Хвърлена е бутилка със запалителна течност към 2,30 часа, но охраната е реагирала веднага и огънят е потушен.
- Ако изключим версията, че някой се грижи да ви прави реклама с това, имате ли предположение кой би могъл да стои зад тези деяния? Премиерът Бойко Борисов вчера (вторник, веднага след първия атентат в Бургас) каза, че в рамките на няколко часа ще бъдат заловени извършителите.
- До колко са сериозни тези престъпления може да се провери по сведенията в сводките на бургаската дирекция на МВР. Тук не става въпрос за действия на неуравновесени хора. Думите на премиера са несериозни, защото при този тип деяния  голяма част от веществените доказателства изгарят и трудно се доказват фактите. Не може такова престъпление да се разкрие веднага. Но аз му благодаря за реакцията.
- Разбрахме, че Вие се движите въоръжен. А вашите колеги в телевизията?
- И репортери и оператори работят в стресова среда. Когато е необходимо  осигуряваме професионална охрана от лицензирана за това фирма. И нека спрем с това за рекламата, защото не ви пожелавам да сте на мястото на журналистите от СКАТ. Идваш на работа сутринта и първото, което разбираш е, че през нощта  офисът е бил запален, представяте ли си с каква нагласа се започва работа.  Ще ви посоча само един пример от 2008 г. -  интервю на екип от репортерка и оператор с водача на 20 мутри, засечени да свалят кабели на телевизията в кв.Крайморие. Да, те сваляха кабелите пред очите на полицията и местната власт, които безучастно наблюдаваха това интервю. Репортажът беше излъчен, но на следващия ден журналистката беше с нервна криза. Да не се връщам към четирите изгорени служебни автомобила, разбитата от мутрите на Доган и с помощта на НСО камера в Созопол м.г., малтретираната Силвия Трендафилова и оператора й на предизборен митинг на ДПС в Асеновгред м.г. и т.н. Това е ежедневие.
- Не ви харесва да използвам версията за евентуална реклама, като изключим нея, вие изброихте и други варианти като...
- В медиен план воюваме срещу всички, които смятаме, че са заплаха за законното имуществото и неприкосновеността на гражданите и държавата  – от най-големите фирми до кварталните престъпници. За щастие и двата последни случая в Бургас и Варна, както и палежът на автомобилите са нескопосано изпълнение. Това са тийнейджъри. Дори ги бяхме заловили след един такъв палеж. Те го правят за една доза дрога и за 50 лв. Поръчителите бяха от групировка, чиито интереси засегнах като председател на ОбС. Остро възразих   тази групировка да осъществява охрана на общински обекти. Ще кажа направо кои са те – Ви Ти Ей. Съэрзани са с престъпността.
- А полицията какво направи?
- Дадохме даже и адресите им. Нищо не направи. Полицаи от специализираните звена работят нощем в свободното си време в дискотеките, където се разпределя дрогата. За собствениците на нощните заведения тяхното присъствие е важно, даватн им по 500-600 лв. заплата, защото блокират хулиганските прояви, но не и разпространението на наркотици. 
- Вие подавал ли сте такъв сигнал в МВР?
- Държейки в ръцете си доста по-силно средство за сигнал (СКАТ тв,б.р.), защо да информирам  човек, назначен по политически причини за началник на полицията. Не питая вяра като цяло в действията на полицията. Имам предвид бившия директор на областната дирекция на МВР, който вземаше много трудно каквото и да било решение и беше излишно да му се дава информация ( има предвид Васил Едрев,б.р.). Сега в Бургас има нов директор, той тръгна с много добри показатели, надявам се да продължи да работи добре.
- Нека да не отправяме лични нападки. Имало ли е случаи, когато се  налага да изкривявате факти?
- Не, особено от 1999 г. насам, откакто медията започна да работи категорично в защита на каузата на патриотизма, с благословията на Николай Хайтов и неговото предаване „Час по България“. Линията е „България“ и е една, и ще е такава.
- Години наред Волен Сидеров беше едно от лицата на СКАТ.  Питам се какво трябва да се случи между двама души, че да си разменят такива реплики, говоря за близки приятели...(тук обаче водещата не формулира въпрос и настъпва мълчание, но после продължава с конкретика) Казахте, че кандидатите за народни представители от АТАКА са подписвали записи на заповеди за 150 хил.евро?
- Преди малко употребихте, че от моя страна има лични нападки, но аз не коментирам нищо лично. И Волен Сидеров не  комернтирам като личност, но случаят е поразителен. Това са гаранции за фирми, подписали са ги всичките депутати, както и тези на избираеми места, които обаче останаха отвън. 30-40 човека, които сега са в НС и тези отвън са гарантирали право на офшорна фирма да получи заеми от други фирми с въпросните 150 хил.евро от всеки. И ако има донякъде обяснение „да се държат“  по този начин депутатие лоялни към групата, то защо тогава  останалите и близките им трябва да живеят в непрекъснато притеснение. Защото този документ във всеки момент може да им бъде предявен. Идеята донякъде е моя, но само донякъде аз съм съучастник , защото нямаше никакъв друг начин да се спре номадството и подмяната на вота на хората. Това беше доста преди самите избори.
- Но защо сега не сте съгласен Сидеров да ги държи, а тогава сте били съгласен?
- Не допусках, че сумите ще са толкова големи и не съм съгласен с тези огромни суми спрямо един човек, който живее в панелен апартамент, да се чуди откъде да ги намери, ако му ги предявят.
- Но това нормално ли е?
А нормално ли беше групи от по 80 човека в предния парламент да се свият до 40?! АТАКА имаше 21, а останаха 11, на ръба да се разпадне групата. Човек не може да бъде сигурен в избора на съидейници и в лоялността. Не допусках, че Волен ще заеме позиция изцяло залепена за ГЕРБ и ще предаде надеждите на хората, да се самозабрави.
- Защо не си проверявате хората – ето вижте какво стана с общинския съветник Юри Галев?
- В Берковица имаме и двоен убиец, осъден в Австрия. Аз никога не съм участвал в ръководството на „Атака“ и съм  държал медията на дистанция. Помагал съм, да. Участвал съм в подбора на хората, но само  в рамките на Бургас.
- Значи е безпринципно да се подкрепя  ГЕРБ според вас, сигурно не сте в добри отношения с местната власт в Бургас? С кмета...
- Напротив, кметът Димитър Николов е различен от останалата сбирщина на ГЕРБ. Тази партия, като всяка нова партия, НДСВ напр., е пълна с начинаещи кариеристи.  Винаги съм съдействал на кмета за всичките му разумни предложения  и не е в това причината. Просто партия „Атака“ със своята желязна проглама и 600 хил. души за захвърлени  в коша.
- Защо?
Бижте какво се случва – 6 месеца мълчание  за  военните бази, за българския контингент в чужбина, по  жизнено важни въпроси за новините на турски по БНТ, за трагедията със Спаска Митрова, за петролопровода „Бургас-Александруполис“, на референдума за който изкарахме в студа 50 хил. човека, по социалната политика, по безумния проектозакон  за ограничаване на свободата в интернет, за свалянето на ДДС върху лекарствата... „Атака“ днес е по-ревностен привърженик на всичко това, отколкото самите членове на ГЕРБ.
 
(със съкращения и незначителна редакция, която не променя смисъла на изразите) 
 



 Така изглеждаше сградата на телевизията в Бургас във вторник сутринта

В категории: Интервю

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
БГ националист
23.02.2010 15:16:58
0
0
Г-н Симеонов, г-н Касабов, кога най-накрая ще създадете истинска националистическа партия. Много хора чакат да се присъединят към вас. Местните избори наближават, затова побързайте. Помиярът, който излъга стотици хиляди българи и набута себе си и няколко свои роднини в парламента, вече е бита карта. А клакьорите му са платени драскачи на една бивша партия, създадена от СКАТ, която за "благодарност" сипе помии срещу телевизията, която го вкара тоя дребосък и лъжец.
5
10.02.2010 21:40:33
0
0
Хахахаха,че кой вече гледа фекалката скат?От сутрин,до вечер само против Атака и Борисов.То друго няма,плювки на ограничени,некадърне водещи, и негативизъм.Те на хората им малко другите проблеми,че ще ви гледат изкривените от злоба мутри.
4
Иванова
07.02.2010 12:13:15
0
0
Убедена сьм, че зад нападението над двата офиса на ТВ Скат прьст има и Атака. Миналата година при студенските протести през м. Януари на предна линия, с вдигнатите ограждения в рьце срещу полицаите беше член на партията от Ловеч. Когато Сидеров се биеше в гьрдите пред медиите, че няма нито един член или симпатизант на партията, на бюрото му имаше снимков материал доказваш неверността на думите му. За награда за добре свьршената работа, опорочаването на на студенския протест и техните изисквания, този господин беше назначен за общински координатор на партията в града. Как човек да не се замисли над това предположение. Вярвам, че всички действия са сьгласувани с Сидеров, но той като мишок ще отрича и всички край него ще го подкрепят. Те са толкова
,,чисти,, и ,,непорочни,,, че сами ще се удавят в лай..та си.
3
хари
06.02.2010 17:19:23
0
0
нямат публика вече ,кофти им е ,усраха се като геренски данаци и търсят популярност сега,ама с простотия не става капути
2
mars
06.02.2010 08:37:17
0
0
Аман от тия СКАТ!Загубихте популярност и така привличате внимание върху себе си.
Бате симеончо, следващия път като решиш да си палиш сам офисите-гледай да го направиш така, че да влезеш и в CNN!
1
Pluton
05.02.2010 22:54:14
0
0
В момента тв СКАТ е България, а България е тв СКАТ!!!
Предателите и майцепродавците го знаят и бълват плювоч и нечистотии.
Но нека бъде ясно - България ще пребъде!!!
[bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки