Зам.кмет вдига тузарски билдинг в Бургас


Зам.кмет вдига тузарски билдинг в Бургас
Панорамният изглед е сниман от покрива на хотел "България", вижда се кръстовището на ул. "Лермонтов" с бул. "Богориди", който извежда до морето - Снимки Николай Недев
01 Февруари 2010, Понеделник


Костадин Марков - отговорникът по строителството в управляваната от ГЕРБ община се е уредил с имота на морския булевард „Богориди“ с подставена фирма
„Искате да наемете магазина за обувки на „Богориди“13? Изчакайте две-три седмици и пак се обадете. Защото може цялата сграда тия дни да бъде съборена... Но ако сте сериозни клиенти, искам да ви кажа, че там за много кратък срок ще се появи нова, много по-хубава къща, с големи магазини, стига веднъж да тръгне строежа. И пак ще разговаряме“.


Автор: Севдалина Пенева

Това обяснява по телефона на всеки заинтересован търговец Снежа Гюзелева, собственичка на имот в Топ 10 на имотите в Бургас, който се намира в началото на най-скъпия булевард „Богориди“, извеждащ от центъра към главния вход на Морската градина, намира се само на 50 метра от интерхотел „България“. Хазяйката добавя още, че фирмата, която ще строи е на „сероизни хора“, с връзки в общината и, че вече били издействани необходимите документи за вдигането на супермодерна сграда.
Оказа се, че зад „сериозните хора“ се крие не кой да е, а самият зам. кмет по строителството Костадин Марков. Неговото участие е замаскирано чрез фирма „Кам строй инженеринг“, подписала вече и предварителен договор за строежа с Гюзелева и останалите двама наследници на имота. Съдружници с равни дялове в дружеството са съпругата на Марков – Кремена Маркова и приятелят му Атанас Бошев, герой на серия публикации в ДЕСАНТ, свързани с раздаването на малките поръчки и покупката на общинската вила в парк „Росенец“, на 100 м от морето.
Ред е на прокуратурата да провери с какви пари „Олимп строй“ООД, собственост на годеницата на Атанас Бошев – 28-годишната Стела Нейчева, е закупила само няколко месеца след регистрацията на фирмата си цяла почивна база за 280 000 лева. Надяваме се разследващите органи да проверят също какви пари харчи и „Кам строй инженеринг“ООД, бъдещият строител на 4-етажната сграда със сутерен и два магазина на пъпа на Бургас.
Фирмата на Кремена Маркова и 30-годишния Атанас Бошев, подобно на всички дружества, обвързани с Марков и кмета Николов, е регистрирана в края на 2008 година. За да сме точни – на 29 октомври. Само месец по-късно „Кам строй“ подписва договор с фамилия Гюзелеви, съгласно който предлага над 55 процента обезщетение на собствениците! Справка в Сиела сочи, че до края на същата година в счетоводния баланс на ООД-то не са отразени никакви приходи. На какви постъпления са разчитали двамата съдружници през първите два месеца на 2009 г., само те си знаят. Едва ли обаче са плащали за проектиране на сградата и за строителна виза с джобните си стотинки.  
Строителната процедура е задействана бързо, по предварителен план старата фамилна къща на Снежа Гюзелева трябвало да бъде бутната през февруари м.г. Независимо, че целият бул. „Богориди“ е ансамбъл от сгради – паметници на културата и подобно разрешение трябва да мине през иглени уши. разрешението от Националния институт на паметниците на културата пристига в Бургас за подозрително кратък срок. Съседните сгради чакат с години, но фирмата на г-жа Маркова се сдобива с нужния документ малко след парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ.А община Бургас също се управлява от ГЕРБ.
Теренът на „Богориди“ 13 е 332,40 кв.м, а разгънатата застроена площ ще бъде не по-малко от 1 300 кв. м. От тях за сем. Маркови и бъдещето сем.Бошеви са заделени сутерена с над 300 кв. м,  едно ателие на втория етаж и още едно на третия, мансардите на четвъртия етаж и подпокривното пространство.
В края на миналата седмица в ДЕСАНТ постъпи сигнал, че групичката около зам.-кмета била силно обезпокоена след поредицата публикации за корупционните схеми в общината и затова е решила да действа заобиколно - да вкара в играта втора строителна фирма за параван на „Кам строй“. Това е „Домино“.
„Имам подписан предварителен договор с фирмата на Бошев и Маркова, а не с „Домино“, например, и още не съм решила при тази ситуация какво да правя“, отговори Гюзелева на наш въпрос дали е склонна да преподписва контракта и с кого.
Любопитното е, че намерихме богатата наследница Гюзелева, настанена в чужд апаратамент до Първо РПУ, където наемите не падат под 350 евро месечно за двустаен. Тя каза, че освободила собствената си къща още в началото на 2009 г., когато почнала подготовката с „Кам строй“ за новия строеж. Наемът през всичкото това време плащал лично Атанас Бошев. Гюзелева била спокойна, защото знаела, че зад него стои Костадин Марков.   
За да не се отметне от сделката Бошев й давал на ръка всеки месец и наема за опразнения магазин на „Богориди“, за да не вземе да вкара в него някой наемател и да проточи старта на първата копка. Пък и да няма хазайката пропуснати ползи. Защото за подобно петно в суперцентъра другите фирми на строителния пазар биха дали мило и драго. Узнахме, че последният наемател на магазина, който се е изнесъл преди половин година е плащал по 1 800 евро на месец. Откъде младият бизнесмен и ортакът му в общината вадят толкова пари с лека ръка при това, без да се пазарят, си остава пълна загадка.
„Бошев е едно много коректно момче, извила съм му максимално ръцете - в смисъл, изцедила съм от него каквото мога. Даже имаме уверението, че ще издействат от общината терен за построяването и на нов трафопост, за да нямаме проблеми с тока“, обяснява чистосърдечно Снежа Гюзелева. Тя се е хвалела пред приятели и роднини, че на нейното място ще строи лично Костадин Марков, но тъй като искал да избегне конфликт на интереси, вкарал фирмата на приятеля си Бошев и на съпругата си Кремена.
Пак от Гюзелева разбрахме, че всички документи – виза и проект са готови и само да каже Марков – багерите веднага ще влязат.
Дали това отговоря на истината, поискахме да научим лично от зам.-кмета по строителство. „С ДЕСАНТ ще говоря само в съда, там ще ви отговоря на всички въпроси“, каза той.
Потърсихме за коментар и съпругата му Кремена, но и там ударихме на камък. В Търговския регистър като седалище на „Кам строй“ е посочен домашния адрес на Атанас Бошев на ул. „Любен Каравелов“ 4, на който екип на вестника го намери преди седмица с годеницата му Стела Нейчева. Която пък, както вече стана ясно, е шефка на третата приятелска фирма „Олимп строй“ и заедно с четвърта фирма, регистрирана на името на Бошев и на бившия охранител на Димитър Николов Ружди Хасан - „Дар строй“, получават лъвския пай от детските площадки.
На единствения телефон, обявен за връзка с „Кам строй“, попаднахме отново на Атанас Бошев. „Какво общо имам аз с Кремена Маркова, че я търсите на моя номер?!“, лаконичен бе строителният бос, след което затвори.Дори не чу, че се обаждаме от „Десант“


Ние питаме - Марков може да отговори и в съда:
Как той и кметът Димитър Николов от ГЕРБ са се свързвали с новорегистрираните "Олимп строй" и "Дар строй" при условие, че адресите, обявени от тях в търговския регистър са недействителни?
Откъде управникът на града и неговата дясна ръка научиха за тези две фирми - новобранци в бранша и как решиха да им доверят строителството и ремонта на общински сгради?
На колко от общинските обекти двете фирми се явяват подизпълнители на наложени и авторитетни строителни фирми?
С каква цел е регистрирана "Кам строй" - за да строи на тузарския бул."Богориди" от името на Костадин Марков ли?
 Преди зам.кметът, известен в града като лидер на СДС, преди да влезе в екипа на Гербаджийската община, да отговори на тези въпроси, се надяваме прокуратурата да извърши проверка дали Атанас Бошев и Стела Нейчева не са, например, подставени лица и на кого?
Както и, къде отива част от печалбата на техните две фирми?
Дали отговорът на този въпрос няма да предизвика още по-сензационни разкрития?


Зам. кметът Костадин Марков На „Любен Каравелов“ 4 се намира седалището на „Кам строй“, в която 50% държи Кремена Маркова. Вместо зам.-кметската съпруга обаче, там открихме Атанас Бошев и гаджето му Стела Подписала съм договор с „Кам строй“, гарантът е зам.кметът Костадин Марков, казва Снежа Гюзелева. Открихме я в апартамент до Първо РПУ - под наем, който плащат Кремена Маркова и Атанас Бошев Тази сграда, заедно с опразнения магазин, трябва да бъде съборена до три седмици. На нейно място ще строи заместникът и дясна ръка на кмета Димитър Николов – Костадин Марков

В категории: Разследвания

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Районен съдия
14.02.2010 13:51:37
0
0
Ох,я да се поровя в архивите - има интересни дела за борци за правда и свобода
8
Гражданка
14.02.2010 13:49:59
0
0
Ми кмета горкия кво да прави, само го притесняват и му висят пред вратата. Ако върне някой-лош ще е. Напълно го разбирам
7
Да,да
13.02.2010 17:15:47
0
0
Да,тоя непрекъснато се пъчи че има връзки с кмета и го дискредитира
6
И още
13.02.2010 17:12:59
0
0
Абсолютно съм съгласен с предното мнение. Само проверка на такова ниво може да стресненякого и да покаже кое е законно и кое не. А за новата фирма, ако има такава, може да е лобирал Керезиев, който непрестанно виси при Марков и му дава акъли като бивш борец, милиционер и охранител.
5
07.02.2010 06:36:13
0
0
Препоръка към редакрията:
Вие сте получили сигнал, събрали сте данни. Аз не зная какво чакате - МВР или Прокуратута да се самосезира ли? Няма слисъл.
Според мен за всеки сигнал, за който сте събрали данни /важи и за ТВ СКАТ/ - директно го изпращайте в писмена форма (като Сигнал) - до Окръжна прокуратура Бургас с копие до комисията по корупция в Парламента и до НАП.
Според мен една тогава ще има ефект и всички ще са доволни.
Иначе става кучетата си лаят, кервана си върви - нито ние които четем, нито вие които се занимавате с разследваща журналистика имате полза от това.
4
05.02.2010 13:47:08
0
0
много луди се навъдиха в тоз град,сигурно е от нефтохима.тоя кресливец дето се е развикал победа що не си го преберат в лудницата където му е мястото[rolling]
3
Бургазлия
05.02.2010 09:20:49
0
0
Малки злобни човечета от десант и скат,не гледайте другите,продължавайте да си палите сами офисите за реклама че тя ще ви трябва.Българският народ няма да Ви прости че предадохте патриотичната идея и Атака.Атака победаа!!!
2
карнобат
02.02.2010 06:00:40
0
0
Покрай, който се завърти Чанка Коралска и кражбата започва.Добре,че Община Карнобат се отърва от нея.
1
ристо
01.02.2010 16:43:48
0
0
ЦЕЦО МЕВЕРЕТО ЗНАЕ ЛИ ЗА ТОВА .ЩО НЕ МУ ПИШЕТЕ ЗА ГЕРОИТЕ ОТ БУРГАСКИЯТ ГЕРБ.[popinpopout]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки