Хроники - Нови кокошарници и честен бирник


Хроники - Нови кокошарници и честен бирник
Панорама от днешния Средец, обявен за град в началото на февруари 1960 г. под името Грудово
29 Януари 2010, Петък


Преди 50 години
Неуморната дейност на Отечествения фронт преди половин век е покъртителна. Въпреки студените зимни дни, в края на януари 1960 г. организацията разгръща сериозна дейност. Така например в. „Черноморски фронт” информира в броя си от 29 януари с. г., че:



„Окръжният комитет на ОФ проведе 3-дневен семинар с 50 жени – туркини, активистки на ОФ от Люляковска, Руенска, Добраполянска, Челебиевска и др. общини. Изнесени бяха лекции за участието на туркините в строителството на социализма, за религията и жената и др.”
В онези времена и ръководната и единствена пария не стои със скръстени ръце. От страниците на вестника разбираме, че в същия този ден:
„ЦК на БКП и Министерският съвет са взели решение ТКЗС в страната да построят 1000 кокошарника за по 5 000 птици, 71 от които в бургаски окръг... Опитът на някои ТКЗС в страната показва, че при добра организация в тези птичарници себестойността на 1 яйце може да се намали до 33-35 ст.”
И обикновените граждани също не остават безучастни в обновяването на родината ни. Това става ясно от следната кратка вестникарска дописка:
„Георги Кръстев от 2 години е отговорник на магазин „Локомотив”, който се намира на гарата в Поляновград (дн. Карнобат, б.а.). Той прие магазина замърсен, неподреден, с много липсващи стоки, с неизпълнен план. Но в скоро време го стегна и го превърна в образцово заведение”.
На 3 февруари вестникът съобщава, че:
 „Във вчерашния брой на „Известия на Президиума на Народното събрание” е публикуван Указ на Президиума на Народното събрание, в който досегашното село Грудово се обявява за град”.
За по-младите трябва да поясним, че тогавашният новоизлюпен градец Грудово, днес е известен на обществеността с новото си име Средец.

Преди 70 години

Държавните институции не са били пасивни и през зимните месеци на 1940 г. В броя си от 30 януари с. г. в. „Вечерна бургаска поща” информира читателите си, че:
„Комисарството по продоволствието е издало заповед, с която се нарежда брашно номер нула да се продава на консуматорите само в готови книжни кесии по 1, 2 , 5 и 10 кгр. Забранява се продажбата на същото брашно в насипно състояние в бакалниците”.
„От Нова година до сега в гражданското отделение в Бургас са регистрирани 64 раждания”, това съобщава вестника в последния ден на януари 1940 г. Излиза, че приказките за настъпващ бейби бум у нас не са пропагандни брътвежи. От началото на настоящата 2010 г. само до Бабинден в бургаското родилно отделение са проплакали цели 103 бебета.
За съжаление, откакто свят светува, едни се раждат, други умират. При това понякога смъртта настъпва най-неочаквано, а в случая, описан в броя на газетата от 2 февруари – след като споминалата се девойка активно е кършила снага на селското хоро:
„Вчера сутринта към 7 часа Вълка П. Георгиева 18 г. от с. Кошарица, поморийско, била намерена в леглото си умряла. В неделя тя била на хорото”.
Но животът ни поднася и други изненади, като тази, която трогнат до сълзи читател, споделя затрогващо на страниците на всекидневника:
„Атанас Тодоров Калканджиев от с. Странджа, Елховска околия, изказвам явна благодарност на секретар – бирника на Боляровска община г. Петко Стоянов Георгиев за гдето сам ме покани и повърна 500 лв., които аз по моя вина погрешно му дадох на есенния панаир в с. Болярово, при изваждането на интизапски билети”.

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки