„Мултирама“ или мултидрама


„Мултирама“ или мултидрама
Адреналинките като високоплатен хай тек атракцион при откриването на магазина на бул.“Хр.Ботев“ в Бургас преди година
29 Януари 2010, Петък


Гръцката верига магазини за компютри е най-голямата у нас, но стоките й определено не са най-качествените
Неизбежно е в съвременните технологични времена най-лъскави и привлекателни да не са магазините за техника и IT продукти. И у нас в по-големите градове се завързаха веригите Технополис, Техномаркет, DigiTec, JAR Computers, Офис 1, Комплекс 2000, ТРД и пр.


Автор: Диана Славчева

 По телевизията се завъртя и реклама, в която главният герой с овесен нос разнася повредения си лаптоп тук и там, но отвсякъде отказват да му направят ремонта. Хепиендът настъпва, когато омърлушеният нещастник прекрачва прага на «Мултирама», където само след 7 минути преносимият му компютър е като нов. Служителката във веригата с гордост пояснява на потресения маняк: "Ние разбираме от компютри". Гръцката фирма със смешния клип вече разполага със 7 магазина в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. В сайта си тя убеждава потребителите, че предлага: «уникално съчетание от продукти и услуги; индивидуален подход; най-добро обслужване преди и след продажбата; експертен опит и специализирано ноу-хау» и всякакви подобни суперлативи в този дух. Както обаче можете и сами да се досетите, това са само до болка познати рекламни фрази.

За клиентите реалността е друга.

В края на м.г. Дора Игнатова си купува от магазина в Бургас външен хард диск «My Book Essential» на калифорнийската компания Western Digital, произведен естествено за нашия пазар в Тайланд. След по-малко от месец работа устройството се скапва и влизайки в ролята на несретника от фирмената реклама, притежателката му го занася при хората, «които разбират от компютри». И кошмарът започва. Оказва се, че най-вероятно дефектът е такъв, че целият хард диск трябва да бъде подменен с нов. И в това нямаше да има нищо лошо, ако междувременно Игнатова не бе запълнила със собствена информация почти цялата му 1 терабайтова памет, а гаранцията, естествено, не покрива загубата на данни. От фирмата й казват под секрет, че може да я насочат към външна компания, която евентуално ще успее да й възстанови информацията от дефектиралия диск, но... Първото «но» е, че щом външна фирма ще го отваря, то тя мигом ще загуби гаранцията си и няма да може да й сменят устройството. Второто «но» се измерва с плащане на суми от 200 до 500 лв на възстановена 1 гигабайт информация. За сведение на неориентираните в мерните единици читатели – 1 терабайт, колкото е паметта на въпросния харддиск, се равнява на 1000 гигабайта. Научила вече поговорката «На политик и на магнитен носител - доверие никога!”, Дора Игнатова вече се е примирира с безвъзвратната загуба, която е сполетяла въведените в покупката й данни, и сега се надява поне да получи обещания нов външен хард диск от производителя.
Но друг клиент на Мултирама подмяната на дефектна стока, закупена от този магазин, се превръща в многосерийна драма. Иво М. от София получава на 25 декември 2005 г. като коледен подарък от баща си компютър и монитор на обща стойност 2000 лв. След близо една година плазменият монитор, който струва 700 лв. и е с 3 години гаранция, се разваля.  Човекът естествено прави рекламация, при която му обещават, че ще го поправят. След няколко обаждания и две седмици чакане от Мултирама предлагат да му дадат оборотен монитор, докато приключи ремонта на неговия, с обяснението, че фирмата – доставчик не може да го оправи в момента. Първоначално се опитват да му пробутат стар модел, но момчето все пак успява да се пребори да му дадат временно поне плазмен екран. Временното ползване продължава още... една година, преди да възстановят развалилия се монитор с нов – не от същия модел, но поне с подобни на закупения от него параметри.
Ако човек отвори потребителските форуми в интернет, ще намери десетки подобни оплаквания за дефектирали «уникални» стоки, закупени от Мултирама. Не се наемаме да твърдим, че гръцката верига е единствената у нас, която предлага нискокачествени стоки. Но е факт, че въпреки твърдението, че фирмата работи с «авторитетни международни партньори» като Sony, Samsung, Toshiba, Intel, Epson, Dell, Canon, Hewlett Packard, LG, Philips, Fujitsu Siemens, Xerox и други, до нашия пазар достигат техни продукти, произведени в третокласните им азиатски филиали, които очевидно не се отличават с високото качество, декларирано, че се предлага от Мултирама. Според философията на компанията «усилията й са ориентирани към нуждите на клиентите и към създаване на привлекателна и приятна за тях среда, която ги стимулира да се задържат по-дълго в магазина, разхождайки се и запознавайки се с новите тенденции в IT сектора».
Е, ако идеята е човек само да се разхожда и разглежда стоките, по-добре е да обявят магазина за хай тек атракцион, та да не си мислят посетителите му, че изложените в него експонати стават и за други цели.

Заб.Описаните случаи и лица са действителни


В категории: Коментари

13
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
13
поредния наивник
06.01.2012 11:20:29
0
0
клиент на известни фирми в Бъл
Писал/а на: 11.11.2011 00:22
---------------

Хубаво написано , но трябваше да носи заглавието "реклама"
и за слепите е видно че това е писан от човек работещ във фирмата [bouncing]
12
клиент на известни фирми в Бъл
10.11.2011 22:22:59
0
0
Купих си DVD Cinema от Техномаркет и НЕ получих отношение. НЕ получих съвет как да го ползвам какво мога и какво не мога да плейвам на него. след 3 месеца двд-то беше в сервиз КендК - 2.5 месеца ( до като не ги заплащих с КЗП )

Купих си Телевизор от Технополис. НЕ получих никакво отношение, НЕ полчих никаква информация какво има повече телевизора от другия до него и от третия зад него (хубав е)! Изгоряха ми 3 пиксела и ми казаха че няма гаранция за толкова пиксели (заинтересувах се и разбрах че е така - Филипс ) ! Изогря ми цял ред пиксели и ми го смениха след 2 месеца. Щото ушким вече нямаха такива модели ! И не получих поне едно "съжаляваме за неудобството".

Купих си лаптоп DELL от Мултирама, получих ДОБРО отношение от младо и усмихнато момче. Получих куп съвети и новости за мен за самото понятие ЛАПТОП. Изпрати ме до касата с усимвка и ми пожела "лека вечер и всичко най-хубаво". Усмихна ми се една девойка на касата и ми предложи КЛУБНА карта с която да стана член на "фен клуб Мултирама" в рамките на 5 минути ми разясни че мога да си застраховам компа от куп неща и ми обясни че е евтино (Благодаря и!) Платих с радост и тръгнах към входа на който висок мъж - СОД-охрана ми пожела лека вечер! БЯХ АДСКИ ДОВОЛЕН.
След 7 месеца се върнах с проблем с батерията. Тя не индикираше въобще!
Сервизен техник с инициали Н.Н. ми каза че вероятно няма да може да се подмени тъй като батериите имат гаранция за КОНСУМАТИВ която е 6 месеца, а са минали 7. (Ще Ви го приема все пак, а те ще решат)
Предопреди ме че законово срока за гаранционно обслужване е от 48 часа до 30 дни, което го и пишеше на гаранционната карта. Пратиха ми смс след 3 седмици.
И ... батерията беше сменена :)
Дали е Драма или Рама - ами Мултирама си е за мен и аз съм един от малкото хора в тоя форум който се възхищава на тази фирма.

Имам предвид, че тази фирма (гръцка) или друга турска, арабска или българска, всички ползват една стока която идва от вносителите в България. DELL в USA отдолу пише China и се разваля така както и DELL China в България.
Имам вече редица закупени IT джаджи от Техномаркет,Технополис, Мултирама и от чужбина. И имам по минимум 1 развалено от всяко място (трудности с гаранционното обслужване в чужбина), но добро отношение в тази ваша ДРАМА.
А заплатите им са български така че вие щом вземате повече отворете ваши фирми както се написа по - долу и ги кръстете "Евтино и качествено за българина"
11
яко
10.05.2011 08:29:57
0
0
Еми..да..те че все клиентите им виновни, виновни, ама каквито клиентите понякога, такъв и персонала - пример: Влиза клиент и пита: Имам на лаптопа изход за монитор(след проверка се оказва VGA, D-SUB 15) ама телевизора(монитора) има HDMI и DVI, искам от VGA да го пусна на HDMI.....(мисли си човека че ще е по -качествено). ..И се почва едно умуване и предлаганена кабели - VGA към DVI, после преход DVI към HDMI и после кабел HDMI към HDMI...Дотук нещата изглеждат нормално - кабелите се съединяват по някакъв начин с преходника и човека си тръгва с 80-90 лв по-малко и осветлен от надеждата, че ще гледа филми от лаптопа на монитора...Еми.. не знам продължението, но мога да си го представя - след 2 дневно (най-малко) ходене по-мъките с опити да подкара това сложно съоръжение от кабели, човека се е върнал пак при "PC експертите" за "съвет"....
Просто не знам как не се засмях с глас докато наблюдавах тази сцена на изява на инженерната мисъл....
10
умен
05.08.2010 17:37:01
0
0
Румен
Писал/а на: 11.07.2010 23:00

Предполагам умишлено е спестена информацията че в накои сайтове , особено извън България , цените понякога са 2 пъти по ниски
Лично аз от години вече пазарувам от такива
Къде е разликата:
Тя е там че извън Бг всяка стока си има коректната цена.
Има и евтини има и скъпи неща според джоба на клиента
Разликата е пак там че скъпото в цитирания магазин е далече от качественото ..
9
Румен
11.07.2010 20:00:53
0
0
С риск да обидя някого и да защитя друг, ще се изкажа и аз. За "евтини и качествени стоки" в България потребителя се бие... Безплатен обяд няма. А и персонала, предполагам се досещате, че е "силно мотивиран" от заплатата си да обръща внимание на всеки "луд с номера му". "Не ми се рестартира телефона, искам нов...", "Не искам тоя, дето са го пипали..." Претенциите са ни големи, ама не ни се дават пари. Затова се продават и компютри за по 200лв. Българина угодия няма, но за критики е надминат.
Никого не защитавам, вярно е-работим за гърци, турци и какви ли не. И то за жълти стотинки... Но...такова е положението. Ако критиците във форумите си отворят по един магазин за евтини и качествени стоки и дават по 2000лв заплати, ще се оправим мигновено. Но... УВИ!!! Успех на всички с пазаруването!
8
сашо
05.03.2010 17:33:32
0
0
За какво спорите тук
Колко е IT фирмата може да се разбере по това какви заплати дават.
Доколкото ми е известно в HP заплатите са 4-5 пъти повече от драмата
Гърчолята си носят печалбата в Гърция, не инвестират нито в хора си нито в образованието им.Не им пука за тях.Отношението им е еднакво лицемерно и към клиентите си и към персонала.
Пък вие си преценете дали ще наливате п ари в Гърция[slimey]
7
минал
05.03.2010 15:34:33
0
0
Заключенията ми са най малко на базата на мнението на Дидка.
Говоря от личен опит.Личния ми принос като клиент на Мултирама изразено във финикийски знаци надхвърлят 2.5к лв.
Не съм дребнав, но ако бях купил от друго място щях да спестя най малко 0.5 к.
финикийските знаци , и значително количество нерви.А те нямат цена.
Мисля че се отклоняване от темата която е именно в контекста на заглавието.
Лично аз предпочитам известни европейски/американски фирми (няма да ги споменавам за да не правя реклама) да намерят почва в България. Цените видно от каталозите с които разполагам са същите , но качеството е далече по високо.
Какво предлагат гърците ? Простия отговор е - нищо. Те само търгуват, а българите са достатъчно бедни за да купуват от прекупвачи, и то залежала стока.
Гърците са далече от IT като цяло ...

със здраве


6
Атанас
05.03.2010 13:40:02
0
0
Аз на твое място няма да си позволя да правя такива генерални заключения само на базата на минутите, които Дидка е написала. Не искам да защитавам никого, нито да нападам някого. Просто ми направи впечатление и се зачетох. Трябва да четем по-внимателно преди да отговаряме, не мислиш ли

Айде със здраве
5
бъдещ
05.03.2010 10:41:26
0
0
няма намерение да обиждам никого.
по скоро ме съмнява че Дидка е подставено лице на фирмата което е наето да прави реклама във форумите за критика
10 минути е прекалено несериозно дори да си направиш кафе
ако говорим за една сложна машина, с операциона система, вече става смешно
А ако говорим за машина на Мултирама (сглобена конфигурация) вече е трагично.
Да ви описвам ли "скопените", евтини дъна, лошите захранвания и серийни дейта кабели, лошо охлаждане,видеокарти на които често спира вентилатора

Обаче бих ви помолил да не си правите реклама във форуми за критика. Не е коректно.
4
Атанас
05.03.2010 08:10:20
0
0
Не си прав, бивш
Момичето говори за някаква преинсталация и явно са й помогнали. И нека не обиждаме "задклавиатурните устройства" или да съдим за хората по това откъде си купуват компютрите :)
3
бивш
04.03.2010 12:32:32
0
0
че те за 10 мин само протокол не могат да ви издадат
Очевидно е че си нямате понятие от компютри , иначе не виждам причина че сте си купили от там.

Теоритично ако компютърът ви има проблем то при преглед за "10 мин" е много вероятно проблемът да не бъде открит , или причината за него
В нормални фирми в такава ситуация се прави пълен тест който отнема от няколко часа до няколко дни

Предполагам че проблемът ви или е бил несъществен (проблем в задклавиатурното устройство)

Другото ми предположение е че сте просто човек от фирмата който прави реклама в този тип сайтове
Това ми се струва твърде вероятно [curious]
2
ДиДкА
04.03.2010 10:26:40
0
0
Не ви разбирам, щом имате някакви оплаквания или не сте доволни от сервиза, може да се обадите на 0800 16 400 и да помолите за помощ.

Аз съм много доволна от услугите на Мултирама. Миналата седмица ми се наложи спешно да преинсталирам някои неща на моя компютър, и веднага се обадих на Мултирама. Отидох веднага в техния магазин, и чаках само 10 минути.
Много съм им благодарна за тяхната помощ.
1
минало-свършено
16.02.2010 20:08:16
0
0
Здравейте

Първо да Ви упрекна - Защо вярвате на реклами ?!
С риск да засегна Вашата позната ще ви кажа че този тип магазини (рамата е за пример) не ги е еня за клиентите след покупката.Това е политика , а не нехайно отношение на персонала. Вероятно имате представа как са заплатите в хай-тек фирмата ? Една сервитьорка в долнопробен бар вероятно получава 2-3 пъти повече.
Знаете ли че продавачите там са задължени да продават и да се усмихват.
Отиват всеки ден на работа и не знят до края на деня дали ще още ще са.
Уволненията са на мига. Тук законите не важат.
Задължени са наред с покупката да пробутат на клиента още няколко непродаваеми застояли буклука, като хит на сезона е БТК -АДСЛ с договор.Сигурен начин да си осигурите още един разход за месеца без да си струва.

стратегията на фирмата е ориентирана към хора които НЕ разбират от компютри.
Такива хора лесно се лъжат с калпави конфигурации и некачествена, но лъскава стока.Ако човекът няма пари под конвой ще трябва да отиде до съответната кредитна институция , където нещастника ще бъде убеден да даде и последните си пари.За какво ? За ядове .. В България неприятностите също се купуват.
Цитираните от Вас престижни фирми в IT бизнеса: да ама не
подобни като рамата фирми изкупуват партиди на които са открити дребни дефекти или бъгове на много ниски цени.

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки