Рамбо в Кандахар


Рамбо в Кандахар
Малко преди Коледа военният министър и днешен дипломат №1 Николай Младенов /вторият вбляво/ пожела весели празници на бойците в Кандахар, после отиде там като твзвезда и ги превърна в мишена
29 Януари 2010, Петък


И ето какво следва след шест месеца кабинет на ГЕРБ: милитаризация на дипломацията и демобилизация на армията
Половин година след влизането си в Министерския съвет новият месия на плебса прави най-тъжната равносметка в политическата си кариера. Шест месеца след изборния си триумф Бойко Борисов смени министри в две възлови ведомства - дипломатическото и военното.


Автор: Велизар Енчев

След грандиозния си европровал в Страсбург, Румяна Желева отива в политическа пенсия и в нейния кабинет се командирова военният министър Николай Младенов. Генералът от резерва Аню Ангелов поема военното министерство, с което официализира статута си на "кардинал в сянка", дърпащ конците на неслужилия в армията Младенов.      
   Парадоксалното на двете назначения е, че Младенов и Ангелов са министри без портфейл, работещи в режим на дистанционно управление от Европейския съюз и НАТО. Вече 20 години външната ни политика е послушна слугиня на евродипломацията и американските президенти. Поради което за новите съюзници няма никакво значение кой е външен министър на България. Важното е той да слуша, козирува и изпълнява директивите отгоре.
   Младенов е идеалният избор на Барозу и Обама - възпитаник на Сорос, служител на Световната банка, американски инструктор в Ирак, автор на докторат за израелската армия. При такава престижна биография е истинско чудо, че още не е е изместил Борисов от премиерския стол.
   И друга достойна страница блести в политическата му биография - той е последният комсомолски секретар на номенклатурната Английска гимназия в София, където отрочетата на Политбюро и ЦК на БКП се готвеха за мисия в гнилия капиталистически Запад. Впрочем Младенов израства по българските посолства на Запад, където баща му е служител на Първо главно управление на ДС на дипломатическо прикритие. Но и това не е пречка за младия Младенов, отдавна прозрял най-важната житейска истина: Не е важно на кого служиш, важното е винаги да си с победителите, които и да са те!
   Погледнем ли позицията на новия военен министър, веднага бие на очи, че няма опасност да се поболее от работа. По новия Закон за отбраната министерството му е със статут на Ликвидационна комисия. Запасният генерал добре знае как да довърши ликвидацията на българската армия и трансформирането й в окупационен корпус за бързо реагиране в Ирак и Афганистан. И още една мисия има пред армейския генерал, възложена му от пожарникарския генерал Борисов - да надене пъдарски униформи на военните, които ще охраняват реколтата от ромските пълчища.
   Пушечно месо за НАТО и пъдари на село - това наистина звучи гордо за войската, превзела някога Одринската крепост и поставила на колене Османската империя. Всъщност Аню Ангелов знае по име всичките ни офицери в жалката ни 25-хилядна армия. Което ни изпълва с безмерно уважение към интелектуалния капацитет на новия генералитет. Що се отнася до полигоните в Безмер, Ново село, Граф Игнатиево и Айтос, там Ангелов няма да си пъха носа, защото американците си знаят работата. Там бъдещите ни рейнджъри, забулени като талибани, играят терористи, отстрелвани от американските си другари. Човек се просълзява при тази величава гледка, а сърцето му тупа в патриотичен порив. Не всеки ден може да гледаш как на полигона „Ново село” афганистанско село се прочиства от муджахидините с огън и газ. И как в кървавото меле "командоси-тюлени" и хеликоптери "Кобра" мачкат като хлебарки врага, поред на номерата: дете - жена - талибан. Всичко под ножа. В името на демокрацията!
   Ако в парламента имаше опозиция, а медиите не бяха продажни, те трябваше да поискат оставката на Младенов заради афганистанския му провал. Седмица преди да поеме външното министерство, военният министър цъфна на бял кон в натовската база в Кандахар. Обгрижен от репортера на Би Ти Ви, той наруши всички правила на военната конспирация. Вместо да запази в тайна пребиваването в Кандахар и обяви визитата си, след като излети за България, нашият герой играеше Рамбо в Холивуд. Като слон в стъкларски магазин, докторът на военните науки провокира ракетния обстрел на талибаните, от който пострадаха четирима български войници. Вместо да се поучи от американските министри, дискретно  инспектиращи частите в Ирак и Афганистан, Младенов лъсна като жалък дилетант с претенции за бойна слава.
  Бившият министър на отбраната Николай Цонев реши да поучи младия си наследник: "По време на посещения във фронтови държави като Афганистан има определени правила, които задължително трябва да се спазват: да не се предава информация по време на самото посещение, министърът да е със защитни дрехи (бронежилетка), да е с маскировъчно облекло, за да не се отличава от останалите войници от контингента и визитата да е максимално кратка..."
   Цонев не отговори на въпроса дали Младенов е нарушил военните правила. Защото трябваше да признае, че с безразсъдството си военният министър е отговорен за обстрела на базата.
  Военният експерт Димитър Йончев бе по-директен и каза, че "в случая Младенов се е явил на талибаните като подарък”. „Трябваше да се облекат с маскировъчно облекло и да не се разхождат нагоре-надолу”, обясни Йончев.
  Ако и в действията си като външен министър Николай Младенов разиграва подобни евтини кампании, той ще излезе твърде скъпо на държавата. Но за да разберем що за патриот е Младенов, Телевизия СКАТ отново ще изпрати официално писмо с едно хуманитарно послание (авторът води коментарно-публицистичното предаване Дискусионно студио по СКАТ,б.р.). Преди два месеца шефовете на СКАТ Валери Симеонов и Данчо Хаджиев предложиха на Румяна Желева да интервенира пред външното министерство на Република Македония с едно категорично искане: Скопските власти да разрешат среща на Спаска Митрова с нейното дете, което тя не е виждала вече половин година. Това не е намеса в македонската правосъдна система, а рутинно административно действие на Министерството на социалните грижи на Македония, под чието разпореждане е Социалната служба в Гевгелия. Същата служба, отказваща на една майка да види своето невръстно дете.
   Вместо да връчи нота на МВнР на Македония, Румяна Желева изпрати сухо писмо до СКАТ, в което обяснява сложността на юрдическия казус "Спаска Митрова". С което за сетен път показа бездушието и некомпетентността на българската дипломация. Сега ще видим дипломатическите и хуманните параметри на министър Николай Младенов - дали е годен да брани човешките права на българите зад граница, или е инсталиран в МВнР, за да милитаризира дипломацията.  
    По ирония на съдбата Скопие отново се изгаври със Спаска Митрова, в деня, в който Народното събрание избра Младенов за външен министър. В този ден съдът в Гевгелия назначи психиатрична експертиза на Спаска Митрова. С този безпрецедентен акт се преследва коварна цел – Митрова да се обяви за невменяема, детето й да бъде окончателно дадено на бащата, а самата Спаска да се въдвори  на психиатрично лечение.
    Това вече е в повече дори и за безличната българска дипломация. Ако сега министър Николай Младенов не реагира по най-бързия и възможно най-твърдия начин, ще имам правото да твърдя: България има външен министър, който предава българските интереси и жертва живота и здравето на българските граждани зад граница в името на собственото си оцеляване.
    И понеже Младенов няма и понятие от балканска политика, съветваме го следното: Първо, веднага да повика македонския посланик в София в своя кабинет и с остър тон да напомни на македонската страна, че Спаска Митрова е български гражданин (респ. гражданин на ЕС), което значи само едно – подобна скандална психиатрична експертиза може да се прави само със съгласиието и участието на български лекари. Второ, да предупреди Скопие, че подобно действие към наш гражданин ще се третира като нарушение на Хартата за човешките права, с всички произтичащи от това международно-правни последствия за Македония.
   Друг тест на министър Младенов ще е позицията на ведомството му по казуса "Гуантанамо". Трябва ли България да приеме на територията си един или двама бивши затворници от американската база Гуантанамо?  Според премиера  София трябва да приеме искането на Вашингтон и даде подслон на един-двама затворници от Гуантанамо, които не могат да се завърнат по родните си места от съображения за сигурност. Преди месец дипломати от екипа на Румяна Желева декларираха, че няма как да се отличаваме от останалите европейски държави, повечето от които заявили готовност да приемат затворници от Гуантанамо. Позовавайки се на ДАНС, МВнР отсече, че приемането затворници, които ще бъдат поставени под наблюдение, няма да представлява проблем. Новият министър обаче трябва да отговори дали това няма да ни превърне в мишена за терористични актове.
   Ако съдим по изявите на Младенов в Министерство на отбраната, няма шанс той да има дипломатическо мнение за Гуантанамо, различно от позицията на менторите му в Държавния департамент.
    Накрая да обобщим очакванията си от двамата нови министри: 
Военният министър Ангелов ще се изявява като ликвидатор на армията, командироващ пушечно месо в Афганистан и армейски пъдари на село.
    От външния министър Младенов очакваме решителни действия за защитата на Спаска Митрова и за престижа на България, унизена за кой ли път от скопските македонисти.
   Но натовската военна школовка на двамата министри  гарантира две неща - демобилизация на българската армия и милитаризация на дипломацията.


Румяна Желева си направи пиара със Спаска Митрова, но не направи нищо за детето й, сега остава съдът в Гевгелия да я обяви за невминяема

В категории: Коментари

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
стив
01.02.2010 16:55:16
0
0
нимбо е министъра нимбо
2
И това ли ?
31.01.2010 15:51:01
0
0
Знае ли г-н Енчев колко езиково и компютълно неграмотни генерали,включително и този,който си изпусна пистолета на летището служат,служат....и продължават да служат в армията?Ако Аню Ангелов сложи меките шапки на тия неграмотници... и това ли ще е ЛИКВИДАТОРСТВО на армията?
1
kosio
30.01.2010 09:43:59
0
0
Браво г-н Енчев
изключително съм съгласен със всичко казано по горе
Добре че има хора като вас
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки