Заводски митинги и електричество от Везувий


28 Януари 2010, Четвъртък


Преди 50 години
Почти цялата първа страница на в. „Черноморски фронт” от 22 декември 1960 г. е запълнена от информации за проведени митинги в Бургас по повод решението на Върховния съвет на СССР за новото намаление на въоръжените сили на Съветския съюз. Така например четем, че:



„Работниците от завод „Гочо Иванов” са изразили радостта си от миролюбивия жест на съветската страна и своята готовност да работят още по-упорито за изпълнението на стопанския план през 1960 г. С конкретни трудови дела ще подкрепим мира и дружбата между народите от цял свят – заявява Н. Господинова, работничка от трупорезния цех”.
В завод „Червено знаме” общозаводския митинг е открит от другарката Мария Алексиева, председател на комитета за защита на мира в завода и с пълно единодушие е приета приветствена телеграма до ЦК на „великата КПСС”.
Радостната вест от Москва намира „топъл прием” и сред работниците и служителите от ДАП – товарен клон, Бургас”. Неговият началник Ст. Ружев заявява:
„Политиката на разума ще победи, защото тя се подкрепя от милионите хора. Политиката от „позицията на силата” ще загине, защото с нея са само шепа монополисти”.
Днес сме свидетели обаче, че политиката от позицията на силата не само, че не е погинала, но и се вихри с пълна сила вече не само в милитаристичен план.

Преди 70 години

С апокалиптична картина стряска читателите си в „Вечерна бургаска поща” в броя си от 23 януари за това „Как бе наводнен Ямбол”:
 „Реката Тунджа започна да приижда веднага, щом започна топенето на ледовете... Прииждащите води са започнали да къртят на грамадни блокове растилащия се дебел лед и на ледени планини са го предвижвали надолу по течението. Картината на влачения лед, особено около Ямбол, бе поразителна. Образувайки в теснината край града грамаден леден блок, последният носен от силната прииждаща вода, събаря същия ден един голям мост между втория и третия квартал на града, известен под имто Балахуровият мост и го отвлича. След това ледът събаря още два моста, служащи за пешеходци и по този начин третият квартал бива откъснат напълно от града. Леденият блок, който събори горните мостове, бива настигнат от други блокове, които, свличани от силното течение на Тунджа, образуват още по-голяма блокова планина 3-4 м. висока над речното ниво”.
Друга дописка пояснява, че:
„Вследствие бързото разтопяване на снеговете и падналите валежи, водата на много реки е повишила нивото си. Освен в Ямбол, и другаде са отбелязани пакости”.
С неприятно събитие е свързана и информацията от 25 януари за пожар в моливната фабрика на Д. Вълчев и сие в Бургас. „По този повод – пише вестникът – вчера е пристигнал в града ни ликвидатора на застрахователно дружество „България” и още същия ден се оцениха, а днес изплатиха напълно загубите от пострадалите стоки”.
За съжаление подобна експедитивност на застрахователите е непозната в наши дни, още по-малко пък пълното изплащане на щетите.
Подобно природно явление и незастрахован пожар в онези години Сливен е връхлетян от нарастваща безработища:
„Инспекцията по труда е раздала срещу празниците 20 000 лв. на безработните. Броят на безработните е значително нараснал. Има дни, в които се регистрират по 300 души безработни на ден”.
За сметка на това от обява, публикувана на другия ден, предназначена „За бакали и домакини”, разбираме, че в Бургас е организирана „Евтина плодова седмица на ароматни трайни ябълки и сладки кюстендилски сливи с намалени цени при магазин „Кюстендилка” (срещу халите) на Йордан Васев. Пълна разпродажба до 30 януари. Едно посещение е достатъчно да се уверите”.
И една любопитна новина от международните страници на ежедневника:
„Някой си Атрио дел Кавало е изработил план за използването на енергията на вулкана Везувий за електрическа юзина. Според тоя план, докато действува Везувий, в Италия нямало да има нужда от въглища за произвеждане на електирическа енергия”.
Видно е, че независимо от активността на вулканите, техническият гений на човечеството не е угасвал за миг.  Жалко, че си нямаме вулкан, та и ние да решим генерално енергийните си неволи.

Прегледът на стария печат е изготвен със съдействието на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки