Кой ще е следващият


Кой ще е следващият
Григор Николов загина на 21 годишна възраст - Снимки Личен архив и Николай Недев
19 Януари 2010, Вторник


Зловещата реплика е на бивш военен офицер секунди, след като брутално е застрелял 21-годишен студент в Иракли. Девет месеца след убийството, делото влиза в съда
На 29 юни миналата година, малко преди полунощ, на плажа в Иракли. Обладан от дива ярост бивш военен офицер, известен като Полковника, държи в ръката си боен пистолет, насочен към група младежи. В краката му лежи окървавения труп на 21-годишния Григор Николов от София.


Автор: Лалка Кипрова

Приятелите на момчето са вцепенени от ужас, а Тодор Димитров на 55 г. продължава да им крещи - „Всички ще ви ликвидирам!“. Причина за ужасния екшън е спор за палатка. В края на февруари, девет месеца след бруталното убийство, делото срещу Димитров влиза в Бургаски окръжен съд.    

Стрелецът пристигнал в къмпинга на 28 юни м.г. Дошъл заедно с жена си, двете си дъщери, зет си и двете си невръстни внучета. Къмпингувал, въоръжен като за война- със заредени боен и газов пистолет и охраняван от три огромни ротвайлера.
Фамалията разпънала шатра до самия морски бряг, забили колчетата на палатките си навътре в гората . „Семейната идилия“ била нарушена от няколко младежи, които се подготвяли да посрещнат Джулай морнинг. Сред тях бил и жертвата - Григор Николов.
Младежът дошъл в Иракли на 29 юни. Пристигнал заедно със свой приятел - на стоп от София и тъкмо разпъвали палатката си на мястото, където летували три години подред, когато към тях се приближила Цвета - жената на военния. „Мястото е резервирано“, казала жената и разгонила младежите. „Вървете си. Нямате място тук, това е наша територия“, заявил Полковника.
След кратък спор, момчетата склонили да се преместят. Конфликтът привидно утихнал, но към 22.00 часа във фаталната нощ скандалът се разразил със страшна сила. „Вечеряхме спокойно, когато чух кучетата ми да лаят силно. Качих се горе, там където беше разположена една от палатките ни и видяхме, че същият този младеж се готви отново да постави своята палатка. Ядосах се“, казва при разпитите Димитров.
Разгневен, той извадил газов пистолет от джоба на анцуга си и опрял оръжието в главата на „натрапника“. Григор успял да се изплъзне, грабнал камък и го хвърлил срещу бившия военен. От главата му щурнала кръв. Пенсионерът се привил, а жертвата му побягнала към палатката на приятелите. Смаяни, че някой вади пистолет на плажа, младежите се отправили към шатрата на Полковника, за да изяснят проблема. Димитров ги посрещнал с газов пистолет. Изсипал върху тях порой от обиди, ругатни и закани.
Групата се разпръснала, скандалът на морския бряг утихнал, но два часа по-късно без никаква причина военният изведнъж скочил и тръгнал към мястото, където били Григор и приятелите му.  Полковника последвали още четирима от компанията му. Започнало меле, в боя бившият военен стрелял с газовия си пистолет. Едва не уцелил свой приятел, след като куршумът преминал на сантиметри от ухото му.  
При повторен опит да гръмне, пистолетът му  засякъл. Тогава ексвоенният изкарал втори пистолет - този път боен. Насочил го към гърдите на Григор, притиснал раменете му и дръпнал спусъка. Младежът се олюлял, успял да остане изправен в продължение на минута. Тодор продължил да го удря. Блъскал го, докато го повалил на земята. След това стрелял още веднъж. После насочил оръжието срещу онемелите от ужас приятели на Григор, обърнал се и си тръгнал.
В началото останалите къмпингуващи на плажа, чули изстрелите,  помислили, че бившият военен прави заря. По-късно, щом видели приятелят на Григор -Светлозар, който носел окървавеното му тяло към главния път на къмпинга, за да потърси помощ разбрали страшната вест. Григор бил откаран с колата на друг летовник до пътя Бургас-Варна, след минути пристигнала линейка, но на път за болницата младежът издъхнал. Григор е получил кръвоизлив в стомаха, разкъсвания на черния дроб и не е имал шанс да оцелее“, е становището на медиците. При аутопсията са констатирани множество други наранявания в главата, гръдния кои, корема от ударите, които бившият военен му бил нанесъл.
„Не съм убиец. Тия момчета ме предизвикаха. Бяха надрусани. Крещяха: „Гръмни, страхливец, гръмни“. Не виждах друг изход от ситуацията. Изплаших се, разтреперих се, изпотих се. Извадих пистолета от джоба, винаги имам патрон в цевта и пълен пълнител. Свалих предпазителя. Развиках се, ще стрелям. От палатката някой изкрещя . Насочих ръката си нагоре и мисля, че стрелях. Стрелях само с газов пистолет. Чувствах се безпомощен и уплашен. Мисля, че малко след като аз стрелях, чух друг изстрел.“, казал бившият военен пред пристигналите на мястото полицаи. Съпругата му предала на криминалистите найлонова торбичка с газовия му пистолет. Униформени допускат, че някой от компанията му е скрил бойния пистолет и го е изнесъл от мястото, тъй като въпреки че целия район е претърсен с металотърсачи, оръжието не е открито.
При изследванията по ръцете на бившия военен  били открити микрочастици от произведения изстрел с бойно оръжие, които доказват, че той е стрелелял с бойно оръжие.
В къщите му край Своге, полицаите намерили и внушителен боен арсенал , за които бившия военен няма разрешително.
Със защитата на бившия военен са ангажирани трима адвокати. Те ще се опитат да докажат в съда, че е произвел изстрел с газов пистолет при неизбежна отбрана, за да го спасят от доживотна присъда.
Според обвинението обаче защитната теза издиша. „Подсъдимият не е действал в състояние на неизбежна отбрана. Напротив. Ясно е осъзнавал действията си. Всичко това се потвърждава и от показанията на свидетелите. Твърденията на Тодор Димитров, че младежът  бил агресивни, че и употребил наркотици се опровергават от събраните доказателства. В кръвта на жертвата няма следи от наркотици, казват магистратите.
„За каква самозащита говори този човек. Застрелял е Гришо като куче, а после започнал да рита трупа му. Това е хладнокръвен убиец. Почерни няколко семейства. Гришо беше едно дете. Кой даде право на този престъпник да влезе в ролята на съдия, че да раздава правосъдие. Смъртната присъда ще е решение на проблемите му“, казват близките на загиналия.


Жената на бившия военен Цвета остана на плажа в Иракли, охранявана от ротвайлери два дни след зверското престъпление. Според очевидци след убийството близки на стрелеца продължили да играят табла на плажа, на метри от мястото, където бе застрелян Григор

В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
гошо
02.02.2010 08:20:13
0
0
защо държи патрон в цевта-кой го е учил този военен на това?Това е нарушение на всички правила в армията-той е отишъл да почива а не на война.Възможно е младежа да го е провокирал,но оръжието ли е решението.Този военен е бил за Авганистан а не за плажа на Черно море.Присъдата му следва да бъде смъртна и ако има подписка честните българи ще дадат подписа си за това.Да не биСАЩ да не са демократична държава след като там има смъртно наказание?В 70% от държавите смъртното наказание не е отменено.Но ние се показахме по-големи турци от ходжата.Тара е защото тия които гласуваха този меморандум се опасяваха да не бъдат самите те осъдени на смърт или техни близки.Но това е друга тема.
2
Дедо ви
21.01.2010 06:32:19
0
0
Не вярвам на статията. Не вярвам, защото познавам днешните младежи и съм сигурен, че са опитали да се изгаврят(и може би не веднаж) със "стареца" и семейсатвото му! Мисля така, защото знам подобни случаи от първа ръка! Защо мислите старецът е взел пистолетите със себе си, че и кучетата? Правилно, защото не му е за първи път да бъде нападан! Младото поколение българи, отгледано и възпитано от демокрацията, е със сбъркана ценностна система, господа. Затова и бъдещето, което ни очаква, е ужасно!...
1
сиси
20.01.2010 18:14:23
0
0
нещо 4удовищно е това. доживотна пресъда или СМЪРТ ЗА УБИЕЦА. не може това прасе и жена му ковто виждам са си лика прелика да продължават да по4иват на метри от мясатото където те са убили младежа. искам да кажа и дано да го про4ете съпругата на убиеца 4е над 10 поколения ще тегне проклятието от това което са извършили. ако изобщо имат друго поколение а ако го имат не ми се мисли какво ще им идва над главите им.не може да убиваш 4овек и за това бих искала да се събере подписка за този изверг пресъдата му да е СМЪРТ. няма да ги храним по затворите убийците не заслужават. ако вестника подеме инициативата за събиране на подписи за смъртната пресъда в този слу4ай смятам 4е ще съберем достатъ4но за да изискваме за нея. да по4ива в мир този младеж а на неговите близки нямам думи да опиша тяхната мъка. ДА НАПРАВИМ ПОДПИСКАТА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки