Искат втора аутопсия за пациент на "Доверие"


Искат втора аутопсия за пациент на
Илиян Дянков - брат на починалия Георги Дянков
18 Януари 2010, Понеделник


Близки на починалия в софийската клиника „Доверие“ Георги Дянков от Бургас са поискали от прокуратурата да назначи повторна, независима аутопсия на тялото. Роднините се опасяват, че резултатите от първата, извършена на 28 декември м.г. в Александровска болница, може да бъдат манипулирани. Причина за съмненията им е фактът, че по време на аутопсията в залата на Съдебна медицина са присъствали и лекари на „Доверие“.


Автор: Севдалина Пенева

Както „Десант“ вече писа в брой 36 от 8 януари,  в същата клиника точно преди една година в корема на Георги е бил поставен силиконов пръстен за отслабване, чрез хирургическа интервенция. Имплантът, с който е бил защипан стомаха, останал в него, независимо от постоянните оплаквания и влошеното му здравословно състояние. Според епикризи, с които брат му Илиян Дянков разполага, той е страдал от гастрит, язва на дванайсетопръстника и в последствие е направил остър панкреатит, които обаче не се оказали достатъчно основание за лекарите да му извадят гастралния пръстен. Или изобщо да не му го слагат (виж интервюто).
По жалбата на близките е образувана преписка под номер 15884/2009 в Софийска градска прокуратура. Която пък от своя страна е разпоредила полицейска проверка на Столична дирекция на вътрешните работи.
„Уведомен съм, че на аутопсията са присъствали и лекари на клиниката, в която е умрял мъжът. Но не виждам нищо обезпокоително в това, все пак тези хора са полагали Хипократова клетва, не би трябвало да се опасяваме, че ще въздействат на официалните резултати“, каза прокурор Никола Невенчин, на когото е разпределена жалбата, входирана от Илиян Дянков. Според магистратът, данни от проверката могат да се очакват най-рано в началото на февруари, когато ще стане и ясно, дали по случаят ще бъде образувано наказателно постановление или нацяло ще бъде прекратен.
Междувременно хирургът, поставил гастралния пръстен на Георги Дянков заяви, че ще води дело срещу вестника. На 9 януари, в събота, той се обади по телефона автора на материала, за да заплашва със съдебна разправа.
„Не сме пипали тялото, даже не сме се доближавали до него, нито пък сме били част от екипа на патоанатомите. Няма пречка да присъстваме в залата, защото ние сме лекарите, които последно са лекували пациента и сме наясно със здравословното му състояние. Нашата информация беше ценна за колегите от съдебна медицина“, каза по телефона д-р Ивайло Цветков.
Освен разяснението, какво са правили докторите на „Доверие“ по време на „независимата“ аутопсия, той също така се отрече от твърденията си, изречени пред нас доста по-рано – още на 5 януари (потърсихме коректно мнението му, при подготвянето на публикацията „Силиконов имплант уби клиент на клиника Доверие“ от предния брой), че в деня, преди да постъпи в болницата на 22 декември м.г., Дянков бил изпил около 400 грама концентрат. „Цитирали сте ме некоректно, аз казах, че тези 400 грама пациентът ги е изпил през последните 10 дни, преди да дойде при нас“, отметна се докторът, без да знае, че телефонните разговори в ДЕСАНТ се записват.
Ние разбираме гнева на хирурга-специалист, който си вадси хляба от слагането на гастрални пръстени за отслабване. Защото е възможно да се опасява, че подобни публикации подкопават бизнеса му. Оказа се, че Дянков съвсем не е първият пациент на „Доверие“, умрял след прилагането на „революционния“ метод за свалане на излишни килограми. В края на 2006 година в същата клиника е издъхнала 200 – килограмова жена, която получила усложнения пет дни след същата операция, извършена и на бургазлията. Според медиите, отразили неприятния инцидент, тя натрупала многото килограми в следствие на тежка депресия, причинена от раздялата със съпруга й.
Ето какво четем в сайта на информационна агенция „Блиц“: “Пациентката бе приета при нас със свръхнаднормено болезнено тегло. Храната от стомаха й се връща и с годините може да направи рак на хранопровода. След операцията тя получи дихателна недостатъчност. Понеже е 200 килограма, а ние нямаме толкова голям апарат за обдишване, помолихме колегите от “Пирогов” за помощ. Освен това, за нея са необходими 5-6 души, само за да я обърнат”, разкри подробности за уникалния случай д-р Ивайло Цветков от хирургията на МБАЛ “Доверие” (http://www.blitz.bg/article/2836). Оставяме цитата без коментар.

ДЕСАНТ ще продължи да следи случая, готови сме да публикуваме официалната позиция на клиника „Доверие“, както и мнения на независими лекари, запознати с метода на отслабване чрез силиконов пръстен в стомаха.


Брат ми плати да отслабне, не да умре
казва Илиян Дянков и няма да го погребе  от София, докато не научи истината

- Когато през януари миналата година Георги постъпи в клиника „Доверие“, за да му сложат силиконовия пръстен, бяха ли му правени, според вас, пълни изследвания, за да се види дали здравословното му състояние позволява подобна хирургическа интервенция?

- Брат ми вече го няма, за да каже какво и как е било. Такава информация може да даде единствено лекарят, който му е правил операцията. Но аз разполагам с няколко епикризи, които съм готов да предоставя на разследващите органи. Георги е имал язва на дванайсетопръстника, това е видно от прегледите при личната му лекарка д-р Румяна Каменска в Бургас. Имам няколко документа, издадени от нея, в които това заболяване присъства като основна диагноза и то, още от началото на миналата година. Което по време съвпада с операцията в „Доверие“. Страдал е също така и от гастрит и остър панкреатит.

- Тази диагноза кога е била поставена – преди да му сложат силиконовия пръстен или след операцията?

- Надявам се отговорът на този въпрос да изясни прокуратурата. Защото аз нямам достъп до болничните документи. Една от епикризите, до която съм  се добрал, е от 26 януари 2009 г., с номер 694. О нея става ясно, че на тази дата брат ми е постъпил в болница с окончателна диагноза гастроезофагеална рефлуксна болест*. Според мен, пръстенът вече му е бил поставен по това време. В медицинския документ пише още, че „анамнезата е снета по данни на болния. Постъпил е за планово лечение с оплакване от болки и повръщане. Същите се появяват въпреки консервативното лечение след идването му. Има данни за артериална хипертония. Лекуван консервативно в отделение за остър панкреатит преди 20 дни.“ Тоест, около 6 януари м.г.
На 26 май д-р Румяна Каменска му е подписала амбулаторен лист. На него пише отдолу – „основна диагноза язва на дванайсетопръстника“.

- Брат ви споделял ли е с вас, дали е имал информация, как се съвместява силиконовия пръстен с язвата и панкреатита?

- Нямам идея каква информация е имал. Предполагам, че е дал писмено съгласие да му се постави пръстена. Все пак, той е отишъл през януари 2009 г. в „Доверие“ с парите си, точно с тази цел. Да отслабне, не да умре. Но недоумявам, след толкова посещения в болницата след операцията – през май, през октомври, през ноември и все с едни и същи оплаквания и диагнози, как не са били взети мерки този имплант да му го махнат от тялото. Не съм лекар, но си мисля, че ако беше изваден още при първите симптоми веднага след поставянето му, нямаше да се стигне до фаталната перфорация на стомаха.

- Разговаряхте ли с д-р Ивайло Цветков след смъртта на Георги?

- Да, исках да ми обясни какво е правил брат ми в клиника „Доверие“ през октомври миналата година. Той ми обясни, че Георги имал оток около пръстена тогава. Попитах го, защо в такъв случай не са махнали лапбанда от корема му. Каза ми: „Предложих му, но той ми отказа.“ Д-р Цветков обаче не ми показа писмен отказ, с подписа на брат ми. Имал свидетели, негови колеги и подчинени, на разговора между двамата. Дори той да казва истината - аз питам, може ли нещо, което вече явно застрашава живота на един човек, да бъде оставено изцяло на неговото желание или нежелание. При това, без този човек да има медицинско образование и без да е наясно с рисковете за живота си. 
 
- Вие сте бил неотлъчно до брат си през последните четири мъчителни дни от живота му. Ще разкажете ли какво се случи между 22 и 26 декември 2009 г.?

- На 22 декември, малко след обяд, брат ми се обади и ме помоли да го заведа до София. Каза ми, че има страшни болки в корема. Попитах го, дали вече се е свързал по телефона с д-р Цветков, за го уведоми за състоянието си. Той ми каза, че е говорил с него. Докато пътувахме, трябваше да спирам многократно, заради пристъпите му на повръщане. Връщаше стомашен сок и някакви незначителни хранителни остатъци. В последствие д-р Цветков ни обясни, че силиконовият пръстен е попречил храната да бъде повърната и така да се освободи напрежението в стомаха. Каза ни още, че стомахът постепенно се е разширил чрез постъпилите течности и храни, без да има възможност да се освободи от тях чрез повръщане и така се е стигнало до перфорация на стомаха. Предавам ви дословно думите му, казани пред мен. Каза и, че поради някакво възпаление този пръстен се е затворил.

- Ще водите ли дело срещу клиника „Доверие“?

- Аз и семейството ми се надяваме прокурорската проверка да ни даде основания за това. Ние не сме лекари, нито пък магистрати, но вярваме на компетентните органи и ще чакаме резултатите от проверката. И няма да погребем тялото му, докато не узнаем цялата истина.

- Къде се намира в момента тялото на Георги?

- Все още е в моргата. В очакване на повторна аутопсия, ако от прокуратурата вземат под внимание жалбата ми.


*
Тласък към възникването на заболяването дават системните отделяния (връщане) на киселото съдържание от стомаха нагоре, в хранопровода. Под влияние на болестта в хранопровода се случват патологични изменения. Впоследствие те водят до нарушаване проходимостта на храната, до възникване на язва, а в много от занемарените случаи - и до рак. Факторите, предизвикващи рефлуксната болест, са много. На първо място, това е злоупотребата с алкохола и цигарите. Друг основен фактор е нерационалното хранене и най-вече пристрастието към лютивата и мазната храна. Върху дейността на всеки храносмилателен орган негативно се отразяват и нарушенията и разстройствата на нервната система и съответно различните стресове. Така че всеки от посочените фактори може поотделно да предизвика нарушаване на киселинния баланс в стомаха, а това в крайна сметка води до развитие на заболяването.


Пичиналият Георги Дянков, снимката е от януари 2009 г., когато още не се е подложил на отслабване при д-р Цветков Вдовицата Петя Дянкова:

В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
буби
09.07.2010 13:37:13
0
0
в България същото правят и с инвитрото. Всеки отишъл в клиниката на Владимиров според него е за инвитро. А вие се учудвате, че човек, който сам е пожелал операция, не е спян. Използват трудната ситуация, в която са попаднали хората и страданието им за точат пари от тях.
1
Vazmutena
16.02.2010 21:04:35
0
0
Moite saboleznovania kam blizkite na pochinalia.
Zashto lekuvashtia lekar e ostavil pazienta si s takiva tejki oplakvania bez da
napravi nishto za nego, tova se ravniava na prestaplenie,i kak taka pazient s nedostatachno nadnormeno teglo prosto ei taka si plashta i mu postaviat silikonovia prasten,ta toi triabva da ima BMI nad 40,na snimkata se vijda,che e normalen,bi triabvalo da mu otkajat,ili v imeto na parite niama znachenie...I kak chovek s iazva na stomaha i drugi stomashni problemi biva operiran,potresena sam,iavno imat pravo jurnalistite,kato pishat,che lekarite v BG ne sa na nivo...za sajalenie.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки