Георги Дражев: Чистка в съдебната система? Всичко е пиар


Георги Дражев: Чистка в съдебната система? Всичко е пиар
Георги Дражев
17 Януари 2010, Неделя


Уличените корумпирани прокурори и съдии си остават. Ако тук-там има пробив, то е заради натиска на СКАТ, а отскоро и на „Десант“, останалите медии са мълчаливи съучастници на властта, казва авторът на твпредаването „Да! Антимафия“



Автор: интервю на Катя Касабова

- Г-н Дражев, усилията ви чрез тв предаването „Да! Антимафияа“ да разклатите корумпираната съдебна система, напоследък бележат успех, как си обяснявмате пробива?
- Това предаване е на две години и три месеца. То започна в бургаската ТВ Микс, но там не успяха да удържат на натиска и го спряха след заплахите, моментално обаче бях поканен от Валери Симеонов в телевизия СКАТ, която отстоява гражданските свободи в тази държава и досега свободно изразявам позицията си от нейния екран. Благодарение на цели поредици по  СКАТ бележим и успехи в полза на обикновения човек.  
- Какво се случва под повърхността на пиаракциите на правителството по разбиването на съдебната мафия?
- Текат паралелни процеси. Единият е огромен натиск от европейските институции върху правоохранителната и съдебна система, защото поредният доклад от октомври м.г. беше буквално задържан, защото беше безкрайно негативен. Бяха поставени ултиматуми, които трябваше да мобилизират новото управление, но да не го натоварят с негативите на сегашното състояние. Оттам започна стремеж да се прочисти системата, но мисията е изключително сложна, бих казал невъзможна, защото тя отразява съотношението на политическите сили в нея.  Няма осъден или изгонен нито един съдия, нито един прокурор, за всичките 20 години преход. При условие, че цялото национално богатство е криминализирано и разграбено.
- Не може ли чрез законодателни промени да натикаме в затвора разложените прокурори, съдии и следователи?
- Задължително е Велико Народно събрание и промяна на Конституцията.  Второ, много важно е вътреинституционалния контрол. Всеки един от тези магистрати е назначаван от Висшия съдебен съвет. ВСС всъщност отразява квотите на съответните политически сили. Оттам никой, дори и главният прокурор и министърът на правосъдието, на база на този закон за съдебната власт, не може да изгони даден магистрат или да го осъди, без санкцията на ВСС. Значи избираме едни хора там на база изборите в парламента. Те продуцират съдебната система. Съответно всеки един в тази съдебна система е феодализирал своя район. Дали е апелативният прокурор, дали е окръжният, дали е районният - буквално служат за наказателни операции срещу гражданството.
- Такъв ли е случаят с брата Румен на прокур Огнян Стоянов от Окръжната прокуратура в Бургас? Тази седмица гражданка – Иванка Сотирова беше оправдана по дело за клевета срещу нея, заведено от търговеца Румен Стоянов.
- Толкова преписки, толкова жалби, толкова категорични и ясни случаи с фамилия Стоянови преминаха през мен. През колегата Валентин Касабов от „Паралакс“, колежката Севдалина Пенева от „Десант“ също работеха. Успяха и интервюта да им вземат, а в рамките на самата окръжна прокуратура разиграваха екшън по търсене на някаква отговорност. Резултат от ВСС, който бил направил проверка, засега няма.
- Корумпираният Огнян Стоянов на работа ли е още?
- На работа си е. Няма никакво наказание, освен лишаване от премии и някаква минимална парична санкция върху заплатата. В Окръжна прокуратура си е. При мен е отговорът на ВСС, който обяснява, че след като направили проверката, не открили груби нарушения. Ето това е, на абсолютно всеки един уличен магистрат съдбата.
- А колко получават прокурорите, имате ли представа?
- Между 3500 и 5 000 лв. в зависимост от това дали си в районна, окръжна, апелативна или върховна прокуратура. Пет хиляди би трябвало да е на главния прокурор. Но тъй като те имат допълнително бонуси и премии, с които нашумяха едва тази година, със сигурност вземат повече.
- А тези бонуси може би са били пари в бюджета им за сграден фонд?
- Не. Твърди се, че щатът не е запълнен. Затова тези пари трябва да бъдат разпределени между тях без да се обвързват с резултатите. Не може 600 хиляди дела да бъдат прекратени от Прокуратурата, защото имат изтекли давностни срокове, а тези хора да получат заплати и бонуси. Прокурорите са адвокати на държавата. Вие ще плащате ли на един адвокат, който ви губи делата и който в крайна сметка работи срещу вас?!Ето, Иванка Сотирова в продължение на години изнасяше данни за разграбването на общинската „Нармаг“, най-голямото търговско предприятие в Бургас, с огромна база от магазини в централната част.  В това разграбване е участвал брата на прокурор Стоянов с подкрепата на тогавашния кмет Йоан Костадинов. Съмненията за продъжаващо облагодетелстване на общински служители продължава и при днешната управа. Но се намери един доблестен съдия - г-н Мутафчиев, който отхвърли изцяло обвиненията срещу Иванка Сотирова. Чест му прави.
- Срещу лихваря-злодей Иван Донков Вие водихте основно битката, доволен ли сте, че е натикан зад решетките най-сетне?
- Телевизия СКАТ всъщност е  флагманът на това дело срещу имотната мафия. Нещата са още прекалено сурови и е рано да се радваме. Можем само да получим доза въздух. Много малко хора знаят, че още преди 12 години в Национална служба „Сигурност“ Бургас има образувана преписка, има събрани материали за неговата дейност, но вероятно отвътре са изплували хора от правоохранителната система – прокурори, нотариуси, съдии и всичко това е било потулено.
-Които вероятно са си купили и евтини жилища, вземали са рушвети за да потулват заведени дела?
- Точно така, събрани са още тогава данни как  прокурори са разигравали на хазарт огромни суми в присъствието на Иван Донков, в игрални зали. Тогава още са се водили на негово име 60 апартамента. Т.е. имало е още тогава ясни доказателства, за да може тази дейност да бъде прекратена. Всичко е покрито по давление отгоре. Хората, които са работили по тези преписки, вече дори не са част от системата. Тука не става въпрос, че сме открили топлата вода,  ние не просто сме били камбаната, а буквално сме спукали тъпанчетата на: Европейската комисия, посолствата на Холандия и на Германия по случая „Донков“. Искахме също законодателна промяна, която също беше направена - заложните къщи да не могат по никакъв начин да се ангажират с недвижими имоти, защото това е една от схемите, които вървят при имотната мафия. Уж заложната къща приема ипотека, съответно тази ипотека я реализира, но лихварската дейност върви през целия преход, а никой не я преследва реално.
- Бихте ли посочили и други имена на лихвари? Като Здравко Капона, Кютука в Айтос? Феим в Айтос, това са все знакови фигури от този мракобесен бизнес с човешки души?
- Всички данни показват категорично, че е така, обаче ние не можем да ги наречем лихвари, защото трябвало доказателствата, които имаме, да са приети от Прокуратурата и да има образувани досъдебни или наказателни производства. Фактът, че те не образуват проверки,  означава, че извършват длъжностно престъпление, т.е. с бездействието си участват в престъпление. Знаете, че към този момент срещу вашата колежка Севдалина Пенева води дело за клевета един нотариус, който пряко участва в лихварството в Айтос, но понеже се чувства недосегаем – тормози нея, защото е рискувала себе си, за да защити десетки пострадали в този район бедни хора.
- Г-н Дражев, арестуваха брат Ви Ивайло Дражев, а Вие казвате, че защитавате онеправданите. Бихте ли разяснили защо беше зад решетките (интервюто е взето в понеделник -б.р.)?
- Първо, това не е арест. Шумотевицата умишлено трябваше да създаде логика. Това е активно мероприятие. Аз съм убеден, че зад него стоят бургаски магистрати и че това е реакция срещу предаването „ДА! Антимафия“, защото беше проведена буквално на следващия ден, след като ние издействахме определени категорични данни, свързани със съдебните органи и служители  от Община Бургас. Имам предвид приватизациинни сделки за над 50 млн.лв.и връзката на магистрат със строежа на незаконната джамия в Бургас, в кв.Комлука.
- Но това не е ли наследството от бившата управа?
- Не е само бившата управа, защото строителството на джамията започна по времето на този кмет, строеше се с космвическа скорост, появи се и минарето...
- Добре, но защо в крайна сметка се наложи Ивайло Дражев да бъде ескортиран до София с полицейски коли?
- Казах ви, стремежът е дискредитирането ми. Закараха го до Софиязаради фалшифициране на някакво пълномощно за прочутия футболен отбор „Конелиано“. Той води дело срещу футболния съюз за обявяване за невалидни резултатите от последния псевдоконгрес и е сяно защо го правят. Второто нещо е, че жалбата за досъдебно производство е пусната от футболния съюз. И там се размята едно ксерокопие на някакво пълномощно, което е попаднало в някакъв комплект от други документи и което е предадено нито от Ивайло, нито той има връзка. А той има реално влизане в собственост на „Конелиано“ седем дена по-рано дори и от това ксерокопие. И всичкото това се е случвало през 2007 г., но покрай убийството  на Боби Цанков вдигаха врява, за да стават нещата още по-впечатляващи. По същия начин аз бях откаран принудително в Сливен за дело за клевета и обида, заведено от Мануел Манев, прокурор от Районна прокуратура, който също е уличен в подпомгане схемите на имотната мафия. За факти, които бяха обявени от мой гост в предаването. Само че той не завежда дело срещу моя гост, пострадалата от Жечка Жекова, а срещу телевизия СКАТ и срещу мен.
- Има ли надежда, според Вас, в съдебната ни система нещо да се промени?
- В момента, при това положение на нещата никаква надежда няма, трябва  обществен натиск. Повечето медии са съучастници. Турцизацията на големите телевизии и вестници в момента обслужва изцяло ГЕРБ. Медиите получават своя пай от измамите във всичките им аспекти – като рекламни карета, пиарвреме в телевизиите и т.н. Ето – искаш официална информация от Общината за измами и сделки, от там ти предоставят данни, които са заметени и замазани и не ти вършат работа, а служителят знае, че може да я кара така, защото масово журналистите се задоволяват с козметичната информация.
- Трябваше ли окръжният прокурор Ангел Ангелов и шефката на апелативния съд Дора Чинев да си отидат? Те създаваха вречатление, че си вършат работата, макар и под натиск.
- Не само те, ами и всичките тези, които бяха уличени за връзки с Краси-Черничкия, трябваше да си идат, защото са опетнили съдебната система. Има го това и в закона за съдебната власт, но никой от тях няма да си тръгне, защото няма нетърпимост у нас. Те си остават в системата, тъй както в Бургас Йордан Иванов си остава в Апелативна прокуратура.  Дора Чинева, доколкото разбирам, си оттегля оставката и си остава. Оттам нататък и цялата й рода. Чистка реално няма, всичко е само пиаркампания на Бойко Борисов.


В категории: Интервю

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
тити
01.06.2012 11:04:12
0
0
Какъв ти антимафиот ,най-големия М А Ф И О Т е др. Дражев.Напълно подкрепям Бойко.....
8
тити
01.06.2012 11:04:07
0
0
Какъв ти антимафиот ,най-големия М А Ф И О Т е др. Дражев.Напълно подкрепям Бойко.....
7
iwailo
30.01.2010 10:37:49
0
0
брат ми що не съм в затвора ,докато носиш кинти на съда ще е така,пък си и антимафиот,голем си абдал бе брат ми
6
бойко
18.01.2010 14:22:02
0
0
ПРАВИЛНО КАЗВА ЧОВЕКА БЕ. НЕ МУ СА КАРАЙТЕ! ВСИЧКИ СА ЗА СМЯНА, СЛЕД КАТО 20 ГОДИНИ НЕ МОЖАХА ДА ОСЪДЯТ ВЕЛИКИЯ КОМБИНАТОР ИВАЙЛО ДРАЖЕВ - БРАТ НА ГОРНИЯ СУБЕКТ, НАРИЧАЩ СЕ "БОРЕЦ" СРЕЩУ МАФИЯТА. ЧЕ КАК ТАКА БЕ АРКАДАШ. НАЛИ ВИЕ СТЕ МАФИЯТА. АДЖЕБА КАК ТАКА СЕ БОРИТЕ С НЕЯ ТОГАВА БЕ? ВСИЧКИ СА ЗА СМЯНА И СТАНАХА ЗА СМЯХ, СЛЕД КАТО ПОЗВОЛИХА ДА БЪДАТ РАЗИГРАВАНИ ОТ ЕДИНИЯ БРАТ И ХУЛЕНИ ОТ ЕКРАНА НА КАБЕЛАРКАТА ОТ ДРУГИЯ. И ТО БЕЗНАКАЗАНО!!!???[helloween]
5
бойко
18.01.2010 14:17:16
0
0
ПРАВИЛНО КАЗВА ЧОВЕКА БЕ. НЕ МУ СА КАРАЙТЕ! ВСИЧКИ СА ЗА СМЯНА, СЛЕД КАТО 20 ГОДИНИ НЕ МОЖАХА ДА ОСЪДЯТ ВЕЛИКИЯ КОМБИНАТОР ИВАЙЛО ДРАЖЕВ - БРАТ НА ГОРНИЯ СУБЕКТ, НАРИЧАЩ СЕ "БОРЕЦ" СРЕЩУ МАФИЯТА. ЧЕ КАК ТАКА БЕ АРКАДАШ. НАЛИ ВИЕ СТЕ МАФИЯТА. АДЖЕБА КАК ТАКА СЕ БОРИТЕ С НЕЯ ТОГАВА БЕ? ВСИЧКИ СА ЗА СМЯНА И СТАНАХА ЗА СМЯХ, СЛЕД КАТО ПОЗВОЛИХА ДА БЪДАТ РАЗИГРАВАНИ ОТ ЕДИНИЯ БРАТ И ХУЛЕНИ ОТ ЕКРАНА НА КАБЕЛАРКАТА ОТ ДРУГИЯ. И ТО БЕЗНАКАЗАНО!!!???[helloween]
4
бойко
18.01.2010 14:15:10
0
0
ПРАВИЛНО КАЗВА ЧОВЕКА БЕ. НЕ МУ СА КАРАЙТЕ! ВСИЧКИ СА ЗА СМЯНА, СЛЕД КАТО 20 ГОДИНИ НЕ МОЖАХА ДА ОСЪДЯТ ВЕЛИКИЯ КОМБИНАТОР ИВАЙЛО ДРАЖЕВ - БРАТ НА ГОРНИЯ СУБЕКТ, НАРИЧАЩ СЕ "БОРЕЦ" СРЕЩУ МАФИЯТА. ЧЕ КАК ТАКА БЕ АРКАДАШ. НАЛИ ВИЕ СТЕ МАФИЯТА. АДЖЕБА КАК ТАКА СЕ БОРИТЕ С НЕЯ ТОГАВА БЕ? ВСИЧКИ СА ЗА СМЯНА И СТАНАХА ЗА СМЯХ, СЛЕД КАТО ПОЗВОЛИХА ДА БЪДАТ РАЗИГРАВАНИ ОТ ЕДИНИЯ БРАТ И ХУЛЕНИ ОТ ЕКРАНА НА КАБЕЛАРКАТА ОТ ДРУГИЯ. И ТО БЕЗНАКАЗАНО!!!???[helloween]
3
хопси
18.01.2010 12:21:12
0
0
Пълно е с ЧЕТЯЩИ ОТКАЧАЛКИ
2
Четяща анализаторка
18.01.2010 11:27:16
0
0
Този вестник и тази телевизия трябва да се закрият със закон. Направо недоумявам кои им е дал право да пишат и да се показват по провинцията. Както беше казал бай Митко - За бога братя не им вервайте. Пълни са с жлъчни клюки и после им виновни системите. За тяхно най-голямо съжаление ще си останат там до последния им дъх, ако не ги отсвират в най-скоро време. Най-големите некадърници и злобари работят в Скат и Десант. Ама те и толкова си могат. Несериозна работа. Що ли ги четем. Ако съм на местото на бат Бойко ще ги забраня до 99 колено. Брат му гази лука, той па ще напира да го спасява с обиди. за тея разстрал, авантюристи мръсни, да манипулирате, хората, м.... Ви отсекъде.......... Крадеца вика дръжте крадеца и ние го знаем, гадове такива, Все нещо им е виновно на тея недодялани некадърници
1
Баба Гицка
17.01.2010 21:11:38
0
0
Абе докато брат му Ивайло разиграва цяла България и цялата съдебна система и не могат вече 6 години да го осъдят за двойно убийство, братът Георги Дражев да не говори нищо за съдебната система и да вземе да се скрие някъде. Как може изобщо такова нахалство!? Единият брат подкупва съдебни заседатели и всичко наред, за да не го осъдят, а другият брат ще ми говори за съдебната система!? Просто съм изумена от нахалството на тези двамата!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки