Студове в Европа, открадната сланина и мъж в рокля


16 Януари 2010, Събота


Преди 50 години
В средата на първия месец на 1960 г. в Европа са отчетени големи студове. За това съобщава в. „Черноморски фронт” преди половин век на 15 януари:
„На Лазурния бряг чак до Корсика върху цветущите мимози е паднал сняг... В северната част, по-специално в района на Сан Кантен, корабоплаването по канала става само с помощта на ледоразбивач.



В Англия дебелината на снега надминава 60 см.”
Ни в клин, ни в ръкав посред тази студена зима вестникът излиза със статия, озаглавена „Да уплътним царевичните посеви с тикви и фасул”. В нея авторът припомня „старата практика на нашите селски стопани да засяват тикви и фасул, заедно с кукуруза... Някои кооперативни стопанства, като тия в селата Русокастро, Грудово, Паницово и др. продължават да засяват тикви в царевичните посеви и резултатите са добри”. По-нататък той уточнява, че благодарение на този номер „някои тикви са достигнали тегло над 30 кг.”
Кулинарната вълна продължава с предупреждението, че:
„За улеснение на консуматорите окръжното търговско предприятие е пуснало на пазара пакетирана захар в полиетиленови торбички по 1000 и 500 гр. Консуматори, изисквайте от продавачите само пакетирана захар!”

Преди 70 години

В областта на хранителните стоки са и някои от новините, публикувани във в. „Вечерна бургаска поща” с дата 18 януари 1940 г.:
„Износът на консерви от България е временно преустановен поради неправилното разпределение на контингентите между консервопроизводителите. Поискан е износ на консерви и за Англия”.
Износът на домашна зимнина от хорските изби обаче не е преустановен. Това разбираме от дописка, която съобщава, че:
„Завчера през нощта неизвестни крадци влезли в мазето на Жельо Иванов от с. Камено, бургаско и задигнали един сандък с прясна сланина, 3 бурета свинско месо, 1 чувал памук, вълна и други домашни вещи”.
С прехраната е свързана и една друга информация в същия брой:
„В скоро време Бургас ще започне да се снабдява с овче мляко от близките селища. Понастоящем млекопроизводители от Чирпан и Пазарджик са направили предложение да снабдяват с мляко града”.
Предвидливо са проявени грижи и за бъдещата зеленчукова реколта:
„Областната стопанска дирекция е доставила на държавната опитна станция в Пловдив половин килограм доматено семе от подобрените сортове за домати и доматено пюре. Семената са разпределени и раздадени на градинарите от областа”.
Не са подминати и вестите, свързани с предстоящата строителната програма:
„Тази година Сливенска община ще започне строежът на ресторант при Сливенските минерални бани, който ще струва над 1 милион лева”.
„Министерството на просветата е отпуснало 450000 за довършване на гимнастическия салон на мъжката гимназия в Сливен”.
Че и преди 70 години на някои хора хич не им е вървяло ставя ясно от кореспонденция, озаглавена „Упоритият самоубиец в Карнобат”, публикувана в броя на вестника от 17 януари 1940 г.:
„Завчера Венелин Н. Тодоров, 25 г. от Карнобат направил опит да се самообеси с колана си. Понеже коланът се скъсал, Тодоров решил да свърши със себе си като се намушкал с джобното си ножче на няколко места в гърлото. Отнесен е в болницата, където му е спасен животът”.
А за това на какво са се дивили нашите предшественици разбираме от нарочно съобщение, гласящо:
„Мъж в рокля ще видите в Бургаския общински театър”.

Прегледът на стария печат е изготвен със съдействието на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки