Бунтът на фактите


Бунтът на фактите
Гравюра на Люле Бургаз, Турция, приписвана по недоразумение на нашия Бургас (отдясно зад колонадата е кервансараят)
15 Януари 2010, Петък


Това е откровен поглед върху зараждането на Бургас, който прави опит да повдигне завесата на истината
Ако се съберат всички съчинения, умозрения и откровени недоразумения на тема „История на Бургас”, ще се получи интересно произведение.


Автор: Митко Иванов

В различни трактовки Бургас се премества с лекота от едно място на друго – ту при Деултум/Дебелт (достолепен римски град – с идеята да стане по-славна бургаската история!), ту при кв. Крайморие (така се запълват „липсващи” векове – от V до Х­­­ІІІ). Прилага се и обратният подход – ако се локализира Порос при канала до стадион „Черноморец” (уж бил на това място), ще се „увеличи” бургаската история с няколко века (историята на Порос е част от историята на Бургас; но Порос е безспорно локализиран при кв. Крайморие). Други, по-традиционно настроени историографи, предпочитат т. н. „Устно предание за възникване на Бургас като рибарско селище”. Според него Бургас възникнал в средата на ХVІІ век, но чак до 1829 г. тук имало 350 къщи, повечето колиби. „Краеведи” наизустиха това предание и с мазохистична жар се отдадоха на неговото преразказване, отказвайки да се запознаят с десетки документи за възхода на града през ХVІІІ век. По този начин равнището на историографски изследвания беше понижено близо до нула.
Историята на БАН, том ІV и V, изглежда също отразява това предание – на картите за ХVІІІ в. Бургас просто липсва (с едно изключение).
Прегледахме картографската продукция на Европа от ХVІІ-ХVІІІ в. и о, чудо! Още върху картата на Николас Витсен, съставена в края на ХVІІ век и печатана няколкократно в Амстердам през 1697-1723 г., Бургас е отразен. Чудото става масово през втората половина на ХVІІІ век - Бургас присъства на всички актуални карти (тези, за които е събирана на място аутопсична информация). Да не би някой картографски чирак да се е объркал, като е нанесъл Бургас, а други просто да са копирали неговата грешка? Не, не би. Двойката за академиците от БАН е двойна – на карта от 1772 г. Бургас не само присъства, той е Главният град в Залива. А автор е кралският френски картограф Жан (Жак) Никола Белен (Jacques-Nicolas Bellin; 1703-1772). Същото се отнася и за картата на Лотер от ХVІІІ в.
И понеже стана дума за османския период от историята на Бургас, да кажем няколко думи за османската архитектура. Вече близо век историята на най-старите джамии до пристанището тъне в мистерия. Фантасмагорични разкази за 5 или дори 7 джамии в града преди Освобождението, за пищен и представителен мюсюлмански комплекс с импозантна джамия, грамаден кервансарай с чешми и баня, път с колонада и каменна настилка, оцветяват тази мистерия. Ние, авторите на проекта „История на Бургас”, изследвахме стотици документи, стари планове и изображения, отнасящи се до темата. Пред нас се обрисуваха много скромни мюсюлмански обекти – както джамиите, така и религиозното училище. А „грамаден кервансарай” тук никога не е имало. Тази грешка пръв допуска арх. Атанас Сиркаров, бъркайки сведение за Люле Бургас (доскоро, за общ срам, в Конферентната зала на Община Бургас висеше гравюра на същия кервансарай от Люле Бургас в Турция; по моя инициатива покойният Кирил Бъчваров издейства тя да бъде махната).
Все пак – къде са крепостите, къде са величествените останки от селища и стара архитектура в Бургас? Не е ли изгубена кауза да убеждаваме публиката, че градът има дълга и славна история? Каузата е загубена за всеки, който не желае да опознае фактите. Всеки, който се опитва да намести нашия Бургас в измислени исторически калъпи, ще изпадне в непреодолими противоречия. Например: какъв малшанс е да принадлежиш на град, заобиколен от такива съседи – Несебър и Созопол с несравнимата си архитектура, Дебелт с богатата си археология, Поморие с древното си кастро и със славната си духовност, Минералните бани с хилядолетното си развитие. И между тях – „бедният” Бургас! Чудно как изобщо е оцелял между тези исторически мастодонти!
По неизвестни причини бяха неглижирани много (арте)факти, открити при днешния център на Бургас – например наличието на римски некропол с десетки погребения и вероятно селище до самото Бургаско кметство (не е ли крайно време да се сложи подходящ надпис – кой се страхува от римското минало на Бургас?). С лекота се пренебрегват и други факти и артефакти в стария център от ІІІ-ІV век, от ХІІІ-ХVІІІ век. Трябва силно да стиснем очи, за да не забележим няколковековните пластове около църквата „Света Богородица” (старата църква не е ли съществувала там поне от началото на ХVІІІ век?). Разбира се, тези пластове са твърде бедни. Няма масивни крепостни стени, няма значителни останки от селища, не са открити златни съкровища – всичко, което магнетично привлича медийните микрофони.
Също по неясни причини, никому до момента не беше хрумвало да събере всички налични факти за историята на града от онези уж трудни за изследване векове – от ХІІІ до ХVІІІ, където информацията не достигала и въобще не било ясно съществувал ли е Бургас. Ако след това подредим в таблици данните, лесно ще докажем къде се е намирал Бургас през тези векове, кога се е превърнал в град, къде се развивало и изчезнало пристанището Порос. Ще установим, че многобройно българско население се заселва в Бургас още през втората половина на ХVІІІ в. Така ще извършим нещо наистина патриотично, вместо да „разнасяме” Бургас през вековете от едно място на друго. Може би тези таблици ще бъдат скучни за обикновения читател, но точно те ще създадат оня фундамент, без който историографията на града ни ще се срути като детска картонена кула. Ще сбърка този, който търси в Бургас многобройни и ефектни артефакти и приемственост между всички исторически периоди. Уникалната съдба на града го прави несравним с Несебър, Созопол и Поморие и затова - магнетичен за изследователя.
Намирането на автор/сформирането на авторски екип за написване на пълна история също шзглеждаше непосилна задача. Още преди 100 г. видният бургаски будител Стоян Шивачев е внесъл в Градския съвет предложение за написване на История на Бургас. Предложението е върнато с нареждане „просителят” да  представи ръкописа и тогава да се прецени дали ще се финансира (обърнете внимание как е наречен гордият възрожденец!). Прескачаме средата на ХХ век, когато наивно се е смятало, че Историята на Бургас трябвало да се гради на споменатото „устно предание”. През 90-те г. на ХХ век беше сформиран тежък екип от институции и личности, който трябваше да се справи със задачата, но това отново се оказа непосилно. Едва сега успяхме да съберем екип от съмишленици, с който успяхме да създадем огромна база от исторически данни. След това сами осигурихме началното финансиране и чак тогава почукахме на тежката порта на Община Бургас. Сега никой не ни нарече „просители”. За да осъществим проекта „История на Бургас” издирихме извори в най-известните библиотеки в света – в Ню Йорк, Москва, Мюнхен, Армения, Атина, Истанбул, на Хардфортския, Станфордския и Мичиганския университети. Събрахме най-голямата сбирка от османски документи, каменни надписи и ръкописи за нашия град. Нашите приятели от Държавния архив, от Регионалната библиотека, от Градската художествена галерия и от Регионалния музей в Бургас ни помагаха във всеки един момент и успяхме да привлечем най-подходящите консултанти. Готови ли сте за Историята на Бургас?


Антична и средновековна кула при Пода, до кв. „Крайморие” Карта на Николас Витсен от 1715 г., съставена още през ХVІІ в. Карта на фамилия Лотер от ХVІІІ век, изобразяваща Бургас като най-значителен град в Югоизточна България Карта от „История на България” на БАН, т. ІV, за стопанското развитие през ХVІІІ век, на която Бургас изобщо не е отразен Фрагменти от керамика с цветна глазура от ХVІ-ХVІІ век, намерени при църквата „Св. Богородица”. Римска статуетка на воин от първите векове сл. Хр., намерена при църквата „Св. Богородица” в Бургас Надгробна плоча на Йоанис и Йосав Пефтидис от 1753 г., открита при църквата „Св. Богородица”

В категории: История

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Svetlana Petrova
18.09.2017 10:00:17
1
0
Относно публикацията на М. Петров (по - долу):
Ами като го чета това ( от линка ) , се питам сега - като Бойко Борисов подписа с Ципрас за новите транспортни коридори, дали в Бургас и Варна ще са диви и щастливи ??? - по същата тази причина като преди 200 години ???

Интересно ще ми е да чуя коментара на кмета на Бургас - Димитър Николов !!!
То казусът май не е толкова лесен, колкото изглежда. Нали ?
3
М.Петров
18.09.2017 09:22:33
1
0
Дааааааааааа....... " историята на Бургас не е за гордост ........ "
Хм, има и срамни моменти в историята на Бургас, така е , ама и в цялата история на България това го има !!!

https://www.lager-namore.com/wp/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%20%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%8A%201878%20-%201928.jpg

Скоро го прочетох, първо не можах да повярвам, но като го проверих, специално този факт.... се оказа верен.
ама ---- нали народа е казал че " интереса клати феса " - така че " НОРМАЛНО " !!!! ММММ ДААА
2
Стенмарк
30.08.2017 12:27:35
1
0
А .................. Бракалов не е първият кмет на Бургас, за сведение е 5-тият кмет .........
До колкото се сещам първият е Нико Попов ........ , брат на
митрополит Симеон Варнеско-Преславски и баща на известния историк –
византинист проф. Петър Ников.
но това не му пречи да не се чувства българин ..............
---------- Нико Попов принадлежи към прослойката на гъркоманите. Той
започва да учи български едва през 1882 г., а жена му Юлия Попова,
наследничка на заможна българска – патриаршистка фамилия от Цариград, така
и не научава български език и води цялата кореспонденция с децата си на гръцки ...............
за вторият и третият кмет да не говорим.....
4- тият - Руфат Ефенди .......
6- тият Иван Хаджипетров .............министър в Източна
Румелия - на финансите (1883-1884), се облагодетелства се от турските земи в с.
Ваякьой (Долно Езерово) с 6430 уврата земя,(1 уврат - мярка за площ - 919,3 кв.м.)
с което става един от най-едрите собственици в Бургаско ...................
и т.н и т.н .................
Имам Въпрос към автора на статията : колко от кметовете на Бургас до 1944 г. са родени в Бургас?
С Уважение...........................
1
Стенмарк
30.08.2017 11:18:51
1
0
Относно: ....... Устно предание за възникване на Бургас като рибарско селище”. Според него Бургас възникнал в средата на ХVІІ век, но чак до 1829 г. тук имало 350 къщи, повечето колиби. „Краеведи” наизустиха това предание и с мазохистична жар и т.н
Няма да е лошо да прочетете и Френски пътеписи за Балканите, XIX в. на СЕИЖЕ /1829/ където цитирам: ......

------ Бургас, окупиран без съпротива от руската флота на 12 юли след капитулацията на Месемврия, е малка паланка, разположена на морския бряг в дъното на едноименен залив. Това селище е с 350 къщи, от които най-много десетина заслужават такова наименование, тъй като останалите са куп жалки дървени бараки, в които живеят гърци и малко българи. Там се виждат само две много скромни джамии и гръцка [6] черквица в развалини.
Понеже тази паланка имаше склад за боеприпаси и хранителни припаси, там бе настанен един батальон войници и множество бойни кораби бяха спрели край брега. Малките кораби се приближават съвсем до брега през лятото. През зимата Бургас не предлага никаква сигурност за кораби, които са принудени да търсят убежище във Форос [7], Чингани [8] или най-вече в Созополис.

След като турските жители бяха напуснали паланката, бяха останали само гърци и българи, които продаваха из чаршията хранителни продукти, пъпеши, тютюн и лошо местно вино ................

------------ Този край е пълен с чакали. Но крайното им малодушие ги прави не толкова опасни. Съмнително е дали биха се осмелили да нападнат дори едно дете, освен ако не ги подтикне към това изключителен глад.
Те издирват стръвно трупове в усамотени гробища и нашият водач ме увери, че ги изравят много умело и ги разкъсват, ако предвидливо не са били покрити с негасена вар. -------------

------------- Недалеч от Бургас преминахме през провлак, който отделяше залива от езерото Атанас. Това езеро бе покрито с лебеди, гъски и безбройно множество диви патици с великолепен вкус. Кожите на лебедите доставят на българите артикул за значителна търговия. Остатъкът от пътя преминава през необработени степи покрай брега. По-навътре в района процъфтява лозарството. ----------------

и т.н ........... и т.н

така че ако обичате по полека го давайте с :
„Краеведи” наизустиха това предание и с мазохистична жар се отдадоха на неговото преразказване........
Ставате смешни с великата история на Бургас

А и се сещам за друго:

Из завършената книга “КМЕТОВЕТЕ НА БУРГАС» (1878 - 2011)
© Международен търговски и културен център •ГЕОПАН• 2011 г., текст и дигитален архив
© автори:, Ст.Пейков, П. Димитрова 2011

От 1867 г. Димитър Бракалов се установява в Бургас. Поради доброто си познанство с турци от Цариград, които имат чифлици в околностите на Бургас, Бракалов поема управлението на чифлика на Феим Паша в Атанаскьой (дн. к-с „Изгрев”) и на Хаджи Бекир в с. Трояново. Пристигането му в Бургас е предадено много живописно от Костадин Попов - учител в Гюргерлий и непосредствен участник в събитието.
“…Бракалов пристигна в Бургас с параход и слезе на брега понеже нямаше кей. Но по - напред свалиха коня му от парахода - един сив, красив кон, арабска порода, оседлан с разкошно седло. Никакво посрещане - защото в Бургас нямаше много българи, освен няколко дошли от селата, които се срамуваха да се наричат българи. Даже имаше един българин с гръцки паспорт за гръцко поданство… Бракалов - двадесет и пет годишен красив момък, голям оратор, интелигентен и народен. Квартирата му беше предварително наета и обзаведена с мебели от Цариград…”


наблягам на : "Бургас нямаше много българи, освен няколко дошли от селата, които се срамуваха да се наричат българи. "

С Уважение и не се превъзбуждайте толкова, историята на Бургас не е за гордост........
Малко ми приличате на бившия си първи секретар на партията Жишев....... дето докара долмена до музея...... и т.н
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки