Тайните на светената вода


Тайните на светената вода
Освещаването в храма
06 Януари 2021, Сряда


Няма да получите Божие благословение, ако я използвате за правене и разваляне на магии



Автор: Десислава Главева

Водата е едно от първите и многоценни Божии творения. Тя е жизненонеобходима на всички твари. Признак на Божие благословение е когато има вода и пълноводни извори. Така Бог благославя и надарява човеците още от древност. Но често поради нашите грехове Бог понякога именно чрез водата ни вразумява и наказва. Когато я отнеме от нас, това винаги води до огромни проблеми и носи страдание за хората.

Тъжно е да гледаш пресъхнали речни корита, жадуващ добитък, недоразвити и посърнали житни класове. Затова, когато людете започнат да грешат пред Него и беззаконията превишат всички норми, Господ праща тежки и нетърпими суши.

Ще сломя гордата ви упоритост, ще направя небето ви като желязо, и земята ви като мед, Лев. 26:19. Така ни предупреждава Бог в Свещеното Писание, така се случва и в живота. Наистина сушата е бич Божий и тежко на онези народи, които биват лишавани от живителните водни струи.

Преизобилието на вода също е израз на Божия гняв. Кой не е потръпвал при вида на яростните и пенливи морски вълни? А когато тези вълни станат високи колкото седем етажни сгради и се стоварят върху сушата, виждаме какво се случва.

Хората, които страдат от цунами знаят най-добре, какво представлява унищожителната сила на водата. Но и в нашата страна вече вкусихме от тази пораза и то пак заради нашите грехове. Забравяме ли Бога, изхвърляме ли Го от своя живот, почнем ли да грешим и да не се каем за греховете си – връхлита ни потоп.

Именно чрез потоп е бил изтребен и първия свят по Ноево време, защото човешките грехове превишили границите на Божието дълготърпение.

Ето защо светената вода е велик Божи дар за човеците. Тя е облагодатена и благословена вода, която се освещава от молитвата на православен свещеник с трикратно потапяне в нея на светия кръст. Светената вода носи Божието благословение, затова Църквата и християните се ползват от благодатната й сила за най-различни потреби. Кои са те?

Свети се вода, когато майка е родила своето бебе. Тогава свещеник освещава специална вода, която кръстената православна християнка може да пие и да поръсва с нея себе си и детето си за здраве и благословение.

Свети се вода, когато се кръщаваме. Тогава водата в купела има силата да умие нашите грехове сторени до този момент от нас и ние излизаме от него като родени за нов живот по Бога и Неговите заповеди.

Кръщелната вода умива също първородния грях, затова дори децата, които по принцип се раждат без грях, трябва да се кръщават именно поради нуждата този грях да бъде умит.

Свети се вода и след погребение, за да се очисти домът от смъртния дъх и осквернение, останали в дома на починалия. Така, след това хората, които ще ползват този дом, могат да живеят без страх и притеснение, които обикновено смъртта събужда у нас със своята поява. Светената вода при тези водосвети носи също утешение на скърбящите за своя покойник хора.

Свети се вода, когато се благославят нашите домове или обществени сгради. Така поръсени те получават Божията закрила и благословение и, ако хората живеещи и работещи в тях спазват Божиите заповеди, злото ще стои далеч или, както се казва в псалома: Зло няма да ти се случи, и язва няма дасе приближи до твоето жилище, Псалом 90:10.

Със светена вода и при молитвата на свещеник се освещават икони, кръстове, благославят се автомобили или други важни вещи от бита. Но трябва да се знае, че не бива да се освещават суетни неща каквито са накитите – пръстени, обеци, гривни и други подобни.

Когато няма възможност да повикаме свещеник да освети или поръси дома ни, можем и сами да го поръсим със светена вода.

Със светена вода се освещават бойните знамена, лозя, овощни градини и въобще всичко, което заобикаля човека и му служи за духовно и физическо благословение. Кръстчетата и малките нагръдни иконки, които носим на себе си, също трябва да бъдат осветени. Това важи и за иконите и кръстовете в домашния ни молитвен кът.

Изобщо светената вода носи Божие благословение и има дара да прогонва всяка вражеска сила, затова всеки християнин трябва да има в дома си такава вода, която грижливо да ползва и пази. Можем да си я вземем от храмовете, когато се служи Малък водосвет, например заради храмов или друг църковен празник.

Светена вода от Великия водосвет пък се освещава на Богоявление. В самия ден на Богоявление можем, след като си вземем осветена вода от църквата, у дома да си я долеем от чешмата, но това се прави само на деня Богоявление. Не можем до безкрайност да си доливаме светена вода и по всяко време. Когато тя свърши, можем отново да си вземем от храма или да помолим свещеник да отслужи за нас водосвет, чиято вода да ползваме.

Как се употребява светената вода
 
За да изпросим и получим Божието благословение със светената вода се спазват няколко съвсем простички правила. Първо, когато си взимаме вода на Богоявление, не бива да се блъскаме, бутаме и пререждаме.

Често пъти на такива големи празници в храмовете настава такава олелия, че се случва съдовете със светена вода да бъдат обърнати от бутащи се хора и водата да се излее на земята! Това е изключително неприятна гледка и не подобава на християни да се държат в храма като на боксов мач.

След като си вземем светената вода от Малък или от Голям водосвет я пазим грижливо, като гледаме тя да не отива в мръсния канал. На шишето си слагаме етикетче с кръстче и надпис от кога е водата, а самото шише поставяме до иконите у дома.

Когато го изплакваме, първата вода се изхвърля на цветя или на чисто място, а не в канала!

Водата от Богоявление се пие след пост от един ден или по пости, но само на гладно, след сугрешния тоалет и преди закуска; от Малкия водосвет може да не сме постили, но пак на гладно и след тоалета, а също и след като си вземем нафора (благословен хляб от литургията), ако имаме такава.

Светена вода може да се пие по всяко време само от болни хора. Здравите я употребяват на гладно. С нея можем също да помазваме телата си на местата, където ни боли или на челата, ако сме здрави.

Светена вода пием, когато сме болни, при опасност от смърт, при страх, стрес, кошмари и всякакви други демонични въздействия, при психически разтройства, нарко- и алкохолна зависимост, преди изпит, при раждане, кърмене, операция и други подобни случаи. Тогава се прекръстваме, помолваме се и благоговейно отпиваме или се помазваме кръстообразно.

И да не забравяме, че светената вода не бива да се използва за правене или разваляне на магии! Това е кощунствен и богомерзък акт, с който непременно си навличаме не благословение, а Божия гняв и проклятие! Правенето на магии е гнусота пред Господа, Второзаконие. 18:10-12. Светена вода не бива да се взема и по препоръка на врачки, баячки, екстрасенси, контактьори и други служители на бесовските сили. А най-добре ще направим, ако въобще избягваме контакти с подобни хора, общуващи с демоните!


Река Йордан, във водите на която Христос е бил кръстен от Своя Предтеча

В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки