Извинение ли? Абе, ей...


Извинение ли? Абе, ей...
Майкъл Шийлдс напуска България като победител - Снимка Труд
15 Януари 2010, Петък


Майкъл Шийлдс, не знам какво чакаш от България. Но, ако наистина си невинен докарай останалите надрусани и фиркани фенове, с които  размазахте главата на моя сънародник Мартин. Пък да видиш какво съм ти приготвил

Автор: Веселин Максимов

"Най-много ме наранява това, че не получих никакво извинение. Все още го чакам и то трябва да ми бъде дадено. Мисля, че дори трябва да получа две - едно от британското правителство и едно от България"
Вестник  „Индипендънт”, началото на 2010 година

29 май, 2005 година. Озверяла от пиене и „леки наркотици” банда фенове на „Ливърпул”, тръгнала да види любимия си отбор в Турция, нахлува в бар в „Златни пясъци”. В разгара на продължилото наливане с бира и твърд алкохол настъпва свада между полумъртвопияните любители на спорта и положителните емоции. За да предотврати погрома на заведението и другите ексцесии, сред културните, възпитани и добронамерени британци влиза 25 годишният барман Мартин Георгиев. Изведнъж спорещите се съюзяват срещу него, младежът е съборен на земята, а миролюбив фен на футбола стоварва върху главата му близо 4 килограмов камък. Младежът, с тежка травма, на границата на живота е откаран в болница. Спасяват го, но до ден днешен е половин човек. Такъв ще бъде до свършека на земните си дни. Има арестувани. В съдебната зала, Мартин недвусмислено посочва, че извършител е 19 годишният Майкъл Шийлдс. На 30 юли Варненският съд произнася присъда „15 години лишаване от свобода за опит за предумишлено убийство”.
Припомнихте ли си случая?
Ако да, излишно е да ви спомням, че „тихият и скромен млад англичанин”  откара 4 години и месеци в наш затвор. И че беше освободен да доизтърпи (каква дума!) своето наказание в родината си. И как британската кралица го помилва (милата майка, тя!).
Ако, покрай махмурлийското начало на новата 2010- та, сте пропуснали да прочетете, че Майкъл Шийлдс е разказал във вестник „Индипендънт” как  очаква извинение от българското правителство и правосъдие, погледнете тук, па да поразсъждаваме...
Веднага след осъждането на Майкъл Шийлдс, вестниците от Острова вдигнаха адски вой, цитирайки „групата фенове на „Ливърпул”. Ентусиазираните мъже усетили
България като „нещо, като остров Тамбукту, ужасно място с ужасни хора”.
Сигурно затова са решили, че е по-добре да се напият и надрусат зверски, та да понесат по-лесно неприятното и ужасно място. Което ги приема като царе, предоставя им всички екстри да се въргалят по улиците на международен курорт в България, да пикаят по алеите и да крещят псувни по българските полицаи, опитващи се да ги усмирят.


Греъм Санки е името, което Майкъл Шийлдс крещеше панически на влизане в съда, очаквайки да чуе своята присъда. Греъм Санки, Антъни Уилсън и Майкъл Шийлдс бяха тримата обвинени по случая. Вторият се отърва с глоба 900 лева за притежание на 4.27 грама хашиш (познайте за притежание на хашиш какво прави съдът в Турция), за третият знаете, а този Греъм Санки призна, че е хвърлил камъка.
„Видях, че се бият, че става нещо ужасно. Отидох натам, някой хвърли бутилка, която се разби в стената зад мен. Бях пиян, много пиян (м?), хванах камък от земята и го хвърлих към хората там.”
Това признание на Греъм Санки беше направено, след като удобно се прибра в Англия. По-късно той отрече своите думи, без да даде смислено обяснение защо...Колегите от „Индипендънт” твърдят, че „недостатъците на българската и британската политическа и съдебна система са осъдили младия фен на „Ливърпул” да излежи присъда за престъпление, което той не е извършил”.
„You Never Walk Alone”
Безсмъртният химн на футболния отбор „Ливърпул” обедини хиляди фенове, които почнаха кампания за „спасяването на Майкъл Шийлдс от българското правосъдие”. Имаше и концерт по този повод, на смехотворната гърл-група „Атомик Китън”, която безславно се беше разпаднала преди години, заради слаб интерес към некадърните песньовки, които правеше. „Никога не сме се замисляли за това, да се съберем за една истинска кауза”, изскимтяха от световнонеизвестната групичка.
„Майкъл е невинен, затова участваме тук”, обясни капитанът на отбора Стивън Джерард.
Моля ви, не подозирайте Стиви Джи в чудовищен интелект, той все пак, е футболист! На договор в своя отбор. Със сигурност клаузите в железния му контракт включват и появяване на такива събития.
„Шийлдс не получи нужната подкрепа на британските власти, за да се върне към нормалния ритъм на живот, откакто беше освободен преди четири месеца. След излизането си от затвора той прекарал неспокойни дни пред телевизора у дома, опитвайки се да притъпи чувството за несправедливост, което го изгаряло отвътре. Едва преди Коледа младият инженер си намерил работа на строеж.”
Адски спокойни дни, със сигурност, е прекарала бременната с второто дете жена на българина Мартин Георгиев. Докато е седяла с огромния корем пред реанимацията. Очаквайки да й кажат, че нейният съпруг е бил убит от пиян и надрусан англиийски фен на футбола.
Аз предлагам на невинния Майкъл Шийлдс да поговори с нея. Интересно ще бъде как той ще обясни на младата майка как можеше да влезе в социалната графа „самотна млада майка”. Заради това, че мъжът й е умрял в „нелеп инцидент, предизвикан от привърженици на спорта”.
Че „младият инженер” (как е станал инженер, докато от 19 до 23 годишна възраст е бил зад решетки) си намерил „трудно работа, на строеж”, за мен е абсолютно  непонятно.
Британското правосъдие обаче твърди, че е невъзможно да бъде предизвикан нов процес, защото според английския правен кодекс „жертвата го е посочила в съда”.
Майкъл Шийлдс, не знам какво извинение чакаш от България. Ако наистина си невинен, докарай останалите надрусани и фиркани фенове, с които заедно размазахте главата на моя сънародник Мартин. Не знам дали ти се чувстваш гадно и прецакан. Но Мартин, със сигурност е! Ела у нас,  аз лично да ти се извиня. Ще видиш как...


Жертвата Мартин Георгиев претърпя тежка операция на главата и едва оживя, но после достойно отказа безплатен билет до острова и не иска да разговаря с английски журналисти

В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Леля ви.
19.01.2010 09:29:00
0
0
Адмирации за автора на коментара и проявената гражданска позиция!
В моментите на извинение и аз бих се включила.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки