Полицаи зад екзекуцията на Митьо Янков


Полицаи зад екзекуцията на Митьо Янков
Исторически фотос - рождения ден на Николай Трифонов (вляво) през 2005г., когато двамата все още са като братя в бизнеса и управлението, година по-късно единият се самозаточи в Одеса, за да остане жив, а другият продължи с "рогата напред" и днес гние в гр
15 Януари 2010, Петък


Въпреки че повече от две години МВР и прокуратура ни натрапваха израелска връзка  и братята Маргини, излиза, че всички са наясно защо беше гръмнат боса на Южното Черноморие


Автор: Лалка Кипрова

Убийството на Димитър Янков е политическо отмъщение, което съвпадна с икономическите интереси на софийски групировки с апетит за превземането на Слънчев бряг. Той беше не просто най-крупният хотелиер по морето, но и  председател на общинския съвет в Несебър -  безспорен фактор, който нямаше как да бъде купен лесно или заобиколен. Единственият начин да го спрат, бе да го премахнат. Някои от противниците му в местната власт -  за да се спасят от натиска, предпочетоха да се снишат или направо да напуснат страната. Инатът на Янков му коства живота. Кой  имаше интерес от елиминирането му може да се види в дневния ред на една от сесиите на Общинския съвет. Властта или е некомпетентна да разкрие бруталното престъпление, или е съучастник и го прикрива. Това са думи на журналиста Максим Момчилов от Несебър, който дълго време беше медиен съветник на бизнесмена и познаваше делата му отблизо. Момчилов обаче спестява едно – Янков имаше всичко и на практика беше императорът на града-държава, но  не можа да подтисне апетита си да бъде негов кмет. И затова бе застрелян на 9 май 2007 г., няколко месеца преди местния вот, пред дома на любовницата му Красимира Маринова, на ул. „Гладстон“ в Бургас. Макар, че я задоволява с екзотични екскурзии, уникално „Бентли“ и изключително скъп мезонет в центъра на Бургас ( и двете придобивки са подаръци и се водят на нейно име), с Красимира Янков поддържа дискретна връзка,  далеч от очите на законната съпруга - източногерманката Регина Щайн. С Регина хотелиерът има  брак по сметка още като млад, когато след няколко години злощастна служба като пиколо в Слънчев бряг, заминава да работи  в корабостроителен завод в  Германия. Чужденката в последствие е устроена от Янков в огромен палат във формата на пура - архитектурно чудо в баровския квартал на Сънито- в.с. „Зора“. От нея мъртвият бос има син Пейко и дъщеря Ивелина.
 Подробност от убийството
Към 21.30 часа във фаталната нощ, общинар ?1 на Несебър паркирал джипа си "Порше Кайен" пред дома на Красимира. Изключил двигателя, взел документите, но когато посегнал да отвори вратата, от тъмното приближил непознат. От разстояние 1,5 м. килърът стрелял през стъклото на джипа - точно седем пъти. За мнозина броят на изстрелите не е случаен. Седем са хотелите на Янков, седем са и смъртните му грехове, според източник от прякото му обкръжение. Всички куршуми били смъртоносни, попадали са в главата, като буквално са натрошили черепа.  Професионално и хладнокръвно.След разпита на  30 свидетеля,  проверка на томове документация, повече от две години и половина извършителят остава неизвестен.
 В момента на екзекуцията недвижимите имоти на Янков като инвестиция струват над 150 млн. евро. Основното перо на печалбата е "хазартен туризъм" с групи от чужбина. От него само за 2007 г. е инкасирал седемцифрена сума.

Израелската връзка
Разследва се версията, че малко преди убийството е настъпил разрив между Янков  и контрагенти от Израел, които вкарвали играчите в казината му и по тази причина се е разделил със свой варненски партньор. Станали конкуренти и се хванали гуша за гуша. Запознати обаче отхвърлиха тази хипотеза, защото и след смъртта му негови съдружници продължават да въртят същите казина, взели са и още под наем като са се превърнали в монополисти.
Друга версия:  Янков имал конфликт с братята Маргини заради спор за границите на концесията за плажа. Басейните на два от хотелите му са построени в  зоната, която те са получили и затова са му поставили ултиматум:  или  100 000 евро годишен наем за изкуствените езера или да ги събори. Но и тази версия не намира подтвърждение.
Остава първата и основна версия: икономически интереси на конкуренти извън Несебър. Те са свързани и с конфликта му с големия му приятел Николай Трифонов. Двамата първоначално си поделят властта в града – Трифонов е кмет, Янков – председател на ОбС. Постепенно обаче приятелството прераства във вражда и взаимни заплахи за убийство. Причината е според местните е, че Митьо е искал всичките блага около брега на тази община да си останат за тамошните хора, докато Трифонов бил на друго мнение и притискан отвън опитвал да наложи мощна външна групировка.  Трифонов напуска кметското кресло и е изтеглен от висши кръгове в БСП  тайно в Одеса през февруари 2007 г. и едва тези дни започна легално да се връща у дома си.

Империята му е жива  
Напук на ширещите се слухове, че след смъртта му империята се разпада, а вдовицата  Регина извадила на тезгяха за продан всичките седем хотела като първо ги предлагала на  руски предприемачи, а после на брата на Милен Велчев-Георги, изобщо не са верни. Богатството му стояло непокътнато, управлявано от Пейко, който е общински съветник и от дъщерята Ивелина. Двамата ръководят най-голямото хотелско дружество на Южното Черноморие „Слънчев бряг хотел холдингс" АД, майка им Регина е член на борда на директорите  заедно със съдружника на Янков и негов близък приятел -  Йордан Йорданов.
В продължение на няколко дни преди тази публикация репортер на „Десант“ се опитваше да се свърже с представител на семейството за коментар по проточилото се разследване и все по-упоритите слухове за участието на бивши полицейски служители в организирането на дръзкото престъпление, като един от тях е присъствал дори на погребението му. Но напразно

Чудото на портиера
Приживе Димитър Янков се нареждаше в топ 5 на хотелиерите в страната. Годишният оборот от фирмите му е около 100 млн. лева, давал е работа на 1000 души. В ноща на убийството е носел ръчен часовник-уникат с инкрустиран диамант, за  главозамайващата сума от 150 000 лева.
Чичо Митко, както слугинажно го наричаха собствениците на десетки местни медии, които бяха на хранилка при него, започва  като портиер, сервитьор и барман. В началото на 90-те години  е сред първите приватизатори в Слънчев бряг. През 1996 г. купува първия си хотел "Хризантема", после още четири луксозни хотела и още толкова ресторанта. От 2000 година до смъртта си прави инвестиции в терени за строителсво. Съмнения относно произхода на първоначалния му капитал никога не е имало, тъй като съпругата му,  която е германка, получава наследство, влагат него в първата покупка.


Полицаи извеждат любовницата Красимира от дома й , на заден план е джипът, в който лежи екзекутираният бизнесмен Под кръста на този уникален мемориален комплекс лежи най - богатият човек на Южнота Черноморие, който днес трябваше да е кмет на Несебър Палатът на жена му, която води изключително уединен живот, досега никой журналист не е успял да снима С това

В категории: Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Ангелина Коруджиева
21.05.2010 14:58:25
4
0
БЕШЕ ТОЛКОВА ВИТАЛЕН - УСМИВКА И СЪРЦЕ

Вестта за кончината на Димитър Янков ме потресе и ме върна и продължава да ме връща към началото на запознанството ни преди десетина години, прераснало в сърдечно приятелство.Не мога да повярвам,че с всеки мъртъв е и той.Беше толкова витален човек-усмивка и сърце,преливащо от вяра и възторг.Но нищо не е вечно.
Животът е толкова непредсказуем.А всичко беше сякаш вчера,толкова неотдавна.Митко е в небитие то,но слънцето още грее,животът се плиска в своя бряг, и още, и още, ще се нижат дни и нощи.
Оценката и признанието за един човек,починал внезапно, обикновено идва със закъснение и едва с течение на времето осъзнаваме истинската им човешка
стойност.Но и с днешна дата може да се каже,че Димитър Янков беше изключителна обществена личност и професионалист в сферата на туризма. Завинаги ще помня неговата неукротима жизненост,чувството му за хумор, обичта към семейството,невероятното приятелство.
Той се пресели там,отдето никой не се е върнал.Но не напуска сърцата на
тези,с които е живял и работил.Те никога няма да го забравят и ще го носят в своите сърца.Защото Митко им остави своето огромно,пълно с обич сърце тук,на Земята. Това е щастието за паметта на отишлите си от нас.
Без сметка дайте своя земен дял, и като него спомен оставете!

Ангелина КОРУДЖИЕВА-
експредседател на Окръжен съд-Бургас,адвокат

3
Янаки Стоянов
21.05.2010 14:56:27
2
0
ВСИЧКИ НИЕ СМЕ МУ ДЛЪЖНИЦИ

Познавах Димитър Янков повече от тридесет години като съгражданин.По
непосредствените ми контакти,впечатления и взаимоотношения с него обаче са от по следните петнадесетина години,когато бях и общински съветник и кмет на Община Несебър,а след избора ми за председател на Общинския съвет,на практика се превърнах в негов пряк приемник.
Той беше работодател на множество хора и техните семейства.Всички го
уважаваха и съм сигурен , че са му благодарни за това,че милееше за местните хора,помагаше им безрезервно и безкористно.
Беше човек на действието,но същевременно с това и много искрен, точен и
земен.Като общински съветник и председател на комисия, вземаше принципно отношение по всички най-значими въпроси, касаещи състоянието и развитието на Общи на Несебър.Както тогава,така и впоследствие,когато беше избран за председател на Общинския съвет,се вслушваше в мненията на общинските съветници,и проявяваше уважително отношение към всеки от тях.Той работеше не само всеотдайно за просперитета на Община Несебър,но и за общото благо на интересите на местните хора.Едва ли могат да се изброят всички,на които е помогнал в беда.Той не просто помагаше,а вършеше това с удоволствие.Това няма
как да бъде забравено.
И като председател на Общинския съвет,и като общественик,работеше
неуморно, и ежедневно с действията си доказваше своята компетентност и възможности за лобиране не само за настоящото,а преди всичко,за бъдещото по-ефективно развитие на Община Несебър.
Димитър Янков беше твърд по характер,но и човечен и великодушен,откровен ,отговорен и изпълнен с енергия и всеотдайност човек.Като един от първите хора в българския туризъм,той беше не просто работодател,а хотелската база, която
управляваше се превърна в еталон за развитие на туризма,който следват неговата дъщеря и син.
Неговите успехи в туризма са и успехи на Община Несебър.Затова всички ние сме му длъжници.

Янаки СТОЯНОВ-
бивш общински съветник,кмет на Община Несебър и
председател на Общинския съвет


2
Отговор на въпроса
20.05.2010 14:57:56
1
0
Имаше ли Димитър Янков политически врагове?*
Като всеки човек на тази позиция-председател на общински съвет,вероятно е имал.Но в случая по-скоро може да се говори за съперничество в икономическата,а оттам и в политическата сфера,където действаше Янков.След неговия икономически възход в годините на прехода,той натрупа и политически опит от престоя си в общинския съвет,като председател на финансова-бюджетната комисия на местния парламент и като негов председател.В тази среда той нямаше как да не среща някакво съперничество,изразяващо се в опозиционни действия,както в местния парламент,така и извън него.Но тези действия, доколкото се проявяваха, не застрашаваха нито поста му ,нито политиката ,която следваше.
Та хората,които се опитваха да му съперничат набраха смелост и му поискаха оставката на 2 ноември 2006.Искането им беше подписано от трима съветници,но така и не събра необходимия кворум за влизане в дневния ред на насроченото заседание и те се провалиха.По-късно на 10 март 2007 хора от този род гласуваха срещу кметската кандидатура на Магдалена Мандулева, издигната от Янков, и отново се провалиха.Обжалваха избора й в съда,но той го потвърди.Опитаха се да саботират приемането на бюджета за 2007 и последва поредния им провал.
След всичко това се видя,че Янков е своеобразен фактор,който не може да бъде преодолян, нито икономически,нито политически.Нямаше как и да бъде подкупен,а и заобиколен. Така че причините и мотивите за неговото физическо елиминиране са по-скоро политико-икономически,отколкото всякакви други.Макар че в този случай не трябва да се изключват и мотиви от личностен характер.
С течение на времето,три години след смъртта му,с още по-голяма категоричност може да се твърди,че мотивите и причините за убийството му са преди всичко политически.Тъй като бизнесът му създаден със съдружници и продължен от наследниците му продължава да просперира.
В случващото се в публичното пространство в края на 2006 и началото на 2007 имаше явни знаци,че определении среди в Несебър,а и извън него,са започнали да се обединяват за противопоставяне на политиката насочена към защита на общинските нтереси,следвана от Янков.В подобна ситуация,човек в позицията на Янков, би отстъпил назад или встрани или направо би напуснал. Янков предпочете на остане и да не се отклонява от следваната от него политика..И заплати с живота си.
Максим МОМЧИЛОВ
*Въпросът ми беше зададен от в.”Десант” в началото на годината.Изпратих писмено отговора си,но вместо него излезе публикация в която ми бяха приписани думи,които никога не съм изричал и писал: “полицаи зад екзекуцията на Димитър Янков” и др.п.Третата годишнина от трагичната кончина на Янков ми дава повод да покажа черно на бяло написаното от мен,което така и не видя бял свят във вестника,наричащ се “Десант на патриотичния печат”.
1
Малина
19.05.2010 06:01:13
1
0


ТОЙ БЕШЕ ЧОВЕК НА ДЕЙСТВИЕТО

Има едни хора,чиято стихия е в действието и действането,в правенето,в
промяната.Такъв беше Димитър Янков.Все още не мога да свикна с мисълта, че той вече не е между нас.

Той беше широко скроен човек,едромащабен и в същото време общодостъпен за хората.Един от крупните хотелиери в Слънчев бряг и в българския туризъм,
въобще.От тези хотелиери,които са не само собственици-инвеститори,а работещи и развиващи бранша,виждащ и разбиращ нещата в тяхната взаимна връзка и перспектива.
И като човек от бранша и като председател на Общинския съвет,на него не
трябваше да му се обяснява много надълго и нашироко.Казваше му се проблема и той се разрешаваше-в Общинския съвет,или по друг начин-в съкратен срок.Янков беше един от малцината,които осъзнаваха,че за да върви и се развива твоя хотел,трябва да се развива и инфраструктурата около него и до него.
Няма как да бъде забравено, че благодарение на неговите решаващи намеси и отстояване на позиции развитието на инфраструктурата в западната зона на
комплекса и тиловите селища придоби приоритетно значение за Общината, отрегулираха се и проблемите с такса-смет и курортната такса.Години наред тези проблеми бяха обяснявани на общинското ръководство,а Янков го реши с един замах.
Това можеше да бъде направено от човек,произхождащ и милеещ за бранша, не просто инвестиращ,а активно участващ в процесите за развитие на туризма не
само в региона,а и в страната като цяло.Не случайно той беше избран в
ръководството на всички по-значими организации,които олицетворяват българския туризъм.
Димитър Янков беше чужд на всякаква мнителност,откровен и общителен.От говорен пред големите въпроси на деня,безкористен при изпълнение на
обществения си дълг.Той имаше усет,постоянна готовност и неизтощима воля до степен,коя то го превърна в основен двигател на общия интерес за разрешаване на съществуващите проблеми и защита, както на общинските интереси,така и на интересите на хората от община Несебър.

Днес е трудно да се опише всичко с което ще запомним човека,деятеля и
приятеля Димитър Янков.При всички случаи това ще е онова,с което е оставил следи в съзнанието ни като човек на действието и действането,в правенето,в промяната.Не за себе си, а за другите.
Физически той ще ни липсва,но духът му винаги ще витае около всички нас.

Малина СТРАТИЕВА



Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки