Спомен за „Бурж Бургас“ на Стойновски


Спомен за „Бурж Бургас“ на Стойновски
Ваклин Стойновски, шефката на регионалния музей Цоня Дражева и реставраторът инж.Иван Иванов (в средата) в прощален момент с Ефандиевата къща през юли 2006 г., за което бяха поканени медиите, имаше и коктейл в двора. Около 6000 граждани три седмици вече
11 Януари 2010, Понеделник


Или как несъстоялият се кмет на града затри архитектурен шедьовър, за да си направи пиаркампания
Преди малко повече от 40 години известни български реставратори пренасят от Малко Търново материали и изграждат в бургаската Морска градина точно копие на Ефендиевата къща – образец на старата уникална странджанска архитектура отпреди 200 години.


Автор: Яна Славянска

Оригиналната постройка на известната чорбаджийска къща отдавна не съществува в пограничното градче, което прави нейната възстановка изключително ценен архитектурен обект. С оправданието, че сградата не е паметник на културата, бившият бизнесмен, меценат, кандидат за кмет на Бургас и настоящ общински съветник Ваклин Стойновски с един замах я заличи от лицето на бургаската земя, за да гради на нейно място небостъргач от стъкло и метал. Днес небостъргачът трябваше да стърже небето със своите 160 метра, но опразненият парцел от 1 декар в най-оживената част от парка стои празен като грозна язва.

Така трябваше да се извисява през 2010 г. бургаският „Бурж Дубай“ край морския бряг, за визията на който беше проведен и конкурс, състезаваха се около десет архитектурни нашенски  бюра, макар че нямаме нито технология, нито материали за строеж на такъв билдинг


Три години парцелът се осветяваше нощем от мощни прожектори насочени към небето, които маркираха стените му, та си изпроси и прякора „виртуалния небостъргач“. Заради подигравките, а и защото токът беше много скъп, лъчите угаснаха преди няколко месеца. С тях угасна и надеждата да имаме първи най-високата „игла“ на Балканите, както обещаваше симпатичният предприемач.      

Този в Дубай

Преди да рушне къщата, Стойновски с благороден жест отвори вратите й за посетители – който иска да се прости с тленните й останки - автентичните й красиви дърворезби и интериор. Той се зарече пред изреждащото се на поклонение гражданство да я вгради  между втория и третия етаж на бъдещата футуристична сграда. За целта исторически стойностните детайли от постройката и ценните елементи от дървената й конструкция, датиращи от 1969 г. бяха старателно обработени консерванти и прибрани на съхранение в складовете на фирма «Екоарт инженеринг» ЕООД, която реализира и демонтажа й.
Тук няма да се спираме на това д какви изпълнения Стойновски купи апетитното парче земя с уникалната постройка в него, нито ще припомняме нечуваната пиаркампания около бъдещия небостъргач, покрай която  младият бизнесмен даже си повярва, че може да стане и кмет. Само ще отворим скоба, че навремето лично цар Фердинанд пожелава да закупи част от Морската градина на Бургас. Управата на града обаче категорично отказва да извърши подобна продажба, което дотолкова засяга Негово Величество, че той повече никога не стъпва в крайморския град. Но времената се менят и коментарът, както казват, е излишен... Днес от "Българо-американска кредитна банка", която трябваше да финансира 15 % от евентуалния митичен  билдинг ни отговориха, че: «на този етап Банката се въздържа от коментар по темата».

 Това е реалността днес в празното бетонирано петно на приморския парк (впрочем лятно време то се ползва като платен паркинг), където беше Ефендиевата къща, а вече трябваше да гледаме Босфора, докато си пием кафето в панорамата на небостъргача


Ето защо поставяме и въпроса за възкръсването на Ефендиевата къща – тази несъмнена атракция за и без това бедния на исторически и архитектурни образци крайморски град.  За да могат бъдещите поколения да видят наживо този уникален образец. За съжаление обаче това няма как да се случи. Гибелта на т.нар. «реплика» на автентичната Ефендиева къща е окончателна. Призна го и самият Ваклин Стойновски: «Идеята къщата да се запази и да се вгради в небостъргача беше моя, но Йоан Костадинов (бившият кмет, който пускаше най-големите бизнес  хапки  на Стойновски през последните две години от третия си мандат, но накрая беше тотално оплют и заклеймен, а храненикът се яви на избори, за да го свали от власт)  и други хора ми попречиха да го построя, така че не мога да изпълня обещанието. Готов съм да подаря съхранените части“.
Впрочем той вече не е собственик на парцела, защото го е продал заедно и с останалата част от огромния бизнес, който изведнъж избуя на бургаска територия през 2006-2007 г. - след завръщането му от София, където вече беше нашумял с убийството на своя съдружник и кумец. 


Интервю

Докато нервите ни издържат

Инж. Иван Иванов е управител на Екоарт инженеринг" ЕООД, която е реставрирала десетки сгради. Инж. Иванов е директор на Института за паметници на културата за бургаския район.
- Инж. Иванов, къде се намират съхранените останки от съборената Ефендиева къща?
- Искам първо да направя уточнението, че копието на Ефендиевата къща няма стойност на паметник на културата. При събарянето й бяха запазени само ценните дъбови елементи и орнаменти, но не и каменната и тухлена зидария.
- В какво състояние са тези фрагменти?
- Те са обработени и консервирани много добре и ние можем да възстановим наново къщата в момента, когато това стане възможно.
- Плаща ли ви наем Стойновски за това, че съхранявате останките във ваши дкладове?
- Плащаше първата година. Оттогава не сме получили и стотинка за това.
- Докога смятате да държите така безвъзмездно частите от тази сграда?
- Докато ни издържат нервите.


Ето в този фургон в окрайнините на Бургас днес са тленните останки на именитата постройка в очакване да възкръснат между втория и третия етаж на небостъргача

В категории: Политика

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
стоян георгиев, скатото
05.01.2011 18:16:50
0
0
оаяя
maxime [bouncing]
5
стоян георгиев, скатото
05.01.2011 18:16:47
0
0
оаяя
maxime [bouncing]
4
критик
15.01.2010 16:01:10
0
0
поетеса поетеса ,на кого си ти метреса Аз приготвил съм ти шпага да опи45там твойта влага и анално да промуша тлъстата ти дърта круша.
3
Ботев - Фотев
13.01.2010 08:41:01
0
0
ГОЛЯМА СИ! ВЕЛИКА! ТВОЕТО СТИХОСТРУЕНЕ МЕ ВЦЕПЕНЯВА ОТ ЕКСТАЗНА КУМУЛАЦИЯ, КОЯТО ВСЕЛЕННО СЕ СТОВАРВА ВЪРХУ НЕФЕЛНИТЕ МИ ВЪЗПРИЯТИЯ И НЕ МОГА ДА ИЗДЪРЖАМ ТОЛКОВА СВЕТЛИННО КЪНТЯщИЯ ФИНАЛ!
2
Поетесата
13.01.2010 02:13:49
0
0
Скъпи мои почитатели, вчера узнах, че из страната щяла да гастролира друга някаква поетеса - Татяна Йотова, свиреща на китара. Знам, че тази новина я пуснаха нарочно, за да омаловажат моето неповторимо творчество. Видите ли, не съм само аз Поетесата на България, ми имало и други, че и даже свирели на китара. Ха ха, ще им отвърна аз. Те не знаят, че аз пянокога съм Поетеса, но когато трябва, мога да съм и свиреща Поетеса, без сега конкретно да уточнявам на какво точно свиря. Това ще оставя в тайна, за да изненадам тази самозвана някаква си поетеса с китара.
Затова, драги мои верни почитатели, днешното малко вечерно сингулярно хайку е частт от новата ми поредица "Поетеса, която свири".

СВИРКА

Зърнах Купен.
Не е вече тъжен.
Успя.
Кимна ми и прогони деня.
Аз потърсих за съюзник нощта и тя откликна.
Скри ни в най-тъмния си ъгъл.
А там с Него направихме Ша-Ла-Ля
и нощта просветна.
Никой не е вече тъжен.
1
Поетесата
11.01.2010 23:16:19
0
0
Здравейте, мили мои. Радвам се, че отново имаме възможност да общуваме чрез магическото слово на моите уникални стихотворения. Тези дни открих, че съм много талантлива и съм готова да издам не една, не две, а направо 20 стихосбирки за две години и това ме кара да се чувствам достойна за Книгата на рекордите Гинес. Дано ме забележат и да удостоверят този мой неповторим талант. А сега отново отварям завесата към моето поетично творчество с това малко вечерно сингулярно хайку. Бъдете трезви и достойни за поезията ми.

СЛЪНЧЕВИТЕ ОТРАЖЕНИЯ

Мислите потъват във Всемира.
Облаците се издигат в падината.
А ние двамата със теб стоим във сянката на възвишената слабост
и отпиваме от чашата на мъдростта.
Една ръка - зловеща и грапава,
се опитва да ни хване.
Пази ме,
защото ти си моето упование и грешност.
О, Небеса, във вас е моят взор отправен
и вие отразявате Простора.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки