Силиконов имплант уби пациент на клиника "Доверие"


Силиконов имплант уби пациент на клиника
Георги Дянков през януари 2009 година - Снимки Николай Недев и личен архив
08 Януари 2010, Петък


За да отслабне 35-годишният Георги Дянков платил на докторите  за  монтаж на пръстен в стомаха. Въпреки оплакванията му, те отказали да махнат чуждото тяло

Автор: Севдалина Пенева

Силиконов или гастрален пръстен, наричан още лапбанд – това е последният писък на модата в гастропластиката през последните години. Популярен е и като „най-революционният“ метод за отслабване при хора със свръхнаднормено тегло. Шумно се препоръчва на тези, които нямат воля да спазват диети, а и ги мързи да спортуват. Прилага в Италия, Франция, Гърция, в които държави даже здравноосигурителните фондове поемат разноските за операцията и лечението при особено тежки случаи на натрупани килограми. В България тази битка със затлъстяването обаче не е нищо повече от печеливш бизнес, който взе първата си жертва.

Силиконов пръстен

Тази Коледа ще остане най-черната за семейство Дянкови от Бургас. На 26 декември 2009 година Георги Дянков издъхна в частната софийска клиника „Доверие“. Пак в нея точно преди една година му поставили в стомаха фаталния пръстен. Така 35-годишният мъж плати най-високата цена – с живота си, за да свали излишните 20-30 кг.
В началото на лечението Георги тежи 130 кг., които не са чак толкова драстични за ръста му от 182 см. Лекарите обаче му открили диабет и му препоръчали да отслабне, за да нормализира нивото на кръвната си захар. По съвет на приятели, младият мъж решава да се обърне за помощ към частната Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие“ в столицата, където от няколко години прилагат новия метод.
Там го уверяват, че рискът за здравето и живота му е нулев, дават му за пример звезди от родния шоубизнес, които се вталили благодарение на импланта. Георги и съпругата му Петя намират допълнителна информация в интернет, която също внушава, че това е най-успешното лечение, което предлага постоянно и окончателно разрешаване на проблема със затлъстяването.

... и през ноември същата година

Тази интервенция не засяга и не уврежда по никакъв начин стомаха, а само променя формата му, обясняват лекарите. Всъщност, методът е следният – горната част на стомаха (където са нервните клетки, които изпращат до мозъка информация за ситост) се „прищипва“ с пръстена, изпълнен с течност. По този начин той оформя един малък предстомах, който е с обем около 50 мл. Така се ограничава поемането на големи количества храна. Отворът на лапбанда може да се стяга и разхлабва чрез клапа, която регулира количеството на течността в самия пръстен. Цената на революционното чудо в България се движи между 2 500 и 4 500 евро, а болниците с разрешително да извършват подобни операции са само 4 в страната. „Доверие“ се оказва една от лицензираните клиники.
Взеха му парите, сложиха му проклетото нещо в корема и ангажиментът им беше до там, негодуват близки на починалия. Срещу близо 3 хиляди евро, Георги свалил повече от 40 килограма още през първите два-три месеца след операцията, но за наблюдаващият лекар това било нормално явление. Оперираният започнал да се оплаква от гадене и често повръщал. В началото мислел, че е заради възможно превишаване на количеството храна и затова почти спрял да яде.


Д-р Ивайло Цветков е спокоен, защото знае, че аутопсията ще потвърди диагнозата некротичен панкреатит

През октомври м.г., когато състоянието му рязко се влошило, се свързал с хирурга, който му поставил гастралния пръстен – д-р Ивайло Цветков.
„Приехме го за лечение в болницата, дойде при нас с гастритни проблеми в следствие на преяждане. Наложи се да му отпуснем пръстена, даже му предложихме нацяло да го махнем. Той каза, че иска време, за да си помисли и след като го стабилизирахме, си замина“, каза за ДЕСАНТ д-р Цветков.
Според негови колеги от сродни клиники обаче подобен лекарски подход буди недоумение. Гаденето и повръщането били ясен симптом, че отворът на пръстена е запушен и храната се задържа само в горната част на стомаха. И още, че този страничен ефект не бил свързан непременно с преяждане, а по-скоро с поглъщане на твърда, трудносмилаема храна като бяло пилешко месо, например, черен дроб, дори и салата от марули. При такъв опасен развой, чуждото тяло е трябвало да бъде изхвърлено незабавно, за да се избегнат допълнителни рискове при повторно затапване.
През целия ноември Георги изкарал на течна и пасирана храна, в нищожни дози, накрая минал на чай и вода. Пристъпите на повръщане обаче продължили.
На 22 декември сутринта той направил поредна тежка криза. Уплашени, близките му веднага го натоварили в кола и се отправили отново към София. Болките в корема му били нечовешки. Така изкарал нощта в „Доверие“, а на 23-ти злополучният силиконов пръстен най-сетне бил изваден от него. За младия Дянков обаче тази хирургическа намеса се оказала фатално закъсняла. Издъхнал три дни по-късно, в ръцете на Петя и на брат си Илиян.
„Смъртта е настъпила следствие некротичен панкреатит, предизвикан от употреба на алкохол. Предупреждаваме всичките си пациенти с импланти в стомаха, че алкохолът е противопоказен. Георги беше изпил около 400 грама концентрат в деня, когато пристигнаха в София, това даже брат му не го отрече. Това показа и аутопсията“, каза д-р Цветков.
По случая е образувана прокурорска проверка, която да установи какви са действителните причини за смъртта на бургазлията. Аутопсията е извършена на 28 декември в Александровска болница, а резултатите от нея ще станат ясни до края на януари. Според неофициална информация обаче, в екипа на патоанатомите са били включени и двама лекари на щат в клиника „Доверие“, което хвърля сянка на съмнение върху цялостното разследване.

Това заведение в центъра на Бургас, до часовника, елюбимо на много клиенти, защото тук братята Георги и Илиян Дянкови правят най - вкусните катми. Георги вече го няма, заради усилията да изглежда по-добре. Никой от приятелите му не каза, че е злоупотребявал с алкохол. Човекът с черната канадка в къдара е баща му, над него е табло със снимки на покойника, подредени от съпругата, брата и аверите



Минусите, които всички премълчават

Някои от пациентите се оплакват от непосилни болки в корема през първите денонощия след операцията, други се оказват неподготвени за строгия хранителен режим и зверската диета, която продължава с години. Има такива, които вместо от лекуващия си лекар, черпят информация от различни интернет форуми за това, кои храни са строго забранени, поради риска от запушване на тесния отвор на пръстена.
За първи път гастрален пръстен в България е поставен през 2005 година във ВМИ – Пловдив като демонстративна операция. В момента клиниките с право да поставят имплантите са не повече от четири в страната -  Частната Мнoгoпрофилна Болница ''Проф.Темелков'' във Варна, МБАЛ „Медлайн клиник“ в Пловдив, Военно медицинска академия и Медицински комплекс - МК “Доверие” в София.
Като всеки метод за отслабване и този не дава пълна гаранция за задържане на резултата след първоначалното отслабване, ако в програмата не е включен спорт и строга диета за цял живот. Във всички клиники обаче обещават чудото с отслабването да се случи 100 процента. Разбира се, срещу приличните цени от 5 000 до 9 000 лева, като в някои от случаите при последващи процедури – отпускане на пръстена или неговото премахване, се доплаща допълнително.
Друг хит при „безопасното“ отслабване в частните клиники е „синия балон“ в корема. Става дума за безкръвна ендоскопска хирургична операция. През устата се пъха ненадут балон, който трябва да стигне до стомаха. След което се пълни с въздух или синя течност. Така се създава усещане за постоянна ситост и тежест и това спира приемането на големи количества храна. В България вече има няколко случая, в които балоните са предизвикали преплитане на червата. Те обаче в рекламните брошури на здравните заведения се премълчават.

Позиция
Защото виновните сме ние
 
Ние сме виновни, че плащаме на лекарите на ръка, виновни сме и заради лекарската грешка, немарливост и недоглеждане и най-сетне сме виновни и когато умрем. Защото, според лекарите, всъщност ние сами сме си виновни. Това е българската объркана реалност.
Георги Дянков от Бургас току-що беше навършил 35 години (виж стр. 4-5) и умря затова, че потърси лекарска помощ да отслабне, за да се пребори с диабета. Цената на това отслабване се оказа твърде висока- няколко хиляди евро и после... смърт. Толкова му струваше „революционния“ силиконов имплант, поставен в стомаха му.
Смъртта, разбира се, ще бъде разследвана. Но пак по български, колкото да се отбележи в архивите – че той сам си е виновен, защото пил алкохол по празниците. Нищо, че никога не е злоупотребявал с алкохола. Няколко грама стигат, да се вмени вина и на опечалените му роднини, че „не са го опазили“, а докторът да спи с чиста съвест, защото си е свършил работата, за която му плащат.
В Европа частна клиника като „Доверие“, в която прибират пари за „здравословното“ отслабване и допускат смърт, щеше да бъде попиляна от проверки и закрита, с голяма вероятност щеше да има и отнете лекарски права. В България обаче не правим така. Ние викаме същите лекари, допуснали смъртта, да участват и в аутопсията на трупа. Защо ли?


В категории: Разследвания

45
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
45
паро
10.10.2010 16:25:19
1
1
д-р ИВАИЛО ЦВЕТКОВ убиец не се доверяваите на него
44
паро
10.10.2010 16:25:17
1
0
д-р ИВАИЛО ЦВЕТКОВ убиец не се доверяваите на него
43
благодаря
17.02.2010 19:15:54
0
0
Това лято бях 2 пъти в болница Доверие - за манипулация и операция. Мога да кажа само супрлативи за болницата, за лекарите, за техниката, за отношението на сестри и лекари, за лечението. И двата пъти си тръгнах здрава. Плащането си беше според стандартите и си минава през касата, дава се и официален документ. Никакви пари не се искат на ръка. Освен това на всеки пациент се дава анонимна анкета, за да напише оплаквания, ако има такива. Моя приятелка също мина през тази болница и д-р Цветков й спаси живота. Преди това беше оперирана в Плевен - университетска болница и там я докараха до перитонит. Ако не беше доктор Цветков не се знае какво щеше да стане. Така, че тази кампания освен поръчкова не виждам каква друга може да бъде.
42
05.02.2010 11:43:30
0
0
41
05.02.2010 11:25:38
0
0
40
05.02.2010 11:23:13
0
0
39
ОПЕЧАЛЕНА
17.01.2010 21:29:33
0
0
ЗАПОЧНАХТЕ ДА ПРЕВРЪЩАТЕ ТРАГЕДИЯТА НИ В ФАРС.КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ПИШЕТЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ЗА ЧОВЕК КОЙТО НИКОГА НЕ СТЕ ПОЗНАВАЛИ И НЕ СТЕ ЗНАЕЛИ,ЧЕ ВОАБЩЕ САЩЕСТВУВА.А ТОВА,ДАЛИ ЖУРНАЛИСТКАТА СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА-ДА,ЗАЩОТО ХОРАТА ВЕЧЕ НАУЧИХА ЗА ТАЗИ ПАРОДИЯ НА БОЛНИЦА И,ЧЕ НЕТРЯБВА ДА ХОДЯТ ТАМ!!!
А ВСИЧКИ ВИЕ КОЙТО ВЕЧЕ ОПЛЕТОХТЕ ТЕМАТА,СПРЕТЕ.ТУК Е МЯСТОТО НЕ ДА ОЦЕНЯВАМЕ БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА,А НЕКАДЪРНИТЕ ЛЕКАРИ КОЙТО ЕЖЕДНЕВНО ПОЧЕРНЯТ ЖИВОТА НА ХИЛЯДИ ХОРА ПО СВЕТА,А НАЙ-ВЕЧЕ В НАШАТА МИЛА РОДИНА.НЕ ПОСТАВЯМ ВСИЧКИ ПОД ЕДИН ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ.
ИСКАМ ДА КАЖА,КОГАТО ВИ СЕ НАЛАГА ОПЕРАЦИЯ ИЛИ НЕЩО ДР. СВЪРЗАНО С ЛЕКАРИ-МИСЛЕТЕ,РАЗУЧЕТЕ,ПРОЧЕТЕТЕ,ПИТАИТЕ И ЧАК ТОГАВА ДЕЙСТВАИТЕ,ЗАЩОТО ПОСЛЕ ЩЕ Е КЪСНО И ПОСЛЕ МОЖЕ И ДА НЯМА!
ПОСЛЕДНИЯ МИ СПОМЕН С ЖОРО БЕШЕ В КАТМИТЕ КАК ХРАНЕШЕ ДВУМЕСЕЧНАТА МИ ДЪЩЕРЯ.ОЧИТЕ МИ СЕ ПЪЛНЯТ СЪС СЪЛЗИ,КОГАТО ГЛЕДКАТА ВСЕ ОЩЕ СТОЙ ПРЕД МЕН!!

СБОГОМ ЖОРО И ПОЧИВАЙ В МИР
38
До " принципна" и &q
15.01.2010 17:42:19
0
0
Нима всички принципни люде трябва да станат лекари!? А останалите професии да се отделят за "безпринципните". Много плоско...

Още нещо - недейте тъй да принизявате журналистите от по-малките провинциални издания. Има много съвестни и свестни хора и измежду тях. Плява има и в националните медии.
Лично аз съм им благодарна, че са написали тази статия. Малцина да я прочетат пак е повече от нищо. За тези проблеми ТРЯБВА да се говори! Шапка им свалям на екипа на "Десант". За първи път си купих вестника заради тази статия и тази седмица повторих. И други покрай мен го харесаха.
И понеже знам, че със сигурност не съм журналистката моля ви, не се заблуждавайте, че почерът е един и същ. Не е.

И какво се питате дали въобще се е случило - дали е умрял един млад мъж след като се е доверил на болница, незаслужаваща неговото доверие ли? ... Де да не беше се случвало!

Ако от някои трябва да ни пази Бог в случая трябва да е от лекарите, които си играят с човешкия живот.


37
доброжелателен колега
15.01.2010 13:44:59
0
0
Колежке, с копи/пейс статий не се пишат! Вземи пример от БtV-репортерите /нищо лично/
36
пак от наблюдателните
15.01.2010 12:38:59
0
1
Драскачката да си проследи хронологията на писанията, внимателно ги изчетохме и се вижда че почеркът навсякъде е нейн, даже на места се е изпуснала и говори от свое име. Хора това тук ни мирише на "сбор на мегдана", питаме се дали въобще има нещо подобно случило се????????????????
35
пак от наблюдателните
15.01.2010 12:38:53
0
0
Драскачката да си проследи хронологията на писанията, внимателно ги изчетохме и се вижда че почеркът навсякъде е нейн, даже на места се е изпуснала и говори от свое име. Хора това тук ни мирише на "сбор на мегдана", питаме се дали въобще има нещо подобно случило се????????????????
34
наблюдателни
15.01.2010 12:29:51
1
1
Ние наблюдателните и умни люде предлагаме, госпожоооооооооооо журналист-драскач" да престанете да си пишете сама със себе си и да мислите че с това да си вдигате рейтинга, който и без друго е доста нисък, което е пък плод на вашия умствен капацитет. Ако бяхте наистина добра, нямаше да сте толкова жлъчна, и чрез тази трагедия да се опитвате да се издигнете в очите на хората. Пази боже сляпо да прогледне, та и тая драскачка. Бог да пази България от такива некомпетентни злобни драскачета. И без да имате доказателства за нещата недейте да ни манипулирате. А, бе то затова ще си изгниеш и там, а не в някой милионно тиражиран ежедневник. Айде, пук..................И въобще, коя си ти "писала", дето си самопишеш. Колко съжалявам, че попаднах на тези драсканици, ама трагедията ме развалнува, за разлика от Вас, дето в главите ви има само бръмбари.....................Колко жлъч, аз ако съм на мястото на докторите направо ще те дам под съд, я да взема да им се обадя, да им кажа какво драската тук, ....................
33
15.01.2010 12:04:43
1
1
принципна
Писал/а на: 15.01.2010 10:42:
"Съмнявам се, че така написаното е
истина."

аз пък се съмнявам, че "принципна" е в ред. Кое не се връзва? Смъртта на младия човек, силиконовият пръстен, сложен въпреки увредения стомах, алчността на докторите да му вземат на всяка цена парите, дори операцията да е с риск за живота му?
И хайде престанете да пишете вече, че един журналист трябва да е доктор на науките, за да пише дописки. Ако не беше тази журналистка, случаят щеше да влезе в архивите като "незначителен" и никой прокурор нямаше да си мръдне пръста да го разследва. А докторите в "Доверие" щяха да си плюят в пазвите, че и този път им се е разминало. Защото, скъпи "принципна", там умират хора след подобни операции за поставяне на силиконов пръстен. Георги не е първият уморен пациент. Явно докторите в клиниката нямат нужната техника или са некомпетентни, но пък прибират парите от всеки. При това става дума за много пари.
32
принципна
15.01.2010 08:42:09
0
1
мир на праха на младия човек, към писалата, като сте толкова пинципни защо не сте станали лекари, та да ни лекувате без да ни умаряте. То на бългрина все някои за нещо трябва да му е виновен, и да чакаме драмата на някое нещастие, пречупено през погледа на "всестранно развитата личност на журналиста" да манипулира мислите. Съмнявам се, че така написаното е истина. Много неща не се връзват, ама по важното е типично по български да натопим някои и да ровиме в раните на близките............Има начини да си търсят и намерят правата, ама пак типично за жълтите вестници - "на всяка манджа мерудия", ама има и "готвачи" дато знаят на кое ястие, какво се слага................
31
принципна
15.01.2010 08:42:02
0
0
мир на праха на младия човек, към писалата, като сте толкова пинципни защо не сте станали лекари, та да ни лекувате без да ни умаряте. То на бългрина все някои за нещо трябва да му е виновен, и да чакаме драмата на някое нещастие, пречупено през погледа на "всестранно развитата личност на журналиста" да манипулира мислите. Съмнявам се, че така написаното е истина. Много неща не се връзват, ама по важното е типично по български да натопим някои и да ровиме в раните на близките............Има начини да си търсят и намерят правата, ама пак типично за жълтите вестници - "на всяка манджа мерудия", ама има и "готвачи" дато знаят на кое ястие, какво се слага................
30
14.01.2010 12:36:41
1
1
Смъртта на човека е реален факт. Безхаберието на лекарите също. Забрана на лекарската практика за безотговорни лекари е по-добра идея. Само дето няма почва в България.

Цялата история напомня за онзи соц.лаф: "Да не оставяме никой да умре без лекарска помощ".
Отиде си този човек, отишла си е и онзи 200-килограмовата жена, а за колко още не знаем? И за колко здравословни проблеми, появили се след такива операции. Съмнява ме, че всичко коректно е представено на пациентите, а за емоционалната им готовност да си променят живата кой го е грижа? Особено след като сметката е попълнена....
29
една
14.01.2010 11:35:43
1
0
жалко за страхотното момче. Много те обичаме Жоро!
28
една
14.01.2010 11:35:37
1
0
жалко за страхотното момче. Много те обичаме Жоро!
27
обективен
14.01.2010 09:57:11
0
1
Пълна пародия на разследващ журналист!!! Може ли такава трагедия на хората да използуват да си вдигнат тиража на вестника? Какво по-точно е разследвала така наречената журналистка, че не виждам нищо черно на бяло. Ама нали трябва с нещо да си запълнят страниците и използуват човешката болка. Мале каква наглост! Като не е медицинско лице, как прави коментари по такива теми, нали трябва да е запозната и подплатена с всичко. Как използуват човешката трагедия, за да им се продават вестниците, щото няма откъде заплатки. Малеее какви драскачи. Такива требва да се забранят със закон, ама това беззаконие у нас..............[puke]
26
13.01.2010 08:32:11
0
0
greshka molia za izvinenie
25
тттттттттттттттттттттттттттттт
13.01.2010 08:31:00
0
0
ттттттттттттттттттттттттттттттттт
24
Атина
12.01.2010 21:43:00
1
0
Чувала съм,че господ прибира най-добрите хора на връх някой голям християнски празник.Жоро почина на Коледа,той беше любящ и грижовен баща и съпруг,добър приятел,винаги усмихнат........НАЙ-ДОБРИЯ ЧОВЕК КОЙТО ПОЗНАВАХ.
Дано сега си на едно по-добро място,защото ти го заслужаваш приятелю.
Почивай в мир скъпи Жоро!!!
23
12.01.2010 21:27:59
0
0
Сбогом Жоро!!!
22
планетянка
12.01.2010 15:06:14
0
0
На вниманието на "Доби": В "цивилизованите страни", които ни давате за пример също се случват грешки. Някои от тях и трагични. разликата е в реакцията на лекарите там - поемат си отговорност, като най-малкото е, че плащат солидни суми за очещетение.
Там стремежа е да се избегне съдебен процес. А не той да се използва ведно с властите за да се запушат устата на пострадалите хора. Много тъжно е този наш манталитет, много...
21
ОПЕЧАЛЕНА
11.01.2010 23:15:34
0
0
ХОРА КАТО ТЕБ"НАБЛЮДАТЕЛ" МЕ КАРАТ ДА СЕ СРАМУВАМ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРКА.
ЕДНО КРАТКО ПОЯСНЕНИЕ,ПРЕДПОЛОЙЕНИЕ ЧЕ ПРЪСТЕНА ПРАВИ ПРЕДСТОМАХ С ВМЕСТИМОСТ 50 МИЛИЛИТРА КАК Е ИЗПИЛ 400 МИЛИЛИТРА.ТОВА Е ЗАГАДКА ЗА МЕН.ЧЕ И КАТО ГИ Е ИЗПИЛ ПОСЛЕ КАТО СЕ ВИДЯ С МН ХОРА,ВКЛЮЧИТЕЛНО И С МЕН НИКОИ НЕ РАЗБРА ЧЕ Е ПИЛ.ТЦ,ТЦ,ТЦ!ЧУДН РАБОТА
СМОТАНА ДЪРЖАВА СЪС СМОТАН НАРОД!ХОРА МОЛЯ ВИ ДАЙТЕ ДА ОПРАВИМ ТАЗИ ДЪРЖАВА,ТА И НИЕ КАТО УМРЕМ(ДАЙ БОЖЕ НЕ ОТ ПРЪСТЕН) ПОНЕ ДА СМЕ СПОКОЙНИ ЗА ДЕЦАТА СИ,ЧЕ ЩО ГОДЕ СМЕ НАПРАВИЛИ НЕЩО ЗА ТЯХ.НЕКА ИСТИНАТА ДА ВЪЗТАРЖЕСТВУВА И ЛЕКАРИТЕ НАЙ-СЕТНЕ РАЗБЕРАТ ЧЕ НИЕ СМЕ ИМ ШЕФОВЕ,ЗАЩОТО НИЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ А НЕ ТЕ НА НАС И ДА НЕ СЕ ОТНАСЯТ КЪМ НАС КАТО КЪМ ГОВЕДА А КАТО КАМ ХОРА!!
20
Читател
11.01.2010 22:59:54
0
0
да се чете "интервенция", вместо "информация".
19
Читател
11.01.2010 22:57:41
0
0
Въпросите на Човек ЗАСЛУЖАВАТ ОТГОВОР! Нима някой е виновен, че родителя му е такъв или онакъв, а и какво лошо има човек да прибави в листата си хора от противополжния пол? Дова достатъчно оправдание ли е човек да е мъртъв!?
Нямам думи ......

Наблюдател, Доби, това не е първият случай на починал пациент в същата болница. Националните медии бяха отразили по новините 200-кг. жена, която пак след операция за отслабване там умира.

БИЛА е в ДЪЛБОКА ДЕПРЕСИЯ. Кой лекар е сметнал, че емоционалното й състояние е подходящо за такава сериозна информация? Може би този, който не връща нито един заблуден човек заради парите...


Ето тук: http://www.blitz.bg/article/2836 , цитата за нея:

"Жена с живо тегло 200 килограма паникьоса медиците, които се чудеха как да я транспортират до “Пирогов”. 10 яки мъжаги с триста зора смъкнаха от линейката изпадналата в следоперативен шок И. М. (37 г.). 200-килограмовата клетница получила усложнения пет дни след тежка операция за отслабване, извършена в частната столична клиника “Доверие”, откъдето извикали “Бърза помощ”, защото не можели да овладеят положението. Цели четири линейки се извървели до клиниката, докато улучат достатъчно укрепено возило, което да може да поеме огромната жена.
Според наши източници И. М. натрупала рекордните кила поради тежка депресия, налегнала я след развода със съпруга й, когото обожавала. Когато положението станало критично, женището се обърнало към лекари, които я посъветвали да си направи операция, при която със специален пръстен се защипва стомахът, така че да поема по-малко храна, като същевременно се скъсяват и червата.
“Пациентката бе приета при нас със свръхнаднормено болезнено тегло. Храната от стомаха й се връща и с годините може да направи рак на хранопровода. След операцията тя получи дихателна недостатъчност. Понеже е 200 килограма, а ние нямаме толкова голям апарат за обдишване, помолихме колегите от “Пирогов” за помощ. Освен това, за нея са необходими 5-6 души, само за да я обърнат”, разкри подробности за уникалния случай д-р Цветков от хирургията на МБАЛ “Доверие”."
18
Човек
11.01.2010 19:12:21
0
0
"Наблюдател", по гнусно четиво от твоя коментар отдавна не ми беше попадал. Даже не ми стигат думите, за да го коментирам. Това с Фейсбук обаче направо ме уби.
Ти или си самия доктор, който му е сложил пръстена, или си по рождение адски гадно и злобно копеле.
Това само в скапана държава като тая може да стане - да тръгне някой да рови "компромати" срещу мъртви хора, за да оневини тези, които вероятно са ги умъртвили - поради безхаберие или некомпетентност. Или по-лошо - престъпна безотговорност.
Гаднярче, като си ровил в гугъл и фейсбук, като си му ровил на човека костите, не изрови ли и информация, че момчето е страдало от гастрит и язва, но лекарите, лакоми да му вземат парите за пръстена, не му обяснили, че операцията му е противопоказна?
Напротив, за едни няколко хилядарки, словоохотливо са му обяснявали, че тоя пръстен няма да му пречи, никак.
17
наблюдател
11.01.2010 17:20:54
0
0
Абе хора, вместо съд и присъди дайте да ги разстрелваме направо смятаните от нас за виновни! Нали именно в Бургас един застреля виден престъпник на някакво кръстовище. Само че на кого е вината и какво точно се е случило ще се разбере след аутопсията и след приключване на дознанието! Кой обаче ще чака - за 50 сребърника журналистката е написала сензацията, издала е заповед за стрелба по мишената и на близките е дадена утеха! Дали това е обаче обективната истина, на кого му пука! Защо този примерен баща има профил във Фейсбук и приятели са му все мацки от други краища на България? Защо в гугъла пише че основна причина за остро възпаление на панкреаса е злоупореба с алкохол, не системно а именно инцидентно и в ударна доза? Къде бяха близкие да го хванат и да го накарат да съблюдава някои прости правила за хранене преди да стане купона по еди кой си повод и да не пие повече от 50 грама алкохол? Не си измивайте гузната съвест с обвинения към други! Ако и бъдещата партия Десант е като таз журналистка, то значи поредните фарисеи у нас искат да се докопат до кокала. Затов съд навреме за подобни, за да ги дискредитираме преди ченгетата да ги лансират в политиката!
16
11.01.2010 17:10:34
0
0
Продължавайте да си пишете и да си вярвате,но не скриваяте мненито на хората.Неудобните коментари не ги заличавайте.Очевадна е тенденцията да настройвате читателите.Потърсете и мнението на тези към които смело отправяте своите обвинения,дайте възможност на хората сами да преценят истината ,поднесете им факти ,а не само голи приказки,не натрапвайте само своите преценки. Къде останаха жалбите ви за свободата на словото,след като скривате ,това което не ви отърва.
15
11.01.2010 16:26:16
0
0
"запознат", много реалистично звучи това, но лично аз си мисля, че медията ще застане зад нея, а и пациентите си общуват помежду си... няма как да се скрие истината за дълго време.

Но е много притеснително всичко това, което става - един път като практика в болницата и отделно като реакции на медиите. Много болно ни е обществото, явно.
14
запознат
11.01.2010 14:52:54
0
0
Разбирам ви, на сега ясно ли ви е, че тази журналистка - Севдалина Пенева ще отнесе всичко, защото в тази клиника имат достатъчпто много пари, за да почнат да я съдят. Нито едно друга медия не написа за случая - вече става четири дена - все едно няма починал пациент, няма аутопсия в присъствие на същите тия доктори, които са го уморили, проблем няма. Всичко ще се потули, а журналистката ще е осъдена, а вашият близък вече е обявен за алкохолик - затова бил умрял. Боже каква държава
13
ОПЕЧАЛЕНА
11.01.2010 13:14:08
0
0
ЗДРАВЕЙТЕ.АЗ СЪМ МНОГО БЛИЗКА ПРИЯТЕЛКА НА ПОЧИНАЛИЯ ГЕОРГИ ДЯНКОВ.ИСКАМ ДА СПОДЕЛЯ ИСТИНАТА ЗА НЕГОВАТА СМЪРТ-НЕСПОСОБНОСТ ЛЕКАРИТЕ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА!!!!ЖОРО НЕ ПИЕШЕ НИКАКЪВ АЛКОХОЛ ОТ БЛИЗО 6 МЕСЕЦА!НЕ ПРИЕМАШЕ ТВЪРДА ХРАНА БЛИЗО 3-4 МЕСЕЦА.ИЗГЛЕЖДАШЕ ОТВРАТИТЕЛНО!!
ОНАЗИ НОЩ КОГАТО ТРАГВАТ ЗА СОФИЯ ТЕ ЗВАНЯТ В КЛИНИКАТА ЗА ДА ГИ ПРЕДОПРЕДЯТ,ЧЕ ПЪТУВАТ НА ТАМ И ЖОРО ИЗПИТВА НЕЧОВЕШКИ БОЛКИ,ПОВРЪЩА 9-10 ПЪТИ ПО ПЪТИ И Т.Н.КОГАТО ОТИВАТ В КЛИНИКАТА ИМА ЕДИН ДОКТОР И НЯКОЛКО СЕСТРИ??????КАЗАЛИ СА ИМ ЧЕ АКО СА БИЛИ ЗАКАСНЯЛИ ОЩЕ НЯКОЛКО ЧАСА ТОЙ Е ЩЯЛ ДА УМРЕ И СЕ НАЛАГАЛО СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ!!??ОПЕРАЦИЯТА СЕ СЪСТОИ НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН(НАЛИ БЕШЕ СПЕШНА?).МАХАТ ПРЪСТЕНА(ЗАЛИЧАВАТ СЕ СЛЕДИТЕ ОТ ГРЕШКИ И НИЩО ПОВЕЧЕ),ЗАТВАРЯТ ГО,ОБАЧЕ КРЪВТА МУ СЕ НАТРАВЯ.ТОЙ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО ВКЛЮЧАТ НА АПАРАТ ЗА ХЕМОДИАЛИЗА НО НЕ ГО ВКЛЮЧВАТ(НЯМАТ ТАКЪВ АПАРАТ,НЕ ЗАРАДИ ДРУГО!).ЖОРКАТА СПИРА ДА ГОВОРИ,ИЗПАДА В КОМА С ДОБРИ ПОКАЗАТЕЛИ<НО ИЗВЕДНЪЖ СПИРАТ!!!И ТУК Е ФАТАЛНИЯ КРАЙ.ОСТАВИХА МЛАДА ВДОВИЦА ЕДНО ПРЕКРАСНО МОМИЧЕНЦЕ ГАБРИЕЛА НА 4 ГОД. И ПОЛОВИНА И СЛАДКО МОМЧЕНЦЕ НА 6 ГОДИНКИ.МАЙКА,БАЩА,БРАТ И БЕЗБРОЙ МНОГООООООО ПРИЯТЕЛИ....ОБИЧАМЕ ТЕ ЖОРО!!!
12
прави ми впечатление
10.01.2010 19:55:24
0
0
хм, значи професорите са "абсолютно некачесвени и закостенели в своите
специалности", но виж властите - те вече са компетентни...

Дори в по-"цивилизованите" страни са неизбежни манипулации с истината, у нас те сякаш са закон.

Малко ли убиции и мошенници са оправдани, малко ли пострадали сме незащитени от власт и съд, че сега да очакваме нещо друго!?

Имам голямо уважение към лекарите, някои от тях са невероятни хора. Но не са всички под един знаменател.
11
10.01.2010 18:19:54
0
0
Когато човек е починал дали е в държавна или частна клиника какво значение има!?..
Да не би да има чадър над частните клиники и там трагични случаи да не се случват или просто те не бива да се разследват?

И действително, интересно как си позволявате "Доби" да определяте кадърни и некадърни професори? Или може би защото те са в държавните болници, от където частните търсят помощ в спешни, тежки случаи?

А за разследването - е, все пак в България сме! Всичко може да излизи като резултат, особено ако го изготвят специалисти от същата болница, където е починал човека...
Поемането на отговорност не е по българските стандарти за голямо наше съжаление.
10
жертва на здравната реформа
10.01.2010 17:28:54
0
0
Доби, ако метириалът касаеше държавните болници и корумпираните професори, пак щеше да се намери някой като теб, който да каже, че журнаристите не търсят истината там, където трябва и че търсят единствено сензация.
Не знам мъж ли си, жена ли си, лекар ли си, откъде си толкова запознат в детайли със случая Дянков, но виждам, че изпускаш същественото.
Има смъртен случай в тази клиника, на пациент с пръстен в корема.
Живеем в България, нали? Ако някой сега ми каже, че по случая ще се извърши компетентна проверка, ще ми стане смешно-тъжно.
Доби, ти наистина ли смяташ, че за да си позволи някой журналист до пише за тази трагедия, трябва да е изчел тонове специализирана литература и да се е позовал на светила в тази област? Ако е така, жалко за теб. Защото това ми намирисва на посегателство върху свободата на словото.
Излиза, че журанлистката е трябвало да чака месеци, за да излязат резултатите от аутопсията, от прокурорската проверка, за да дръзна да пише, че пациента на "Доверие" е умрял в клиниката.
Трябва ли и близките на починалия така да чакат? И какво да чакат? Виновните, ако има такива, да си заметат окончателно следите?
За да няма после кой да отговаря - защо се взимат хиляди лева от хора, които явно не са готови за подобна стъпка в живота си - да живеят с имплант в корема и да правят диети цял живот?
9
Доби.
10.01.2010 15:42:12
0
0
Ако се вгледаме в заглавието на статията ,още от това личи ,че се търси сензация,ако журналистката писала тази статия ,го бе направила в защита правата на пациента,то щеще да си направи труда и да вложи усилия и средства ,и да потърси и мнение и факти и от другата страна,а не тенденциозно да пише ,това което според нея е меродавно.Обикновенно в България хората най- много разбират от футбол ,коли и здравеопазване и си позволяват да коментират за тях.Когато се пише за други области ,не зная да се правят генерални заключения ,без те да са защитени и позовани на литература,автори,специалисти/чиито имена да са отразени в написаното.Наистина пациентите имат право да се защитават правата им ,но нека журналистите потърсят проблемите на място в държавните болниците за да разберат наистина колко сериозно те се потъпкват,как се искат и плащат пари на лекарите под масите ,каво е отношението там към тях,в какви битови условия се лекуват,какви връзки търсят за да се доберат до прехвалени професори,някои от които са абсолютно некачесвени и закостенели в своите специалности.Ето това са проблеми за които трябва сериозно да се обърне внимание.Не искам да оправдавам или обвинявам когото и да било .И аз съм майка ,много е страшно ко,гато се случи най-лошото с детето ти ,на никой не го пожелавам,но нека се изчакат заключенията на компетентните власти и тогава да очерняме и правим изводи.
8
09.01.2010 21:46:37
0
0
Нужно ли е журналистите да са лекари за да пишат на медицински теми!? Или военни, ако пишат за военни бази, космонафти, ако пишат за космоса и пр.. Мисля, че не, достатъчно е да са потърсили различни източници, за да се представят конфликтните гледни точки.

Никой журналист не може да бъде обвинен, че иска да му е висок тиража, както и никой лекар, че иска да има много пациенти. Въпроса е средствата, които се използват за тези цели! В конкретния случай вестника защитава правата на пациента, който у нас има крещяща нужда от това. Чест им прави.

А приятеля си покойния може да е довел в началото, когато е бил впечатлен он драстичното сваляне на килограми, което между другото също е много вредно, защото товари вътрешните органи с отпадни продукти. Редно е лекаря да е го е обяснил изрично и да е взел някакви мерки при този стрес за организма!
Историята познава и такива случаи, да съжаляваш за дадените препоръки. Нали и Георги Дянков е дошъл по препоръка на приятели, със сигурност с добри намерения.

В "цивилизованите страни" също има смъртни случаи от тези методи, там имат и статистика за разлика от нас.

Интересно защо СЛЕД операцията е консултиран пациента със психолог и
диетолог. Според мен е редно това да стане ПРЕДИ за да се прецени психологическата готовност на човека да понесе този вид интервенция. Защото тя е сериозна и човек трябва да е добре обучен, запознат и психически подготвен. Иначе става виновен като умре..
И ако не е готов емоционално да му се откаже. Но колко биха се отказали от солидна сума пари, особено в тази криза?

И да, от някои усложнения при диабет се умира, но ето че е възожно то да е по-бавно от колкото със силиконов пръстен.
Жалко за младия човек, много жалко..
7
До Поетесата
09.01.2010 20:42:33
0
0
Уважаема Госпожо, искам да Ви окуража в поезията Ви, в стъпките навътре в стихоплетството. От изповедта Ви по долу долавям че някак си сте потисната и засегната като че ли от това че никой не Ви чете. Това долавям и между редовете. Не губете надежда, моля ви! Ето, аз Ви обещавам, че ще отида и ще купя един брой от прекрасната и най важното- разбираемата Ви поезия, близка на масите с простите си думи и естествени усещания.
Призовавам и други да направят това!!!!
6
Към Доби
09.01.2010 20:31:34
0
0
Азсъм обикновен читател. Прочетох написаното и се притесних, уплаших се. Жалко за човека.Така че ако наистина знаете нещо друго или имате своята гледна точка, не го пишете във форума,а се обърнете към журналистката която го е писала.нека темата да се продължи. да не стават повече такива неща.
5
Към Доби
09.01.2010 20:31:28
0
0
Азсъм обикновен читател. Прочетох написаното и се притесних, уплаших се. Жалко за човека.Така че ако наистина знаете нещо друго или имате своята гледна точка, не го пишете във форума,а се обърнете към журналистката която го е писала.нека темата да се продължи. да не стават повече такива неща.
4
Към Доби
09.01.2010 20:31:21
0
0
Азсъм обикновен читател. Прочетох написаното и се притесних, уплаших се. Жалко за човека.Така че ако наистина знаете нещо друго или имате своята гледна точка, не го пишете във форума,а се обърнете към журналистката която го е писала.нека темата да се продължи. да не стават повече такива неща.
3
Доби
09.01.2010 17:54:57
0
0
Уважаеми, читатели на вестник "Десант ",искам да изразя възмущението си от статията за" Силиконовия пръстен ".Написаното е пречупено през некомпетентния поглед на журналистите ,които не са подплатили написаното с необходимите факти ,а целят да хулят и клеветят ,без да имат необходимите доказателства и без да си направят труда да проведат необходимите проучвания,кето показва целтта на написаното ,чрез емоции да повищат тиража на вестника си и съответно да реализират облаги от това.Факт е че резултата от аутопсията не е готов ,но въпреки това ,в статията се посочва причината за смъртта на Георги Дянков .Твърдя ,че познавам случая ,във всичките му подробности.Не е вярно твърдението на вестника ,че състоянието на пациента не е проследявано,не е вярно,че на пациента не са обяснени рисковете,режима ,който трябва да спазва,забранените храни и напитки,които не трябва да употребява.И за сведение ,ако Георги Дянков не беше доволен от резултатите ,нямаше да доведе и свой приятел за да му бъде помогнато да отслабне.В много цивилизовани страни ,се използа този метод за отслабване ,ако причиняваше увреждане и смърт ,то щеше да бъде забранено използването му . Факт е също ,че преди поставянето на Силиконовия пръстен и преди да отслабне пациента е имал много. високи стойности на кръвна захар над 16 а един месец след операцията кр. захар се нормализира .Захарният диабет и затлъстяването са социално значими заболявания ,които водят до инвалидизиране и увреждане на всички органи и системи.След операцията ,пациента се консултира с психолог и диетолог,проследява се периодично и винаги ,когато съобщи за оплаквания. И не е вярно ,чме за това заплаща допълнително .И още много неща могат да бъдат написани и обяснени иако бъдат потърсени доказателства ,такива съществуват.Затова уважаеми читатели не вярвайте на жълтите вестници безрезервно ,не ги купувайте ,само защото публикуват фрапиращи на глед неща.Само малка част от тях отговарят на истината.
2
09.01.2010 13:10:17
0
0
1
Поетесата
09.01.2010 02:19:48
0
0
Добър вечер. На фона на хубавите новини, които се случват, искам да ви зарадвам и с една хубава новина от мен - готова е най-сетне дългоочакваната от тримата ми почитатели моя втора стихосбирка. Отпечатахме я с една моя приятелка на домашния й принтер и утре вечер ще залепваме страниците на десетте бройки тираж, който е нечуван и невиждан тираж за стихосбирка у нас. Обещала съм една бройка на Венда Райкова, една на книжарница "Хеликон" и по една на всички съселяни от селото ми в Странджа, за да ми се порадват и те. А тук ще разкрия мъничко вратата към стихосбирката като ви публикувам едно малко вечерно сингулярно хайко от нея. Бъдете великодушни.

СИЛИКОНОВИЯТ ИМПЛАНТ

Утрото на вечността настъпи в суматохата.
Лъчът на щастието се размина с вектора на радостта,
но времето не му прости
и всички си помислиха, че се шегува.
В ушите ми навлезе музика
от старо и изтъркано пияно.
Аз знам, че ти си този,
който я изсвири,
защото дарбата да ме привличаш
е твоя и на никой друг.
В това е атмосферният възход на необятността.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки