Салфетки с трикольора за Сибел Еркан


Салфетки с трикольора за Сибел Еркан
03 Януари 2010, Неделя


Новата турска консулка в Бургас Сибел Еркан със сигурност добре си спомня печалната съдба на някогашната си предшественичка в дипломатическата мисия на южната ни съседка – Бейза Юнтуна и се пази като дявол от тамян да не направи публичен гаф.
Зам.-кметът на Царево Мария Ценова, секретарят на турския консул Гюнай Кая,  консулът Сибел Еркан, зам.-областният управител на Бургас Златина Дукова и кметът Петко Арнаудов (отляво надясно)  се черпят с прясната баклава


Автор: Катя Касабова

Запитана по време на официален коктейл в кметството на Царево дали одобрява благосклонното отношение на настоящото правителство на Бойко Борисов към новините на турски език по БНТ, Еркан лаконично отговори, че не се меси във вътрешните работи на нашата държава и отклони болезнената тема. През 2000 г., заради връзки с  ДПС и пряко участие в политически събития на етническата партия, тогавашният премиер Иван Костов отзова Бейза Юнтуна въпреки заплахите на Турция, че подобен акт ще произведе сериозни дипломатически колизии между двете държави. Юнтуна напусна консулството буквално за броени часове, след като беше предупредена, че ще бъде обявена за персона нон грата.
Впрочем визитата на Сибел Еркан в Царево в навечерието на Новата година беше по покана на тамошния кмет Петко Арнаудов от БСП. Поводът – изложба на бургаски фоторепортери от местни ежедневници, включваща снимки от запазени постройки в съвременни турски градове, населени в миналото от българи. Изложбата беше организирана под егидата на кмета Арнаудов.
Официалното събитие с журналистите премина в почерпка с турска баклава, доставена от дипломатите на консулството. Домакините бяха аранжирали блюдата със сиропираните ориенталски сладкиши между салфетки с багрите на българския трикольор. Вероятно, за да покажат добросъседско отношение и уважение.  
Странната симбиоза между националния ни символ, служещ за забърсване и... баклавата, не  смути никого от присъстващите колеги журналисти, макар, че събитието беше почетено от самите ръководства на бургаските вестници.  

Снимка Николай Недев


В категории: Общини , Репортажи , Международна политика

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Krs
08.01.2010 12:09:21
0
0
Ох, ама колко простотия ходи по хората... Салфетките, до колкото виждам, са 3 вида-бял, зелен и червен и надали някой се е бърсал с трите вида заедно, че да докара българското знаме. Следователно, на масата може да е имало символика (която, според мен, надали изобщо е целяла някакво заяждане, аз бих го направила като приятелски жест), но никой не се е бърсал с тази символика :) Хайде, за по-лесно приемете, че тези, които са си бърсали муцунките с червената салфетка, са се бърсали в турското знаме...
4
:)
06.01.2010 20:35:52
0
0
Абе стига сте плуели срещу турците , още дълги години ще сме заедно така , че няма смисъл.Постоянно се парадира с това ''рязани'' - какво лошо има в това , хигиенично е питаите всички лекари, да не забравяме че и Исус е бил обрязан, ако и това не знаете , то жал ми е за такива некомпетентни хора .
3
антитурк
04.01.2010 20:14:26
0
0
Поредната турска предизвикателна простотия,такова нещо ако си позволи българския посланник в турция,да се бърше с турското знаме във вид на салфетки,ще го изритат като мръсно куче.Но тук журналистите се кефят и се радват на кьор-софра,толкова са гладни ,само гледат да докопат баклавата,като чакали и лешояди са.
2
Пак софра
04.01.2010 19:11:54
0
0
Дали Касабов тая година ще седне на една софра с нея?Или няма значение,важното е купон да става?
1
анонимен
04.01.2010 10:42:32
0
0
двамата пръдлювци от Царево са най големите продажници на общината.Нека теглят заеми от 3000000 лвза сметка на данокплатците,а те да си правят купони с рязяните турци,като си бършат мутрите със салфетки от българския трикольор.НЕ ГИ Е СРАМ МЕКЕПРЕТА ТАКИВА........................[devil]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки