Да почетем Бъдни вечер и да посрещнем Рождество!


Да почетем Бъдни вечер и да посрещнем Рождество!
Традиционна българска трапеза за Бъдни вечер – ястията са постни, но пък много вкусни
23 Декември 2017, Събота


Нека опитаме от нашата трапеза, но и да научим как протича празника у другите народи от Европа



Автор: Диана Славчева

Няма друг ден в годината, в който трапезата да е така отрупана с разнообразни ястия и вкусотии, както на Коледа. Всяка фамилия си има свои традиции за рождественското угощение, но в общи линии менюто не излиза от рамките на това, което е традиционно за съответната нация.

Преди Коледата обаче се празнува Бъдни вечер.

Това е последният ден от великите пости. Българската традиция повелява броят на ястията да е нечетен – седем, девет или единайсет, като задължително на масата трябва да присъстват постен боб яхния, постни лозови или зелеви сърми, варено жито, ошав, тиквеник, пълнени сушени чушки с фасул или ориз, а също и мед, орехи, чесън и плодове.

Вместо вода се пие компот от сушени плодове – ошаф. След като се прикади масата, вечерята започва с разчупването на коледната пита, наречена в различните крайща на страната ни бъдняк, боговица, богова пита или вечерна. Върху нея се поставя украса от тесто – кръст, кръг, слънце или стилизирани цветя и птици, а най-често  използваната пластика е монограма на Христос.

Някъде по краищата на тази погача слагат топки, които са заградени от по-голям къс тесто, което е свързано със символиката на старите българи – топките на питата символизират овцете, а затворения кръг кошарата и това не е случайно – ранните християнски зографи са представяли Христос като добрия пастир, заобиколен от стадо овце.

Често в празнично-обредната система на Бъдни вечер и Коледа се преплитат библейските притчи и народните вярвания.

В питата се слага сребърна пара и на когото се падне, той ще е късметлията през годината.
От масата всичи трябва да станат заедно, за да изкласи хубаво жито, а трапезата не се раздига до сутринтта на Коледа, когато идва ред да се заколи прасето и да се сложи край на постите.

На коледната трапеза у нас задължително се сервират ястия от свинско месо, домашни колбаси – бахур, кървавица и др., пуйка или гъска, баница с яйца и сирене, сладкиши.

Кулинарното пътешествие започва

Но да направим едно кратко кулинарно пътешествие из Европа, за да надзърнем какво сервират другите народи на празничната си коледна трапеза. И в Русия и Украйна, които също са православни страни, не се е изгубила традицията за фиксиран брой на ястия на Бъдни вечер, но за разлика от нашата страна, там блюдата трябва да са точно 12, колкото е броят на учениците на Иисус Христос.

В Украйна празничната вечер не минава без националната украинска напитка узвар, която не е нещо по-различно от  нашенския ошаф, но при нейното приготвяне освен традиционните сушени сини сливи, ябълки и круши, украинците слагат и сушени вишни, смокини, стафиди и мед.

В тяхната обредна погача също се слага пара, но там броят на монетите е равен на броя на присъстващите на масата.

В Хърватска се разчупва специална пита, изпечена от брашното, получено от първия или последния сноп от жътвата. Поднасят се също малки печени сладки във формата на сърца, боядисани в червено и наръсени с пудра захар.

В Австрия задължително присъства задушен шаран с винен сос и джинджифилов хляб, а за десерт се поднасят палачинки с варен крем и карамелено-ябълков сос. В Чехия също приготвят шаран, като се избира един от четирите варианта – пържен, печен със сушени сливи, задушен или сварен на чорба. Гарнитурата задължително е картофена салата. На трапезата се поставят също сладки ролца с маково семе, сушени плодове и извара. Задължително е присъствието на и на поне една глава чесън.

В Полша за рождественската вечеря също се приготвят рибни блюда. Традиционно ястие е и постният  борш с леко кисел бульон от цвекло, с който се ядат малки пелмени с плънка от гъби или зеле. На масата се поставят и специални сладки, представляващи свещен хляб, които приличат на тънки бисквити, украсени с рождественски рисунки, които членовете на семейството си подаряват един на друг с пожелания за здраве и късмет.

Риба се яде и в Испания, но там предпочитат печеният костур с лимонова заливка, а за десерт поднасят „турон” – вид десерт, наподобяващ нуга халва, приготвен от бадеми и мед.

В Англия менюто е наситено със символика – там се сервира специален пудинг, украсен с клонки от илекс, олицетворяващ трънния венец и червени ягоди, символизиращи кръвта Христова, заедно с тарталети с конфитюр от сушени плодове.

В Германия на Рождество се пекат джинджифилови питки и се приготвят торти във формата на коледна елха. На масата се слагат още бонбони с бренди (тип „пияни вишни”) и всевъзможни други неща – зеленчукова супа, картофи с масло, печени ябълки с ванилов сос, плодове, зеленчуци, месо...

В Италия от дълбока древност на този празник се хапва пресен свински колбас със задушена леща, след което се подава сладък квасен хляб с плодове. Ястията задължително трябва да са седем: леща, бял боб и отделно боб с мед, грах, зеле, ориз, сварен в бадемово мляко, и естествено макарони, гарнирани със сардина и орехов сос.

Във Франция първо се сервира гъши дроб и морски дарове, после гъска, а финалът на празничния обяд се ознаменува с шикозно шоколадово руло с крем от кестени. Поднася се също супа от салвия и чесън, спанак, зелени и черни маслини, охлюви, целина с масло и пр.

Да отидем на север, по-близо до царството на Дядо Коледа в Лапландия и да приседнем на тамошните коледни трапези. Във Финландия трябва да седнем на масата след традиционната сауна. Обядът е обилен, като задължително в него присъства винегрет със сельодка, вместо краставички, запеканка с моркови и огромно парче свинско, печено на фурна.

Традиционното рождественско блюдо в Исландия е бялата гъска. Тъй като тази птица лети лошо, са могли да си я позволят от най-стари времена и най-бедните, които не са имали оръжия да ловуват. Те просто са можели да догонят и да си хванат бъдещия коледен обяд.

Разликата между бедната и богатата трапеза се определяла от наличието на специален тънък хляб, тъй като в Исландия зърното се внася и хлябът по принцип е признак на разкош. И тъй като всяко семейство е искало да нагости сътрапезниците си с хляб, тестото се разточвало колкото може по-тънко. Казват, че било толкова тънко, че през кората е можело да се прочете Библията.

В Норвегия отново залагат на рибата, която там е в изобилие, но при тях се приготвя риба треска. За десерт ще ви поднесат кифлички с ароматен пунш. В Швеция подготовката за празника започва две-три седмици по-рано с варенето на бирата, печенето на хлябовете и традиционното тестено печиво във формата на прасе или козел. Шведите дълбоко вярват в поверието за лечебните свойства на рождественския хляб и бира.

Коледата за фините е немислима без застлания със слама под. Със слама се застила дори рождественската трапеза, а неомъжените моми трябва да преспат на сламено ложе, за да им се присъни бъдещия жених.

Прибалтийските страни също са съхранили множество древни традиции. В Естония от време оно празничното блюдо се състои от задушеното зеле с наденички, тиквена салата и сладкиши с разноцветна глазура. А в Литва на Коледа се похапва риба, а мястото на стопанина на масата се запазва празно за някой нечакан гост. В Холандия пък се гощават със специални „маслени топки”, приготвени от брашно и стафиди, които след изпържването си се посипват със захар.


В категории: Новини , Традиции , Кухнята на българите , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки