Сливен пламна от морбили


Сливен пламна от морбили
Д-р Митко Баев
18 Декември 2009, Петък


Циганските гета в Сливен и околните села разпръскват дребната шарка морбили. В инфекциозното вече няма свободни легла.

Автор: Петър Василев

Подобно масово заболяване не е регистрирано от седем години Според шефа на отделението в областната болница д-р Митко Баев ситуацията е по-тежка отколкото преди месец, когато бе обявена епидемия от „свински" грип. Пикът тепърва предстоял.
Всички болни са деца от ромски произход, има и над 14 годишни. Епидемиологичните огнища са кв.„Надежда" и селата Сотиря, Селиминово, Гавраилово, Чинтулово. От 1 декември досега броят на болните е около 500, средно дневно по 30 пациенти влизат в болница. Вътре е претъпкано, защото остават и заразените, които биха могли да се лекуват и вкъщи. Семействата им обаче нямат пари за лекарства и ги  връщат отново на топло и чисто.

Причината за епидемията е, че децата не са имунизирани. Ваксината  се прави  на 13 месеца и на 7 години. Отговорност за това носят джипитата.

НЯМА СРЕДСТВО, С КОЕТО ДА ЗАДЪЛЖИШ МАЙКИТЕ ДА СИ ВОДЯТ ДЕЦАТА ЗА ИМУНИЗАЦИИ. НИТО ГЛОБИ, НИТО СПИРАНЕ НА ДЕТСКИ НАДБАВКИ. МАЙКИТЕ ДОРИ МОГАТ ДА ОТКАЖАТ. АКО НЕ СЕ ПРАВИ НА ВСИЧКИ ДЕЦА, НЯМА СМИСЪЛ - ЩЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И ИМУНИЗИРАНИТЕ, ЗАЩОТО НЯМА Т.НАР КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ. А МОРБИЛИТО ВЪРВИ С ПАРОТИТ /ЗАУШКИ/  И РУБЕОЛА. ПАРОТИТЪТ ВОДИ ДО СТЕРИЛИТЕТ ПРИ МОМЧЕТА - ЕДНО ОТ УСЛОЖНЕНИЯТА, А РУБЕОЛАТА - ДО РАЖДАНЕ НА  УВРЕДЕНИ ДЕЦА,  АКО СЕ ЗАРАЗИ БРЕМЕННАТА. САМОТО ЗАРАЗЯВАНЕ ОТ РУБЕОЛА Е ПОКАЗАНИЕ ЗА ТЕРАПЕВТИЧЕН АБОРТ.
Морбили е дребна шарка или брустница и представлява остро инфекциозно заболяване. Най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години. Кърмачета до 3 месеца не боледуват, защото получават антитела от майката, при положение, че тя е прекарала заболяването. Деца от 3 до 9 месечна възраст боледуват рядко. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразен 1-2 дни преди първите прояви на болестта до около 7 дни след това (или 4 дни след появата на обрива). Заразяването става по въздушно-капков път. Възприемчивостта е много голяма. Болните се изолират в дома за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми за 10 дни. След преболедуване от морбили се създава пожизнен имунитет.Опасната болест взе първата си жертва във вторник.
 Малко преди редакционното приключване на броя се разбра, че тримесечно бебе е починало от морбили след усложнения с двустранна пневмония. Шефката на  РИОКОЗ Сливен д-р Виолета Узунова заяви, че това е първата жертва на този вид шарка от 2001 година насам. Заразяването на дете до една година се счита за прецедент, защото дотогава бебето има имунитет от своята майка. В този случай обаче, се оказало че и майката не е била имунизирана.


В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки