Премяна за дома и офиса


Премяна за дома и офиса
Класическата елха е много пъстра и отрупана с играчки
14 Декември 2009, Понеделник


Ефектът „Скреж“ и изделията от ратан са най-модерни за декорация
Наближава Коледа! Това е празникът с най-много светлини и блясък.Офиси, витрини, фасади и цели сгради се преобразяват под пищната коледна украса.


Автор: Златина Караджова - Дизайнер

Тя е първият важен елемент на празника и нейната роля е да създаде подходящото настроение.
Външната  украса у нас доскоро се поставяше само на обществени сгради, търговски обекти, улици, площади, но  в последно време се забелязва тенденция към по-широкото й използване. По прозорците на домовете започнаха да се появяват коледни венци, малки светещи пана, гирлянди и дори цели мрежи от лампички. Най-напред плахо, а после все по-уверено украсата на жилището разшири своята територия и излезе навън. Днес множество балкони привличат погледа с красиви светлини, а все по-често се радваме и на украсени фасади и калкани на жилищни кооперации. Там обикновено се изписва цифрата на новата година и ако мястото позволява, се добавят най-популярните коледни символи: елхи, камбанки, снежинки, елени...

Стилна „Студена” украса върху витрина на парфюмериен магазин

Хит в дизайна  на външната украса е ефектът „Скреж”. Той се постига с гирлянди, чиито светлини са едноцветни (бели или жълти) и висят подобно ресни с различна дължина. Когато се поставят на покривната козирка, те са дистанцирани от стените и при всеки полъх на вятъра се раздвижват, така сякаш от тях се посипва сняг. Поставени плътно до стените, създават илюзия за заскрежаване. Този ефект може да се подсили с подходящо осветление в синьо или бяло. Украсата е подходяща и за витрини на търговски обекти. Там където зад витрината има широки первази или друга хоризонтална площ, същата гирлянда се разполага хоризонтално и се декорира с изкуствен сняг. Това е универсална основа за вашата фантазия. Върху нея може да се поставят малки ансамбли от продаваните стоки, декоративни коледни сцени или просто купчинки с елхови играчки... всичко изглежда добре.

И върху колона в ресторант


В зависимост от използваните цветове, коледната украса може да бъде „студена”, „топла” и „пъстра”. „Студената” е изпълнена преимуществено в бяло, сребърно и синьо. „Топлата” – в жълто, златно и червено. „Пъстрата” – във всички цветове. Естествено, за местата  с делова атмосфера най-подходяща е „студената” украса. Добре изглеждат белите изкуствени елхи и клонки, с много топки във всички нюанси на синьото и сребристото. Това създава делова атмосфера и респектира посетителите. Ако искате да смекчите ефекта „студено”, използвайте зелени елхи и клонки (вместо бели). „Топлата” украса също е подходящо решение за офис, но при нея делова атмосфера се постига с вида на използваните елхови играчки. Те трябва да са еднотипни и едноцветни. В противен случай ще се получи по-скоро домашен уют.

Малката холова масичка също може да бъде декорирана дискретно за празника


„Топлата” и „пъстрата” украса са подходящи за всеки дом.
Вкъщи можете да развихрите въображението като украсите елхата с различни и разноцветни  играчки, но ако използвате гирлянди само в червено или само в златисто пак ще се получи „топъл” ефект. Вместо гирлянди може да поставите множество панделки или да обточите цялата елха с широка текстилна лента в подходящ декор.
Различно, интересно и приятно  решение е да украсите най-ниските  клонки (достъпни за децата – сурвакари) с малки подаръчета като детски герданчета, пръстенчета или играчки  – миниатюри в прозрачни пакетчета. Така след сурвакането може да поканите всяко дете да  избере и само да си вземе подаръчето от коледното дръвче.

Коридорът може да ни посрещне в „студена“ хармония

Когато избирате къде да поставите украса в дома си, помислете кои места от него поглеждате най-често и акцентирайте върху тях! Зелено клонче или  гирлянда над огледалото ще ви създава  настроение всеки път когато се оглеждате. Малко коледно венче  или пано, поставено точно срещу входната врата на жилището ви – също. Украсете всяка  врата в жилището! Може и с нещо съвсем малко. Не  подценявайте коридора - това е мястото, през което постоянно преминавате и въпреки че не прекарвате в него много време, той е често подценявана важна част от дома ви. Съобразете украсата с осветлението! Поставете я така, че лампите да я обливат в светлина. Това ще утрои ефекта й. За  стените, прозорците и дори завесите ви много подходяща декорация  е закрепена вертикално гирлянда, завършваща с топка или камбанка.
Хит във вътрешната украса са изделията от ратан. Венци, кошнички с форма на шейна, еленчета и др. Ако решите да изберете този тип украса, имайте предвид, че тя е много стилна и изискана и няма да стои добре в комбинация с „пъстрата” например. В случай, че желаете да оформите различните стаи – в различен стил, съобразете се със следните съвети. „Пъстрата” е най-подходяща за детската стая. Позволете  на децата сами да я направят! Това е важно за тяхното празнично настроение. Ратановата  украса може да поставите в  хола. Подходяща  е също за кабинет (ако в жилището  има такъв), защото е едновременно стилна и уютна. „Топла” украса може да поставите навсякъде - в дневната, трапезарията, кухнята или спалнята. Ако държите да имате  и „студена” украса, най-добре е тя да е ориентирана навън (прозорци, остъклени балкони и др.)
Пищната външна украса на дома (като очертаването му със светлинен контур например) не е типична за България. Тя е традиция в Западна Европа, САЩ и др.
Разбира се украсата може да струва и малко, и много пари, но ритуалът по украсяването на дома е по-важен. Това не е самоцел, а начин всеки да изрази себе си като художник и да подготви точно онова настроение, което иска да има на Коледа.

Аранжировките са на Бутик-ателие „Биляна”, Бургас


В категории: Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки