Хлябът – приятел или враг?


13 Декември 2009, Неделя


Днес той се омесва с различни добавки – измишльотини на диетолозите, за да трупат пари поизводители и търговци
Хлябът неизменно присъства на всяка трапеза от най-древни времена. Дори нищо друго да няма на масата, човек пак може да засити глада си само с хляб и сол.


Автор: Драган Станчев

Това е така, защото насъщният се явява много калоричен продукт. Поради тази причина всеки, който прецизно пресмята калориите в чинията си, инстинктивно поглежда с ненавист пухкавия, ароматно ухаещ топъл хляб. Мнозина твърдят, че са свалили килограми именно отказвайки се от  хляба. Диетологията, която от наука вече се е превърнала в добре печеливша индустрия, с готовност се притичва на помощ на тези хора и чрез разнообразни експерименти създава за тях продукт, който само се нарича хляб.

Съществуват несметни видове хляб

Това, което са яли прадедите ни, е било омесвано само от три неща – брашно, вода и дрожди (наричани някога квас, а сега мая). Но решавайки, че това съчетание е едва ли не вредно или поне не достатъчно полезно за организма на днешния човек, диетолозите препоръчват да се влагат в хлебните изделия най-неочаквани добавки.
Така например, в най-разпространения в Америка хляб се прибавя соево брашно, в Англия – просо, а в някои други европейски страни – фъстъчено или… рибено брашно.
Под влиянието на мита за вредността на току що изпечения хляб се създават един вид „консервирани” видове, които се доставят до магазините не от хлебопекарните фурни, а от някакви складове, където отлежават известно време преди да стигнат до гастрономите. Масово вместо натуралните съставки в подобни хлябове добавят изкуствени набухватели, аскорбинова киселина или изкуствено синтезирани закваски. Полученият продукт наистина изглежда много съблазнително и не мухлясва  дълго време. Само дето в него го няма главното – живото дихание на въздушния порест хляб.

Истинският арменски лаваш се приготвя само ръчно от брашно, сол и вода, без мая и консерванти. Може да се използва дори вместо точени кори. Пече се в старинна печка със специална конструкция, наречена тонире




Маята за хляба се е появила преди повече от пет хиляди години в Древния Египет и после бързо се е разпространила по целия свят. Практически всеки народ има свои си национални традиции за печенето на насъщния. Знаменитият арменски лаваш действително може да се съхранява пресен дълго време, и то без всякакви изкуствени пълнители и консерванти, благодарение на понижената влажност на тестото. Традиционен за Русия е квасеният черен ръжен хляб, тъй като там от векове най-добре се отглежда ръжта, която е много по-издръжлива и по-непретенциозна от пшеницата. Белтъчините в този хляб са по-малко, отколкото в белият пшеничен, но за сметка на това той е много богат на различни полезни аминокиселини и минерални вещества. Азиатците пък са прочути с тънките си като палачинки питки от прясно тесто, изпечени в специални фурни на максимална температура.
Наистина съществуват някои заболявания, при които пресният хляб действително е противопоказен. Но отказвайки се от него, най-вече в името на добрата си фигура, човек се лишава от многото полезни вещества, които той съдържа.

Сухарите са подходящи за диети и за хора, на които пресният хляб е противопоказан



Съвременните технологии позволяват да се запазят голяма част от тези негови свойства, намалявайки калоричността му, произвеждайки го във вид на сухари. В тях напълно се съхраняват витамините от група В, както и полезните фибри. Така наречените баластни вещества, към които се отнасят и фибрите, помагат за нормализирането на обмяната на веществата и способстват за извеждането от организма на токсините и дори на канцерогените.
И две думи за това как да познаем хубавия хляб още в магазина, без да се налага да го разрежем и опитаме, за да тестваме вкуса му. Достатъчно е да натиснем кората му, която би трябвало, ако е качествен, да се вдлъбне под пръстите ни, след което да възстанови формата си за 2-3 секунди. Или просто да го помиришем. За наше щастие, ароматът на пресен хубав хляб не може да се пресъздаде по изкуствен път. И ако не усетите апетитната миризма, по-добре го върнете на рафта.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки