7 млн.лв. за фирмата,която запали университета в Бургас


7 млн.лв. за фирмата,която запали университета в Бургас
Отвътре сградата е в ужасно състояние след пожара в събота, но отвън са заличили грозните следи. В сряда екипът ни завари камион с надпис на "Виастрой" пред корпуса. Оттам тръгнаха и съмненията ни за изпълнителя - Снимки Николай Недев
01 Декември 2009, Вторник


Строител от Стара Загора е спечилил апетитната поръчка  за студентските общежития, дружеството е странна смес между ямболската Пътстрой“ и бургаската „Виастрой“

Автор: Екип на Десант

Как Община Бургас е избирала фирмите-изпълнители на възложените от нея строителни обекти, има ли конфликт на интереси и връзките на тези дружества с кмета Димитър Николов и заместника му Костадин Марков?  "Десант" се опита да отговори на тези въпроси в серия журналистически разследвания. Фактите, изнесени от нас за сключване на скандални договори за малки поръчки с едни и същи фирми (регистрирани преди година, без офиси, без персонал, техника и опит зад гърба си) в друга страна членка на ЕС щяха да са достатъчни за образуване на прокурорска проверка. Реалностите обаче в България са други. Докато разследващите органи мълчат и се правят, че проблем няма, главният герой в публикациите ни – зам.кметът по строителството Марков е подел кампания срещу вестника ни, плаши ни със съд. Последната закана той отправи на пресконференция с журналисти на 25 ноември. Ето какво каза Марков в препълнената зала на Община Бургас, където екипът на кмета се отчиташе за свършеното през първите две години от мандата:  
„Ако за клеветите, лъжите и откровените глупости, които говоре вестник ДЕСАНТ  през тези две години вкарвахте по пет лева в общинския бюджет ( за уточнение, вестникът е на пазара от 7 месеца, б.а.), днес щях да построя общински небостъргач. Вие започвате с манипулация – с приближени фирми, казвате, че имам, за което аз, разбира се, ще ви осъдя с огромно удоволствие“, заяви г-н Марков.

Зам.ректорът Иван Марков, баща на зам.кмета Костадин Марков е отдавнашен ръководен кадър в този университет. Известен е като дясната ръка на дългогодишния ректор Николай Ралев

Ден по-рано, по време на редовна сесия на ОбС, със същия несдържан тон, в който имаше и добре отрепетирана ирония той хвърли поредната порция прах в очите. На въпрос на общинския съветник Валери Симеонов колко на брой са завършените до момента детски площадки в града, още колко са предвидени за построяване през 2010 г. и кои са фирмите, спечелили съответните обществени поръчки, Костадин Марков трябваше да отговори от трибуната. Той изчете стария одит пълен с фактологически грешки, пропуски и некоректно изписани имена на фирми, изготвен от самия него по разпореждане на кмета Димитър Николов и си седна. Въпроси от другите съветници по време на тази сесия нямаше. Мнозинството около ГЕРБ прие прочетеното за чиста монета и си замълча. После заседанието беше разтурено.
Докато Марков отправяше поредните си нападки срещу нас пред бургаската общественост в сряда по обед, един драматичен инцидент в държавния университет "Ас.Златаров"  освети дейността и на баща му Иван Марков.
Марков – старши е помощник ректор по административната част на този вуз. Като такъв, през юли т.г. той е подписал договор за ремонта на студентските общежития със старозагорската фирма „Строител-Бургас 2009“ ДЗЗД. Общата стойност на договора е 7 милиона лева.    

Случайна ли е тази фирма
Екип на вестника  опита да стигне до нея в търсене на истината какви са причинитне за експлозията в неорганичния корпус на университета миналата седмица. Осем научни работници с интоксикации, десетки студенти и преподаватели в шок, страх от обгазяване в цял жилищен квартал, лаборатории и учебни кабинети, потънали в сажди. Това бе резултатът от пожара, лумнал в 11.09 часа на 21 ноември.
Само бързата намеса на огнеборците предотврати тогава по-сериозни последици. При първоначалния оглед експертите установили, че огънят е предизвикан от работници на фирмата, ангажирана с ремонта на сградата, които рязали с флекс метална решетка. На метър от тях били складирани туби с битум за хидроизолация на покрива и грунд, които са избухнали при отскачането на искри от флекса. "В корпуса се съхраняват изключително отровни химикали.  Ако пожарникарите не бяха са намесили навреме цялата сграда щеше да хвръкне във въздуха. Взривът щеше да помете всичко по пътя си. И помен нямаше да остане от нас. Същия ден занятия в корпуса студенти. Младежите тъкмо напускнаха сградата, когато избухна взрива. Не ни се мисли, какво щеше да се случи, ако бяха се забавили с минута", коментират очевидци.
В хода на нашата проверка се натъкнахме на няколко странни разминавания в информацията. Според договора за ремонт, подписан от Иван Марков, фирмата-изпълнител на поръчката би трябвало да е „Строител-Бургас 2009“ ДЗЗД със седалище Стара Загора.
Според официалните документи за инцидента, подготвени в пожарната  обаче, експлозията е предизвикана от работници на "ВИА СТРОЙ"ООД, собственост на Сашо Желязков. Камион на тази фирма репортерският ни екип забеляза и пред корпуса по неорганична химия четири дни след пожара.
 За да разбулим мистерията, позвънихме на телефоните на старозагорското дружество, обявени в контракта с ВХТИ, подписан преди 5 месеца и публикуван на сайта на вуза – т.е. взехме номерата от официален документ. Слушалката вдигна служителка, която твърдеше, че работи за „Пътстрой“ - Ямбол и от нас чува за  съществуването на „Строител-Бургас 2009“. Данни за тази фирма не открихме и в раздел Търговски регистър в сайта на Агенцията по вписвания.
Нямам представа коя е тази фирма, нито пък съм разглеждал договора с нея. Цялата документация по провеждането на конкурса по закона за обществените поръчки, както и преговорите с фирмите, подали оферти, бях прехвърлил изцяло на Иван Марков. Питайте него, каза ректорът на вуза проф.Петко Петков.
Открихме г-н Марков в ректората на бургаската Алма Матер в сряда по обед. В началото той с охота прие да разговаряме за ремонта и за неприятния инцидент с пожара. Когато му зададохме въпроса за фирмата-изпълнител обаче изведнъж беше обхванат от амнезия, че не знаел са параметрите на сключения договор и парира всички въпроси, свързани със случая,после ни отпрати, защото неочаквано възникнал важен ангажимент. Броени минути, след като ни изведе от кабинета си, Марков-баща напусна ректората и се отправи в неизвестна посока.  
Междувременно ние пък се добрахме до информация, че ремонтът се извършна от нискоквалифицирани работници, които през ден се сменят. Строителите били събирани от различни райони и пътували всеки ден до Бургас. Оплетената схема на изпълнители, подизпълнители и липса на ресурс на фирми, спечелили обществени поръчки силно наподобява починът, въдворен пред последните година и половина в Община Бургас от Марков-младши и за който „ред“ вече подробно писахме.

Зам.кметът по строителството на Бургас Костадин Марков /в средата/ наблюдава изпитателно нашия реповтер по време на пресконференцията в сряда, където отново се закани, че ще ни съди заради това, че разказахме как обръч от близки да него фирми градят детски площадки в общината



За кого са последствията
Фирмата, извършваща ремонтни дейности в университета не е спазила елементарни противопожарни изисквания и ще бъде санкционирана. Срещу нейния собственик Сашо Желязков (явно става дума за "Виастрой",чийто собственик е той, а не за "Строител-Бургас 2009" и която иначе ще прибере парите от ремонта-б.р.) вече е издаден акт за административно нарушение и ще му бъде наложена глоба, заяви Димитър Перифанов, началник на районната служба за пожарна безопасност и спасяване в Бургас. Има изисквания при извършване на огневи работи да се издаде специален акт с указания за всякакви мерки, трябва да се вземат преди започването на огневите работи по време преди и след тях. А това не е сторено. Нещо повече когато огнеборците са отишли на мястото, работниците предизвикали инцидента не са били там. Те просто са избягали подплашени от взрива и пламъците. Оставили са хората вътре сами да се спасяват. Чудо е, че няма жертви. „Действията има са показателни“, допълни Перифанов
И толкова. Пет дни след инцидента, няма даже намек, че университетът ще ревизира сключения от Иван Марков договор.
При посещението ни във вуза секретарката на ректора не позволи среща с проф.Петков. Трябвало да се запишем за приемния му ден следващата сряда. Същия следобед професорът обаче имаше мероприятие в Областна управа. Успяхме да го открием там, ето какво каза той:

ректорът Петко Петков:
Аз не знам, питайте Иван Марков

- Знаете ли коя е фирмата, която извършва ремонт в университета и кой подписа договор с нея?
- Аз съм подписал договора.Но упълномощих за подготовката на конкурса г-н Иван Марков.Имайте предвид, че беше обявен търг.
- Откъде е тази фирма-бургаска ли е, старозагорска ли е?
- Не, те наемат работници от различни места.
- Тя не е ли строителна фирма?
- Би следвало да е строителна фирма, но тя си наема най-различни работници. Не са идвали едни и същи. Идват от различни региони.Сменят ги.Смятам, че това са безработни, за да излязат евтини.Но аз не съм се месил на Марков, не знам какво става. Марков води цялата тази ситуация, нито съм участвал в търга аз, нито нищо. Идваха фирми всякакви. Търсеха директен контакт с мен. Тези специално не са идвали при мен. Трябваше да свършат ремонтите до 1-ви септември.Не можем да отключим стаите на студентите. Забавиха се. Сега е ноември. На мен чак от Америка ми звъняха хора. Питат какво е станало, вие сте обгазили квартала и т.н. Предполагам, че в момента една друга фирма там работеше хидроизолацията. Ама каква е тази фирма не знам. Работниците й са оставили техните лепила. Но аз не мога всичко да знам. Нямам време. Казах ви, че никакво време нямаме тука. Марков трябваше да ги проучи. Капаро съм дал. Мисля, че около 300 000 лева. Но останалите пари ги държа при мен, да не съм луд да им ги дам предварително.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки