Баща и дъщеря от ГЕРБ въртят транспорта на Ямбол


Баща и дъщеря от ГЕРБ въртят транспорта на Ямбол
Обласната управителка на Ямбол Таня димитрова е щастлива, че е уредила татко си с осем автобусни линии из града
29 Ноември 2009, Неделя


Областната управителка Таня Димитрова  уреди „Юнион Ивкони“ с осем автобусни линии без конкурс. Регионален шеф на тази фирма е татко й Димитър Кръстев



Автор: Яна Георгиева

Областната управителка на Ямбол Таня Димитрова допусна възлагане без конкурс  8 градски автобусни линии на столичната фирма „Юнион Ивкони”, близка до Ревин - сина на Рамадан Аталай от ДПС и депутати от ГЕРБ. До преди броени дни разрешително за превоз по   тези линии имаше пловдивското дружество „Никан лайн”.
Как се размириса историята с обръчите от фирми около днешните управляващи. Онзи ден в един ямболски сайта беше пусната обява, че се търсят транспортни работници  за разширяването на дейността на „Юнион Ивкони“ в града. И нямаше да мирише толкова смрадливо, ако регионален представител на „Юнион ивкони” не беше бащата на самата областна управителка – Димитър Кръстев.
Сигнал за поредния скандал около герберовото управление на Ямбол даде местният представител на „Никан лайн” Вельо Велев: „ В понеделник, 23 ноември, сутринта полиция и представители на Държавна автомобилна администрация не допуснаха излизане на автобуси от пловдивската фирма. На място пристигна и секретарят на община Ямбол Милчо Коев, сега 60 души остават без работа“.
 Но това става в понеделник. В петък, 20 ноември, е получено писмо в управлението на „Никан лайн” от кмета на Ямбол Георги Славов, в което той еднолично  прекратява договорните отношения. Викой не е очаквал, че ще се действа незабавно и толкова грубо.
„Писмото за прекратяване на  договорните взаимоотношения нито е изненадващо, нито е скандално”, каза обаче кметът Славов пред журналисти малко по-късно същия ден. Според официалната информация от общината, след въвеждането на GPS система за контрол са били констатирани поредица от неизпълнения на курсове. Постъпили са множество сигнали от граждани, които изразяват недоволството си от извършваната транспортна услуга.
През юли и август т.г. служители на общинската дирекция „Административен контрол”  съставили актове на „Никан лайн” за около 30 000 лв., заради 542 пропуснати курса по маршрутното разписание на осемте градски линии. Изпращани са и предупредителни писма до фирмата да изпълни в срок ангажимента си за подновяване на автобусния парк. Проверките са констатирали, че част от колите в гаража на „Никан лайн” са били спрени от движение, заради неизправност. Средната възраст на автобусите общо била на повече от 22 години, при положение, че по договор трябвало да бъде на не по-малко от 18.
„Колегите от предния мандат са допуснали интересите на града да бъдат потъпкани – да се извозват гражданите със стари автобуси”, каза кметът Славов. Договорът с „Никан лайн”, подписан на 5 януари 2006 г. е за срок от 10 години, тя е собственост на общинския съветник от БСП в Пловдив Ангел Батаклиев. В началото на месеца покрай него гръмна скандал – имаше предупреждение за убийство, заради което до преди дни  семейството му се движеше с полицейска охрана. На 20 ноември пред журналисти пловдивчанинът заяви, че знае кой е поръчал убийството му, но не съобщи името, за да не пречи на разследването.
Ямболският кметът каза, че познава  един от собствениците на „Юнион ивкони” – Ивайло Константинов. Това име пък дълго присъстваше в медиите заради разпределянето на линии в София, което докара оставката на зам.-кмета Велизар Стоилов във времето, когато Бойко Борисов беше кмет. Няколко месеца по-късно Борисов прекрати договора за две автобусни линии на „Юнион ивкони” в столицата, заради системно нарушаване на поетите ангажименти. В началото на тази година регионалният представител на фирмата в Дупница и Кюстендил Емил Гущеров, пък беше изключен от ГЕРБ, заради публична поддръжка на братя Галеви. Преди парламентарните избори, обаче, както за Гущеров, така и за Ивайло Константинов имаше реванш. Първият беше включен на избираема позиция в листата на ГЕРБ и стана депутат. „Юнион Ивкони” си върна договорите в София.
Първоначално пред журналисти кметът на Ямбол заяви, че е подписал договора за автобусни превози с „Юнион Ивкони” на 23 ноември, понеделник. Но това се оказа лъжа, защото в този ден преди обед полицаи спираха автобусите на пловдивската фирма и не й позволяваха да обира пътниците от градските спирки в Ямбол. След журналистически въпрос за точния час за подписване на договора, градоначалникът коригира датата на 22 ноември, излезе, че е бил на работа в неделя. „За кмета почивен ден няма”, смутолеви Славов.
Договорът е подписан на основание пряко договаряне за срок от 6 месеца, колкото позволява законът, допълни той.
Според Наредба № 2 на Министерството на транспорта и съобщенията за условията и реда за утвърждаване на транспортните схеми и за осъществяване на обществените превози на пътници с автобуси и леки автомобили, само областният управител може да разреши на кмета да възложи без конкурс за срок от 6 месеца автобусни линии на дадена фирма. В случая иде реч за това, че дъщерята възлага на кмета да пусне по осем градски линии собствения си бъща. Основанието за това е  спешно осигуряване на превозвач поради прекратяване на договора с „неизправната“ пловдивска фирма на червените.
 Според информация на „Десант”, столичното дружество се е подготвяло да поеме автобусните линии много по-рано. Автобуси на „Юнион Ивкони” са докарани в Ямбол още миналата седмица. Те били прибрани в гаражите на частното акционерно дружество „Кумазит-транс” до приключване на процедурата с „Никан лайн”. Междувременно по интернет-сайтове и във вестника на Таня Димитрова, чийто собственик сега са води баща й, са пуснати обяви за шофьори и кондуктори. Посоченият телефон е на Димитър Кръстев, бащата. С приема на работници се занимава и друг представител на „Кумазит-транс” – някой си Кадиев.
Условие по договора с „Юнион ивкони” е работниците да са от Ямбол. Докато се наберат шофьори, автобусите ще се управляват от столични водачи, макар че не познават добре маршрутите в града.
Кметът каза, че вече очаква и съдебно дело срещу общината от страна на „Никан лайн”. „Това ще ни вкара в дълга съдебна сага”, допълни Славов. Той също има намерение да заведе съдебен иск срещу пловдивското дружество за неизплатените неустойки по съставените констативни протоколи.
сн.Областната управителка на Ямбол Таня Димитрова е щастлива, че е уредила татко си с осем автобусни линии из града


В категории: Общини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Койчо
09.06.2010 18:12:38
0
0
Този "някой си" Кадиев е не кой а съпругът на зам. областната Н.Кадиева / бивш сержант от закрито ямболско поделение/
1
Nabludatel
27.12.2009 20:29:19
0
0
Ivkoni sa №1,koito i da gi e dovel e super!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки