Невидимите хора


Невидимите хора
Информационният център в срадата на сливенската община е образец на грижа за хората в неравностойно положение
27 Ноември 2009, Петък


В Бургас няма сграда, която да е напълно адаптирана за инвалидите. Сливен е доста по-напред в това отношение
През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Ощетени от природата, те ежедневно се изправят пред редица трудности за своето съществуване.


Автор: Диана Славчева

Наричат ги «невидимите» хора. Защото не можем да ги видим. А не можем да ги видим, понеже просто не могат да бъдат сред нас, поради невъзможността да се придвижват. В чужбина инвалидите са навсякъде – не защото са повече от нашите, а защото е направено всичко възможно обществената среда да е достъпна и за тях. В последните години у нас се засилват усилията да се постигне ефективна промяна в условията им на живот и да се премахната архитектурните препятствия, които ограничават техния достъп до обществени услуги и затрудняват реализацията на техните права. От 14 юли т.г. вече е в сила и Наредба № 4 на МРРБ, която регламентира проектирането и изпълнението на строежите в съответствие с изискванията за достъпна урбанизирана среда.

Платформата, с която нуждаещите се може да стигнат до входа на съдебната палата е напълно разбита и неизползваема

В Бургас немалко неща се направиха в тази насока, но все още единици са сградите в града с осигурен достъп за инвалиди. Сред тях са БСУ, РЗОК, Психодиспансера, Новата и Старата поща, сградата на общината, кметство «Зора», кино «Тракия», гарата, няколко училища и банки, плажът... Оборудва се детска площадка за деца с увреждания в жк „Славейков“. Предвижда се рампа за инвалидни колички в Младежкия културен център и дори панорамен външен асансьор при Морското казино... Неотдавна Иван Карагьозов от центъра за психологически изследвания заяви пред агенция «Фокус», че „Реалността в Бургас е такава - достъпност няма". Думите му бяха подкрепени и от Кольо Тодоров, председател на фондация „Достоен живот”, който също потвърди, че „В Бургас няма сграда, която да е напълно адаптирана към нуждите на хората с увреждания”.  


В НАП трудно подвижен човек не може да пристъпи

Най-фрапиращ в това отношение е случаят със сградата на Бургаския съд. Докато в нея се помещаваше университетът, беше изградена рампа и телферна платформа за хората с увреждания, но откакто се нанесе Темида, тези съоръжения са тотално изпочупени и занемарени. За човек с инвалидна количка е буквално невъзможно да проникне в съдилището за каквото и да било. Същата участ ще го сполети, ако му се наложи да свърши лично някаква работа в НАП. Пред него ще се изправят непревземаеми, иначе луксозно облицовани стъпала.
Достъпността на общината в общи линии е решена, макар че и тук има какво още да се желае, но това се отнася само до основната й сграда и административната сграда на „Шейново" 24. Дирекция «Здравеопазване, превенции, социални дейности, трудова заетост и спорт», както и отдел «Жилищна политика» например се намират на ул. «Конт Андрованти» (в сградата на бившия «Нармаг») и представляват укрепена крепост за човек с инвалидна количка. Това са само част от примерите на важни обществени учреждения, които не са си мръднали пръста да направят нещо по въпроса. Какво да говорим за останалите обществени места като автобусни спирки, тротоари, достъпни маршрути от една точка на града до друга... Напълно липсват каквито и да било тактилни повърхности, указващи маршрута от дадена спирка до обществено важните сгради, предназначени за хора със зрителни проблеми, както и обозначаване по подходящ начин за незрящите на опасни предмети и обекти. Защото не е достатъчно  само да се направи сграда достъпна за хората с всякакви увреждания, а трябва те да могат и да стигнат от дома си до съответното учреждение.

Тази общинска административна сграда на ул. «Конт Адрованти» няма как да бъде посетена от сакати граждани

Много повече в това отношение е направено в Сливен. Наистина в момента почти целият град е разкопан, но по принцип всички нови тротоари са направени с нужния наклон, за да може на тях да се качат инвалидни колички. Достъпни са и сградите на общината, на Областната администрация, на НОИ, на почти всички училища... И тук има какво още да се желае – в Здравната каса например може да се стигне само до партера. Иначе асансьорът за горните етажи е тесен и в него не може да влезе инвалидна количка. Като цяло обаче почти всички организации проявяват разбиране и се опитват да облекчат неволите на хората с увреждания, увери ни Ели Карамфилова - Председател на Регионалната организация на СИБ за Сливенски регион.
Наскоро в Бургас приключи стартиралата през октомври по инициатива на Община Бургас проверка за достъпността на обществената среда за хора с увреждания. Резултатите от нея и възникналите предложения ще бъдат обсъдени на Експертен съвет, планиран да се проведе тези дни. Дали това ще доведе до чувствително усъвършенстване на архитектурната среда съобразно нуждите на хората в неравностойно положение, още е рано да се каже. Общината има шанс да кандидатства с проект по схемата "Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда" по оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, стига да успее да подготви такъв. Ние ще продължим да следим какво ще се направи занапред, за да допуснем «невидимите» хора сред нас.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки