Как се краде земя с фалшиви документи


Как се краде земя с фалшиви документи
Това са „масивните постройки“ на бившите строителни войски в нашите терени, казва Кирил Станчев - Снимки Николай Недев
25 Ноември 2009, Сряда


Над 100 души наследници на обща 28 декара край брега на морето в Приморско водят четири години безнадеждни битки с държавата

Автор: Севдалина Пенева

Бившият министър на регионалното развитие от управлението на тройната коалиция Асен Гагаузов вдигнал мерника на 28 декара земя на брега на морето в Приморско. След серия от машинации и чрез документи с невярно съдържание, подопечните му шефове тогава от ДП „Строителство и възстановяване (бившите Стоителни войски) спечелили битка в съда за апетитния парцел.

Спорните 28 декара на реститутите са оградени с мрежи и метални решетки, за да не може никой да влезе там


Действителни собственици на декарите до устието на Дяволска река по посока бившия Международен младежки център (ММЦ) в местността „Пясъка“ са над 100 души наследници на няколко фамилии. Терените им са възстановени от Поземления комисия, всички до един имат въвод за владение, но вече осма година не могат реално да управляват имотите си си.
Надеждата им, че правото все някога ще възтържествува е попарена на 11 февруари тази година, когато Върховния касационен съд окончателно отсъжда в полза на държавата, като излиза с решение, че земята на реститутите е върната неправомерно.
Въпреки, че решението на ВКС не подлежи на обжалване, само преди месец Инициативен комитет на собствениците в Приморско са поискали ново съдебно разследване, как се е стигнало до подвеждането на магистрати на три инстанции – районен, окръжен и върховен съд.

Не вярвахме, че държавни служители могат да се забъркат в подобни машинации, недоумява Марина Гакева


Водим битки от 2006 година и всеки път досега сме губили заради един единствен документ – едно разпореждане на Министерски съвет под номер 267 от 5 март 1959 г., казва един от наследниците Кирил Станчев от Приморско. Действително, в кориците на делото присъства разпореждане на МС, според което на Централния комитет на Димитровския младежки комунистически съюз е предоставен безвъзмездно терен от около 100 хектара в местността „Дяволския залив“ край Приморско за построяване на Международен младежки лагер. Под документа са изписани имената на тогавашния председател на МС А. Югов, секретаря на МС Ат. Войнов и началника на отдел Обща канцелария Ст. Цонев. В горния край на ксерокопието, приложено в съда обаче пише „препис от препис“, а долу вместо подписите на тримата държавници стои печата на ГУСВ, с който се гарантира, че „препечатката“ е вярна с оригинала.
В хода на съдебните дела на трите поредни инстанции „разпореждането“ на МС се приема за достоверно докателство, че спорните 28 декара край морето попадат в границите на отредената от държавата земя за нуждите на младежкия лагер.
„Месец след решението на Върховния касационен съд тази година, най-накрая тръгнахме сами да издирим оригиналите в Държавния архив, за да сме сигурни, че интересите ни не са накърнени. Нещо, което трябваше да свършат двамата ни адвокати през годините, но те отказваха, защото твърдяха пред нас, че трябва да се доверяваме на държавните служители и на министерството на регионалното развитие. И да не ги дразним излишно с начеци, че се съмняваме с добросъвестността им. Което пък министерство, в лицето на Асен Гагаузов, неистово се опитваше да ни отнеме собствеността. В последствие разбрахме, че голямата битка е другаде. Машинациите са били свързани с предстоящата приватизация на ГУСВ и разбрахме, че някой има сериозни апетити точно към нашите земи“, разказва Станчев.
Когато неговата и на близките му битка изглеждала окончателно загубена, дой се добрал до истинското „Разпореждане № 267 на Министерски съвет от 5 март 1959 година“.
Така разбрал шокиращата истина – документът, приложен към делата е фалшифициран!

Това е оригиналът

В оригинала има четири подписа - на председателя на МС Антон Югов и на тримата му заместници. В текста пише дословно :“Министерски съвет предоставя безвъзмедно на ЦК на ДКМС терен от около 20 хектара в местността „Дяволския залив“ край Приморско“!
Ментето с печата на ГУСВ, според реститутите е изработено в началото на прехода. През 1991 година фалшивият документ е послужил на тогавашния кмет на Царево Илия Димитров, да издаде акт № 1015 за държавна собственост върху заграбените земи. В графата собственици на имота са посочени Министерството на горите и горската промишленост и ММЦ „Георги Димитров“, а като местонахождение е отбелязано „землището на лесопарк Китен“.

Нескопосано изработеното менте, прието като достоверно от съда

„Нашите земи в местността „Пясъка“ не попадат нито в землището на Китен, нито пък някога са били част от Международния младежки център. Доказвахме това в съда с нотариални актове, със скици, с извадки от регистрите. Накрая от ГУСВ се принудиха да пуснат в ход поредната лъжа – че върху нашите терени имало масивни постройки и затова от Поземлената комисия неправомерно ни върнали земята. Нито един съд не си направи труда да прати на място екстерт, който да снима въпросните „постройки“. Това са бивши тоалетни и външни бани, порутени бунгала, служили някога като спални на стоителните войски“, добавят Марина Гакева и Златка Върбанова, които също са в Инициативния комитет на наследниците.

С днешна дата

По разпореждане на Главна прокуратура е образувана нова проверка за произхода на документите, станали причина няколко десетки фамилии в Приморско да бъдат ощетени и да им бъдат отнети наследствените земи. Целият набор от фалшиви документи, както и жалбата на реститутите са входирани в Районна прокуратура Царево с изходящ номер 5286 на Окръжна прокуратура в Бургас от 3 ноември тази година.
Районният прокурор в Царево Кънчо Крумов не можа да си спомни за случая и поиска време, за да провери, дали е започнала проверка по документите, внесени при него. Вестник „Десант“ ще продължи да следи развитието на скандала и на хода на самата проверка.



В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
менцото
26.11.2009 07:49:55
0
0
нищо ново,спомнете си как с трима свидетели се връщаха земеделските земи и стана така,че който е имал вече няма,а който е нямал вече има.разбойнически закони,някои си осъществиха мечтите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки