Язък за зелето!


Язък за зелето!
Леля Донка Червенкова се кахъри, че тази година зелките й се разпадат, а саламурата така и не става кисела
18 Ноември 2009, Сряда


Масово се оплакват, че саламурата остава сладка, въпреки че слагат по няколко пакета сол

Автор: Яна Славянска

Тази година нещо се обърка. Отдавна изпитани рецепти на майсторки на зимнината дадоха засечка. Зелето, в наше време повече в бидони и по-малко в каци, се кюфна, разпадна се на парцали и внесе дълбок смут в много домове. Тъй като саламурата очевидно сладни, обвинението падна върху солта. Патили вече от този проблем отзивчиво съветват да се слага повече сол, отколкото е традиционната пропорция. Но и това не помага. Прясолът си остава сладък, въпреки несметните количества добавена сол. Съдбата на зелето споделиха и киселите краставички. Бурканите с тях отгоре се покриха с плътна пелена от бяла плесен – категоричен знак, че консервацията не се е получила.
Тръгнахме по пътя на солта, за да разкрием мистерията. Според рецептите, за приготвянето на киселото зеле се ползва предимно едра морска сол. Само че тази година  от т.нар. „мръсна” сол от по 2 кг пасета, по магазините няма.

Отвореният пакет е с морска сол, внос от Тунис, другият е производство на „Черноморски солници” АД – Бургас

В „Черноморски солници” АД – Бургас първо останаха смаяни от питането ни откъде можем да си купим от тази сол, после  ни смаяха с твърдението, че никога не е имало „мръсна” сол. Делчо Йовчев, специалист в химическата лаборатория там, заяви, че солта, която събират, задължително се мие! „Че ако не я мием, тя ще бъде пълна с кални топки? Солта, която виждате на пирамидите е вече измита. Самото измиване се прави със силно солен разтвор. Целта е не само да се премахнат механичните замърсители, но също и някои видове соли, като магнезиевите,  които, ако останат, биха я направили горчива като морска вода, тя е не само солена, но и леко горчива. – поясни той. – След това задължително я йодираме, което е пълна глупост, защото йодирането трябва да се прави само когато има нужда, но това е проблем, който ние тук не можем да решим, тъй като сме задължени да го правим, съгласно Наредба . Възможно е йодирането да се отразява при приготвянето на туршии, но това аз не мога да твърдя”.
Оказа се, че в „Черноморски солници” АД – Бургас не се йодира единствено солта второ качество, известна като сол за технически цели. Разговорите ни и с други специалисти от солниците, вместо да разрешат мистерията, още повече я задълбочиха. Всички  твърдяха, че там никога не са произвеждали от онази, „мръсната” сол. Под сурдинка в няколко магазина около пазара, стари бакали обясняваха, че т.г. търговците са направили  шашма – пакетирали са и са пуснали на пазара натрошена каменна сол, обявена на пакета като морска кристална. Пак според г-н Йовчев, каменната сол има тази особеност, че накисната във вода, първоначално се разтваря, но в последствие прекристализира (отново става на кристали) и не върши работа за целите на консервирането. Направихме малък експеримент – закиснахме една каца зеле с нейодирана морска сол, спазвайки традиционната пропорция на рецептата... И се получи.

Киселите краставички плесеняха...


Не твърдим, че йодиращите препарати възпрепятстват получаването на качествен прясол, но е факт.
В крайна сметка, без да сме разрешили окончателно «солената» загадката, можем да обобщим следните доста вероятни хипотези:

- Йодираната сол поврежда туршиите;
- Мошенници внасят (пакетират) натрошена каменна сол или друг субстракт-менте, който продават за кристална морска сол;
- Солодобивните предприятия тази година са се «престарали» в миенето на морската сол, като по този начин са отстранили от нея други солни агенти, без които не става хубавото кисело зеле.
Ще продължим да нищим темата, като много разчитаме и на вашата информация, скъпи читатели. Отворени сме за всякакви проверени слухове, които може да споделите с нас чрез писма на адреса на редакцията: Бургас, ул. «Апостол Карамитев» 4 или на нашия електронен адрес: desant.net.


В категории: Парадокси

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Златка Берова
27.11.2022 05:15:45
0
0
Повече от десет години, правя кисело зеле в бидони, винаги резултата е бил /бих казала/ много добър. За първи път ползвах морска сол внос от Тунис, тъй като нямаше наша българска . Голямо разочарование за мен
беше, когато видях, че в крайна сметка саламурата беше тъмна /мръсна/. За зелето още не мога да кажа, тъй като му трябва още време.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки