Горчивият захарен диабет


Горчивият захарен диабет
Забравете за шоколада
16 Ноември 2009, Понеделник


Жертвите на коварната болест са повече от загиналите общо през Първата и Втората световна война

Автор: Димитър Спасов

По инициатива на Международната федерация за борба с диабета (IDF) 14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета. Това заболяване заема трето място в света по разпространение след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. На всеки 10 секунди от последиците от болестта  умира човек, а на всеки 30 секунди се ампутира по един долен крайник, заради това заболяване, при това голяма част от болните едва след операцията разбират, че са страдали от захарна болест. Според специалистите 85 % от тези ампутации биха могли да се избегнат, стига клиничната помощ да е правилна, а информираността на населението за възможните – достатъчна. Тревожен факт е, че от диабет са починали повече хора, отколкото през Първата и Втората световна война взети заедно. Заболеваемостта от захарен диабет в света приема характер на епидемия и по прогноза на Световната здравна организация към 2025 г. се очаква броят на диабетиците да се увеличи два пъти и да достигне до 333 милиона души.


Захарният диабет е заболяване, което се проявява с високо ниво на захарта в кръвта, поради недостатъчното въздействие на инсулина. Инсулинът е хормон, който се отделя от задстомашната жлеза. При наличието на диабет той или въобще липсва (диабет от І тип или инсулинозависим диабет) или клетките на организма недостатъчно добре реаират на него (диабет от ІІ тип или инсулинонезависим диабет). Ролята на инсулина е да регулира обмяната на веществата, преди всичко на въглехидратите, но също и на мазнините и белтъчините. При захарния диабет следствие на недостатъчното въздействие на инсулина възниква сложно нарушение на метаболизма, при което се повишава съдържанието на захарта в кръвта. Основна вина за възникването на това коварно заболяване носят наследствената предразположеност (ако някой от родителите ви е страдал от диабет, вероятността и вие да се разболеете е около 30 %, а ад.ко и двамата са били диабетици – 60 %); затлъстяването, стресът (това е основният отключващ заболяването фактор) както и някои вирусни инфекции (като хепатит, грип и др.), а в редки случаи и някои хормонални нарушения. Повечето хора живеят с погрешната мисъл, че диабетът възниква следствие на злоупотребата със захарни продукти. Това като цяло е мит, макар и в него да има известна доза истина, тъй като прекаляването със сладкото води до натрупване на излишни килограми, което може от своя страна може да провокира развитието на диабет от ІІ тип. Коварното на този вид диабет е, че той се развива по-бавно, а признаците му са слабо изразени или може въобще да не се проявят. Поради това, че протича без симптоми, той може да бъде открит само при профилактично изследване на биохимичния анализ на съдържанието на глюкоза в кръвта и урината. Затова не пренебрегвайте тези изследвания, на които личният ви лекар е длъжен да ви изпраща всяка година. И ако джипито ви не ви потърси, за да ви даде направление, вие сами го потърсете и отидете до лабораторията. Това няма да ви отнеме повече от половин час, докато ако допуснете диабетът да се намеси в живота ви, това ще ви създаде доживотен проблем.


Изсушените бобови шушулки са едно от най-ценните и ефективни средства за борба с диабета, особено в началните стадии на заболяването

С билки срещу „сладката” болест


- Сок от червена боровинка. Залейте с 2 чаши вода 700 г. плодове и варете 10 минути. Намачкайте боровинките и прецедете. Подправете сока с подсладител на вкус. Приемайте го охладен по половин до една чаша на ден.
- Настойка от жиловлек. 10 г. сухи надробени листа се запарват 15 мин. във водна чаша вряла вода. Приема се по 2 с. л. 3 пъти на ден преди ядене.
- Настойка от бобови шушулки. Взимат се 2-3 с. л. изсушени и смлени бобови шушулки, които се заливат в термос с 2 чаши вряла вода и се оставят да престоят 6 ч. Настойката се пие 3 пъти на ден, 20-40 мин. преди ядене.
- Девесилови капки. 50 гр. смлени корени от девесил се заливат с 500 мл водка. Съдът се оставя да престоят 2 седмици на тъмно място, като периодично се разклаща. След като се прецеди се взимат по 30 капки 3 пъти на ден преди ядене, разреден в малко количество вода.
- Липов чай. 2 с. л. сух липов цвят се запарва 20-30 мин. в 2 чаши вряла вода. Пие се вместо чай или кафе.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки