Стига вече толерантност!


13 Ноември 2009, Петък


Два дена след като варненецът Росен Марков се самозапали пред БНТ в знак на протест срещу излъчването на новините на турски език, шефката на държавната медиа Уляна Пръмова заяви, че новините на турски остават на екран.

Автор: Диана Славчева

Диана Славчева

С обвинения, че сме нетолерантни, тя обяви: „Подписката не е достатъчна“ и съобщи още, че спорните новини на чуждия за страната ни турски език се гледали на ден от по 50 – 60 000 души и свалянето им означавало да ги лишим от информация!!! Как тъй, аджеба, ще бъдат лишени от информация тези, всъщност български граждани, след като се излъчват достатъчно новинарски емисии на официалния език в страната – БЪЛГАРСКИЯ. Отделно всяко турчеещо се семейство има сателитна чиния, по която, стига да искат, могат да си гледат новини на какъвто искат език.  Мисля, че дори доста прекаляваме с толерантността си – то не бяха метани към турците, то не бяха реверански към хомосексуалистите, то не бяха опрощаване на плащанията на ромите... Бойкият ни премиер се измъкна сух от пороя на гражданската  „нетолератност“, поръчвайки нарочно социологическо проучване, на базата на което СЕМ щели да решат дали да има турски новини, или не. Как и къде се прави това проучване, не става ясно. Мен не ме е питал никой.  Впрочем, колко още хора трябва да заявят, че не искат да гледат новини на турски?


В категории: Коментари

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
RUMELI
17.11.2009 20:58:36
0
0
VSICHKI MNENIYA PROTIV IZLACHVANETO NA NOVINI NA TURSKI SA IZLISHNI. TOVA E OSNOVNO PRAVO NA TURSKOTO NACIONALNO MALCINSTVO V BULGARIA IVSEKI OPIT DA BADE OTNETO SHTE BADE SAMO VAV VASHA VREDA.NE POVTARYATE GRESHKITE SI OT BLIZKATA ISTORIYA.TOCHKA.




РАМКОВА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА




Council of Europe/Conseil de l’Europe

Страсбург, 1 февруари 1995

Ратифицирана от 38-мoто Народно събрание със закон, приет на 18.02.1999 г. - ДВ, бр. 18 от 1999 г. Издадена от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 78 от 3.09.1999 г., в сила за Република България от 1.09.1999 г





Член 9

1. Страните се задължават да признаят, че правото на свобода на изразяване на всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, включва свободата да отстоява мнение и да получава и разпространява информация и идеи на малцинствения език, без намеса на държавните власти и независимо от границите. Страните осигуряват, в рамките на своите правни системи, лицата, принадлежащи към национално малцинство, да не бъдат дискриминирани в своя достъп до средствата за масово осведомяване.

2. Алинея 1 не препятства Страните да изискват лицензиране, без дискриминация и основано на обективни критерии, на звуковото радиоизлъчване и телевизионните предавания или кинематографията.

3. Страните не препятстват създаването и използването на печатни средства за масово осведомяване от лица, принадлежащи към национални малцинства. В правните рамки на звуковото радиоизлъчване и телевизионното предаване те осигуряват, доколкото това е възможно и вземайки предвид разпоредбите на алинея 1, лицата, принадлежащи към национални малцинства, да имат възможност да създават и използват свои средства за масово осведомяване.
****************************************************

Член 10

1. Страните се задължават да признаят, че всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, има право да използва свободно и без намеса своя малцинствен език в личния живот и публично, както устно, така и писмено.

2. В области, населени традиционно или в значителна степен с лица, принадлежащи към национални малцинства, ако тези лица желаят, и където това желание съответства на действителна необходимост, Страните се стремят да осигурят, доколкото е възможно, условията, които биха създали възможност да се използва малцинственият език в отношенията между тези лица и държавната власт.

3. Страните се задължават да гарантират правото на всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, да бъде своевременно информирано на разбираем за него език за причините за неговото арестуване и за естеството и причината за всяко обвинение, което му е предявено, и да се защитава на този език, като ползва при необходимост безплатните услуги на преводач.
8
величко
16.11.2009 18:18:01
0
0
сикибитлии и сикилмищи ко ви пречат новините като не разбиращ езика отдолу тече превод стига да можещ да четещ ше ти стане ясно за какво иде дума друго не ти требе те го те разбра ли сега
7
lexbg
16.11.2009 12:54:34
0
0
В закона за българското гражданство се казва/императивно/, че всеки български гражданин е длъжен да знае български език.
гражданството не е само права, то е и задължения!!!

Конституцията от друга страна забранява ПРИВИЛЕГИИ основани на пол, етнос, религия и т.н.

Пак да си отговорим ЗАЩО има новини по националната телевизия на език различен от българския?
а/ привилегировани ли са българските граждани с турски произход
б/ турският етнос изключва ли задължението по по-горецитирания закон за БГ?
в/ аз като български гражданин следва ли да съм принуден да гледам на език който не разбирам новини по националната телевизия, която издържам като български данъкоплатец
6
14.11.2009 08:54:52
0
0
Няма лошо стари войне, но не сме чули останалите етноси да си искат.Стига да поискат и сигурно ще се уреди. Сега, те хем не искат, хем и на Вуте да му е зле. На бебе,което не плаче не му дават биберон.
5
Старият войн
13.11.2009 16:20:30
0
0
В държавна медия,която се издържа с парите на данъкоплатците,не може да има новини на чужд език.Официалния език на тази държаа е българският.В слуай,че властитутката Уляна Пръмова не знае,кой език е официален,да прочете Конституциятя на Р.България.В случай,че не може да чете,нека се намери умен човек да й го каже.
Аз не искам да плащам за новини на турски език.
Щом ще има новини на турски език,нека има и на цигански за ромите(всъщност според ДПС те също са турци - абе циганска им работа).Може да се помисли за новини и на арменски,на гръцки (за каракачаните),на румънски за влашките цигани (абе,те не са ли турци вече)и на занзибарски за стотината патладжана,разхождащи се из София.А за Уляна.. к ней можно обращаться и на русском язике,бляд!
4
АЙШЕ
13.11.2009 12:20:28
0
0
КАТО НЕ ИСКАТЕ ДА ГЛЕДАТЕ КОЙ ВИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ГЛЕДАТЕ НЕЩО КОЕТО НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА, ВИЕ ДИСТАНЦИОННО НЯМАТЕ ЛИ ДА ГЛЕДАТЕ НЕЩО ОТ КОЕТО МОЗЪЦИТЕ ВИ ЩЕ РАЗВИЯТ МАЛКО ПОВЕЧЕ.
3
13.11.2009 12:03:50
0
0
Щото ми е кеф да се гавря с политически трупове.
2
кой ли е?
13.11.2009 11:27:16
0
0
Абе глупак, що не вземеш да не влизаш в сайта като не ти харесва, новини на турски в Турция, ясно ли ти е?
1
13.11.2009 10:56:22
0
0
И на мен не ми харесвате, но не искам да ви закрият нали?. Вземете пораснете малко.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки