Заключват конфликта на интереси в каса


Заключват конфликта на интереси в каса
Юристът Костантин Луков (третият вляво) беше предложен за председател и единодушно избран
08 Ноември 2009, Неделя


Съветниците в Бургаския Общински съвет да могат да членуват не в две, а в три постоянни комисии. Това обсъжда миналата седмица на свое заседание Комисията за конфликт на интереси.


Автор: Лъчезар Лисицов

Според изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) от 2003 г. съветниците могат да участват в до три постоянни комисии, а не в две, както беше предишното правило. В правилника на бургаския ОбС обаче, изменението не е отразено, и до ден днешен продължава да важи старото изискване. Това не противоречи на Закона, тъй като правилото е ограничаващо, но то е на път да създаде сериозни затруднения в работата на съветниците. Проблемът идва от факта, че Комисията за конфликт на интереси от временна се налага да се трансформира в постоянна, поради многото задължения, които й вменяват измененията в закона, приети в края на предишното НС. В резултат на това някои  съветници ще се окажат членове на три постоянни комисии.
Досега председател на временната Комисия за конфликт на интереси беше съветникът от „Атака” Делян Иванов. След като тя стане постоянна, за неин шеф ще бъде предложен зам.-председателят на ОбС Константин Луков (ГЕРБ).  
Друг сериозен казус е как ще се съхраняват постъпилите сигнали, които се оказва, че имат характер на класифицирана информация.
В крайна сметка се реши да се закупи метална каса, в която ще се съхраняват постъпилите сигнали, като разпределението на ключовете за нея ще бъде строго регламентирано. Обсъжда се вариант сигналите да не се завеждат в централното деловодство на Общинския съвет, а директно в регистър на Комисията, за която ще бъде изработен и специален печат.
Ако сигнал постъпи по електронната поща на някого от членовете, документът ще се разпечатва и ще се завежда също по надлежния ред.
Крайното решение за изменения на правилата ще вземе Общинският съвет на сесия на 19 ноември.


В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки