Полицейски коли на баня при Боксьора


Полицейски коли на баня при Боксьора
Автомивката на Гайтанов е единствената в Бургас, която работи денонощно
04 Ноември 2009, Сряда


 Униформените не се свеняли да минават гратис и да си вземат карти с намаление от човека на Баретата

Автор: Фани Христозова

 Автомивката на придобилия скандална слава Диян Гайтанов-Боксьора, сочен за човек на Златко Баретата в Бургас - с две присъди за сводничество и висящо дело за участие в организирана престъпна група, принуждавала момичета да проституират, се е превърнала в „обществена баня“ за полицейски автомобили. Служителите на реда нон-стоп циркулират из обекта с лични и служебни коли по всяко време на денонощието, твърдят очевидци.  Най-пресният случай хвърли в смут разследващите - пред очите им посред бял ден микробус с надпис “Охрана на съдебната власт”, използван за конвой на задържани, преминал през външно измиване в автомивката на Боксьора.  
Диян Гайтанов - Боксьора

Диян Гайтанов беше задържан през февруари т.г. при зрелищна акция оповестена лично от главсека на МВР комисар Павлин Димитров, но месец след ареста  бе пуснат на свобода, срещу парична гаранция от 5 000 лева. Основен мотив за освобождаването му от килията бе влошеното му здравословно състояние. Според медицинското удостоверение, прието от Бургаския апелативен съд, Гайтанов страдал от хемороиди.
Само няколко месеца след тази новина, скандализирала полицейските началници в Бургас, разследващите получиха нов сюрприз - полицаи от звеното за Охрана на съдебната власт решили да поглезят служебните микробуси “Газела” с висококачествено и експресно почистване. Та да имат колите по-представителен вид.
Автомивката на Гайтанов  се намира на възлово място в Бургас - до Колодрума и е сред най-реномираните в града (тя бе открита през 2007-ма година с  участие на най-актуалната старлетка Ан Джи), и е единствената, която работи денонощно, обслужването е на ниво, предлага отлична кухня и достъпни цени - 11 лева за цялостното измиване.
 “Със същите коли, съдебните полицаи конвоират задържани. С такъв автомобил бе откарван до съда и обратно самия Диян Гайтанов. Разследването срещу него все още продължава, а съдебни полицаи се възползват от услугите му.  Действията на колегите не са незаконни,  но са смущаващи. В държавния бюджет не са предвидени средства за автомивки и някой явно е измислил вариант как да ползват тази екстра, но това създава напрежение сред обикновените граждани -  кого охраняват тези полицаи?  Действа демобилизиращо и върху хората, които действително работят, за да докажат престъпната дейност на групата на Гайтанов. Недопустимо е”, твърдят криминалисти, които са ангажирани с разследването.
Впрочем публична тайна е, че във всички автомивки в града когато пристигне полицай със служебна кола, тя да минава гратис. Нерядко без пари се мият и личните автомобили на ченгетата.  Съдебните полицаи не са единствените клиенти “под пагон”, които се възползват от услугите на Боксьора. Полицаи дори ползват карти с отстъпки за измиване на личните си автомобили в обекта, а “скъпоценните” талони се раздават от самия собственик Гайтанов.

Мерцедесът на Боксьора бе надупчен от стоп патрон по време на полицейската акция за задържането му. Полицията твърди, че Гайтанов се опитал да осуети ареста си, самият той казва, че колата сама тръгнала на заден ход.


Очевидци твърдят, че присъствието на полицейски служители в автомивката в малките часове на денонощието, които “патрулирали” на чаша кафе в обекта, било обичайна гледка. В същия, както се оказва “сборен пункт” били забелязвани и юристи, ангажирани с делата на Гайтанов.
Преди три месеца инспекторатът на МВР образувая дисциплинарно производство срещу шефа  на криминална полиция Тони Алексиев заради „топлата“ му връзка с Гайтанов. Докъде стигна проверката срещу него обаче е неясн


Търсят му 266 хил.лв., той ходи с хемороиди
На 11 номеври т.г. в Бургаския окръжен съд започва делото за конфискация на имуществото на  Гайтанов на обща стойност 266 300 лв., поискана от Комисията  “Кушлев”. В списъка са апартамент от 98 кв. м на ул. „Перущица“ 59 с пазарна оценка 186 000 лева, незастроено дворно място в Горица за 24 000 лева, мотоциклетът му „Чинчи“, с който той движи из Бургас, оценен на 1 800 лева, товарен автомобил „Мерцедес“ за 10 700 лева.
Процесът стартира близо две години, след като Боксьора сключи споразумение с Бургаската окръжна прокуратура и получи условна присъда от 3 години лишаване от свобода  с петгодишен изпитателен срок. Той се призна за виновен, че в периода 1999-2002 година, заедно с още четирима съучастници, изнасяли проститутки зад граница. Жриците на платената любов, били изпращани по направление от България за Словения с катер и дислоциарни в бар "Трите папагала" в пристанищния град Пиран.

В тази жилищна кооперация се намира апартаментът на Деян Гайтанов, което Комисията "Кушлев" иска да конфискува


За периода 05 февруари 1987 г. до 1 април 2009 г. Боксьора е реализирал 1 024 минимални работни заплати и е извършил разходи в размер на 3 630 минимални работни заплати.  Размахът на лайфстайла му драстично се разминава с декларираните от него приходи, както и с перфектната визия на съпругата му Добринка.Според запознати само в любимата си Боксьора е инвестирал поне едно 100 хиляди лева – за лице, коса, тоалети, бюст, както и мощен джип.
Според Гайтанов обаче обвинението срещу него е скалъпено от полицай Златко Пеев, с когото през 2007 година имали спречкване. За това Диян -Боксьора е бил осъден по бързото производство, а за да няма бъдещи разправии с полицая, му платил и две хиляди лева, за което имал и документ. Същият полицай обаче продължавал да събира доказателства срещу него.
Към настоящия момент Диян Гайтанов се води собственик на фирмите “Амбасадор” ЕООД и „Амбасадор 69” ЕООД, с основен предмет на дейност строителство, ремонти, изолация, груб строеж, довършителни работи, хидро- и топло- изолации, ремонт на фасади и покриви.
Гайтанов още не е дал обяснение за произхода на доходите си. По-рано при ревизия от данъчните обяснил натрупването на състоянието си със заеми от приятели и представил два документи за два заема от по 24 000 лева, с които стартирал бизнеса. Ревизорите разказват, че при всяка среща с тях Боксьора пристигал с шорти в данъчното и скандализирал с външния си вид костюмарите из етажите. Прословутата му автомивка не е в списъка за конфискация, тъй като обектът бил под наем. В черния списък не е и фамозния му черен „Мерцедес“, защото е взет на лизинг, а не защото е надупчен от полицейски куршум при задържането му.  

Стоян Стоянов, шеф на ОЗ „Охрана на съдебната власт“:
Не Боксьора, а хлапета мият, плащаме си

Г-н Стоянов,предвидени ли са в бюджета на съдебна полиция средства за автомивка?
-Не. Взимаме фактури от всички обекти, в които ходим, а след това осребряваме по банков път.
- Микробуси на съдебна полиция редовно преминават през автомивката на Диян Боксьора?
- Възможно е. Не виждам нищо нередно в случая. Колегите отиват там, където е най-близко.
- Как става разплащането в автомивката на Боксьора?
По същата схема. Парите се превеждат от счетоводството на Главната дирекция.
- Не е ли малко смущаващо да се ползват услугите на човек, който само няколко месеца по-рано беше конвоиран с тези коли като задържан, в момента е обвиняем?
- Ако Диян Гайтанов миеше колите, да се притесним. А те се мият от някакви хлапета.  Ние си плащаме. Не ходим да изнудваме хората. 
- Ползвате ли някакви отстъпки?
-Не. Плащаме си по нормалните цени.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки