Цената на цирка с родилката Кортеза


Цената на цирка с родилката Кортеза
11-годишната Кортеза постъпила в родилното с булчинска рокля, прическа и грим - Снимки автора
01 Ноември 2009, Неделя


Накрая майка й Райна  ще взема 150 лева месечно една година, еднократна помощ  600 лева, детски добавки 35 лв. месечно, както и полагащите й се помощи за отглеждането на собственото й дете

Автор: Петър Василев

Цигански род от Сливен разигра истински цирк пред областната болница в града, където тумба от около петдесетина роми заплашиха да нахлуят вътре и да си приберат новородено бебе и майка му. Невръстната главна циркаджийка Кортеза доби  медийна слава, защото роди миналата седмица едва 11-годишна. Разбрали-неразбрали циганите се притеснили, че ще им вземат бебето в социален дом и се вдигнали на бунт, за да поправят несправедливостта, но  и ...за да се покажат по телевизията. Затова бяха повикали куп телевизии.

По същото време  шефовете на социални грижи и отдел „Закрила на детето” чакаха диван-чапраз ромското семейство и по-точно новоизлюпената баба, майка на родилката  да отиде при тях, за да подпише декларация, че ще се грижи за новороденото и за собственото си дете. Така многото шум за нищо получи щастлив финал – хем ромите ще си приберат бебето, хем социалните се показаха загрижени, хем журналистите имаше за какво да пишат поне няколко дни. Освен лицемерието на всички участници в екшъна, останаха нещата от ежедневието – невръстните родилки, социалните помощи, трафика на бебета, неплатените сметки и всички нелицеприятни факти, за които журналистите се сещат, докато не пишат за доклади на ДАНС.

Ромският клан се опита да нахлуе в болницата и да отвлече булката и бебето й


Историята на медийната звезда Кортеза е съвсем банална. Тя живее в квартал „Надежда”, но не знае как се казва улицата й. Учи в ромското училище, където се е запознала с 19-годишния си мъж Желязко. Преди девет месеца Желязко я видял и я харесал много. Забременяла в нощта на „обезчестението”, твърди нейната свекърва Виолета. Родилните болки дошли в деня на сватбата. В разгара на празника бебето тръгнало и Кортеза отскочила до болницата в булчинска рокля, прическа с букли и брокат по лицето. За един час родила здраво момиченце, 2 килограма и половина, кръстили го на свекървата – Виолета. Кортеза обаче пожелала да излезе от болницата още на другия ден, да си продължи  веселбата. Лекарите разбира се, не я пуснали. Тогава 32-годишната баба Райна – майка на родилката, хванала самолета от Испания и се прибрала набързо в Сливен, за да реши проблема генерално.  „Поема, искам да си гледам внучето и дъщерята“, нарежда тя.

Райна има три деца и вече две внучета. Голямата дъщеря Радка родила в „зряла“ възраст - 16 години, твърди младата баба, макар че сметките й нещо не излизат. Райна си е научила урока и настоява, че и тя и дъщеря й са родили на 16-17 години. Някоя и друга година се губят, но нали детето е живо и здраво.

19-годишният Желязко, който е обвиняем за секс с малолетна  и майка му Виолета очакват Кортеза и бебето да си дойдат вкъщи


Райна и мъжа й Михаил работят в Испания. „Работим грозде, работим маслини. Има там един завод като сливенския „Иван Лилов” /консервна фабрика/. Извиняваме се, не бяхме тука и ...съгрешиха децата“, обяснява тя на шефката на отдел „Закрила на детето” Снежана Кръстева.

„Аз работя в Испания на завод за мрамор, имам резиденция, имам всичко. Моля ви се стига вече”, казва накрая с отегчение 19-годишният татко Желязко, който наистина се чувства много значим, след като цял ден дава интервюта. Той е дал и показания в кварталния участък, но не съзнава, че срещу него е възбудена проверка от прокуратурата, заради това, че е правил секс с малолетна.
От областната болница уточниха, че от началото на годината тук са родили 177 непълнолетни майки.
Според  действащото законодателство Райна ще получава майчинството за внучето си в размер на 150 лева месечно в продължение на една година, пак тя ще вземе и еднократната помощ при раждане в размер на 600 лева, детските добавки от 35 лева месечно, както и полагащите й се помощи за отглеждане на собственото й дете Кортеза.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки