Стрес с часовников механизъм


Стрес с часовников механизъм
31 Октомври 2009, Събота


Преходът към зимното часово време десинхронизира работата на човешкия организъм

Автор: Димитър Спасов

Преди броени дни преминахме към зимното часово време, връщайки стрелките на часовника с един час назад. Вече се съмва по-рано, но и по-рано се стъмнява. Икономистите изчисляват, че това спестява електроенергия. Дали обаче смяната на часовото време не икономисва и от нашето здраве?! Какво отмерват стрелките на часовника при измисленото им от някои „умни глави” насилствено въртене напред-назад по циферблата два пъти в годината? И до днес учените не могат категорично да докажат, че при прехода към друго време биоритмите на човека се нарушават, но сухите цифри косвено доказват обратното. Така например всяка есен, когато се преминава към зимното отмерване на часовете, рязко нараства броят на смъртните случаи по пътищата, като във всяко трето произшествие жертвите са пешеходци. Увеличава се и броят на хората, които търсят медицинска помощ. Зачестяват оплакванията от сърдечни проблеми. Провокират се депресии, хипертонични кризи, инфаркти, обостране на хроничните заболявания и дори затлъстяване...
Достига се до състояние, наречено сезонна физиологична десинхроза. При него се нарушава денонощният работен ритъм  на надбъбречните жлези – едни от най-важните регулатори на нашия организъм. Те изработват хормони, които ни допингират с „внезапна” сила в състояние на стрес.
Когато сутрин ни чака много работа, те са ни много необходими, докато вечерта, когато ни е нужен покой – не ни трябват много. Затова и тяхното изработване е програмирано буквално по часове. Но смени ли се времето... Сутрин, да речем, няма страшно – в седем часа човек се буди, чувствайки се така, сякаш е спал до осем. Но вечерта, когато се стъмнява по-рано от обикновеното, настъпва най-опасното време. Вълна от различни разстройства връхлита повечето хора и уцелва слабите им места – храносмилателната, сърдечно съдовата, нервната и т.н. системи. Преходът към зимно/лятно часово време, който се извършва два пъти в годината, се отразява на организма дори на абсолютно здрави хора. Обикновено при десинхроза се забелязва повишена уморяемост, понижена работоспособност, раздразнителност, потиснато настроение и пр., които се проявяват най-вече вечерно време. При някои хора може да се стигне и до депресия. И това е по причина, че не можем така бързо да сверим вътрешния си часовник, който работи по инерция по „старото време”, докато ние сме принудени да живеем по „новото време”. Това е един допълнителен, ненужен и много мощен стрес. Като цяло десинхронизацията няма да ни мъчи вечно – общо взето адаптацията към новия ритъм става за около 2 до 4 седмици, след което отново се чувстваме нормално.

За да може пренастройването на организма ни да протече по-леко, специалистите съветват:

• Преди да започне да се стъмва, хапнете заедно с лека храна няколко люти червени чушлета. Те съдържат капсаицин и други растителни активатори на изработването на „хормона на работоспособността”. Този метод обаче е противопоказан, ако страдате от язвена болест, проблеми с черния дроб и хипертония.
• Направете консултация с ендокринолог по отношение приема на препарати, които увеличават изработването на хормона серотонин, който регулира денонощните ритми. Нормализирането на нивото на серотонина може да ви помогне да запазите бодърстването си вечерта. Серотонин между впрочем се съдържа и в някои природни продукти като фурми (за да почувствате ефект, трябва да изядете поне 15 бр.); инжир (около 20) и банани (поне половин кило), които е добре да похапвате, когато вземе да се стъмва, като ги редувате в различните дни.

Похапването на 20 смокини дневно ще ви отърве от стреса, предизвикан от смяната на часовото време


• Планирайте деня си така, че най-тежката работа да свършите до обяд, докато от организма ви не се е изцедил съвсем „хормона на работоспособността”.
• Преходът към зимното часово време е добър повод да изкарате един курс на  допълнителен прием на витамини в течение на поне 2 седмици.
• Екстактът от гинко билоба ще ви помогне да запазите „будна” своята съобразителност.
• Наситете организма си с глутаминова киселина. Тази аминокиселина помага на мускулите да работят по-добре и подобрява паметта. Тя се съдържа в голямо количество в ръжения хляб, картофите, млякото и орехите.
• Избягвайте да се претоварвате физически и се опитвайте да контролирате емоциите и настроението си.
• По възможност отложете с няколко дена изпълнението на някои по-важни задачи.
• Сутрин ставайте по новото време, но вечер лягайте по старото.
• Вечерно време взимайте леки успокоителни като билкови чайове и валериан, а сутрин – витамини и контрастен душ.
•  Бъдете особено внимателни с възрастните хора. Изслушвайте ги, разпитвайте ги, дайте им възможност да общуват и да се разтоварят от допълнителния стрес, който смяната на времето струпва върху побелелите им глави.
•  Не изисквайте много от децата! За да привикне към новия ритъм на живот на детето ще са му нужни като минимум 1-2 седмици.
• Отделете повече време за разходки на свеж въздух.
• Опитайте се през първите дни на прехода към новото време да минете без генерално почистване, ремонти, хирургически операции, обилни трапези с преяждане и много алкохол и пр.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки