Трупове в лъжицата


 Трупове в лъжицата
Истинско кисело мляко с живи в него бактерии вече може да се намери само по селата, където хората обикновено си го приготвят сами, без никакви други добавки
26 Октомври 2009, Понеделник


Киселото мляко ни прави дълголетници, само ако в него има достатъчно живи лактобацили, къде обаче изчезнаха те

Автор: Диана Славчева

Отдавна в общественото пространство битуват съмненията, че има нещо гнило в това, което днес купуваме като кисело мляко. Нямам предвид, че плесенясва, а напротив -  за разлика от „доброто старо време”, днес колкото и дълго да седи една кофичка в хладилника, млякото в нея не прокисва. „Как няма да е така – възмущават се хората, - като го тъпчат с нишестета, сухо мляко, консерванти и какви ли не други гнусотии”. Е, като имаме предвид качеството на изходната суровина – суровото прясно мляко, което млекопроизводителите предлагат силно оводнено и с ниско съдържание на протеини, не е чудно, че млекопреработвателите, в опит да подобрят консистенцията му, го „сгъстяват” със сухо обезмаслено мляко. Това само по себе си е допустимо и регламентирано с нормативни документи, според които възстановеното сухо мляко в киселите млека трябва да бъде до 20 %. Друг е въпросът дали се спазва изискването „към маркировката на продуктите, съдържащи сухо мляко, освен данните съгласно БДС 15599-82 да се означава и процентът на вложеното възстановено сухо мляко”. Но нека все пак дебело да подчертаем, че „Мляко кисело българско” е само това, произведено по БДС 12-82, който стандарт не допуска употребата на сухо мляко! Това е забранено и със Заповед № І-4885/10.11.1995 г. на тогавашния министър на земеделието, която и до ден днешен не е отменена.
А дали има нишесте в млякото, всеки може сам да провери вкъщи - няколко капки йод, капнати в лъжичка кисело мляко, би трябвало да го оцветят в кафяво, ако е само от мляко. Но полилавее ли като теменужка – работата е ясна: хапвате си нишестен крем.
Но това не е най-големият проблем на днешните кисели млека. Оказва се, че те са арена на престъпление. И то не какво да е – а на най-кървавото престъпление – убийство. И кофичките с кисело мляко са ковчезите на жертвите – микроскопичните пръчици на бактерията Lactobacillus bulgaricus. Благодарение на него, целокупният български народ се храни с трупове. При това – милиарди трупове във всяка погълната лъжичка.
Лечебните си свойства и приносът си към дълголетието, българското кисело мляко дължи на милиардите ЖИВИ лактобацили!
 За да постигне тези си качества, в един кубичен сантиметър от него трябва да  живеят минимум 950 000 000 докъм 1 милиард микроорганизми от рода Lactobacillus bulgaricus. Именно живите пръчковидни лактобацили са тези, които по естествен път запазват организма ни от нежеланата микрофлора. За съжаление живите микроорганизми в белите пластмасови кофички е в далеч, с пъти по-нищожни мащаби. Буквално тук-там по някое бацилче все още диша в лъжицата. Но това не е достатъчно да твърдим, че продуктът, който ядем като кисело мляко е здравословен. Не че е отровен – има калций, протеини и пр., но е загубил уникалните си качества, които му придават прочутите пробиотични, профилактични и лечебни свойства.
Преди години Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) направи  сравнителен лабораторен тест, като един от изследваните параметри се отнасяше до броя жизнеспособни бактерии в различни марки кисели млека. Резултатите от него показаха, че само три-четри марки кисело мляко съдържат достатъчното здравословно  количество живи бактерии. Закономерно последното място се заемаше от „Данон” и дъщерната му „На баба”, тъй като те се произвеждат след процес на пастьоризиране. А както е известно, при този него микроорганизмите умират.

Малката вълшебна пръчица Lactobacillus bulgaricus, която прави чудеса с нашето здраве


Изненадващото е, че и родните ни марки кисели млека дават чудовищни отклонения в количеството на живите бацили. Според БНАП това може да се дължи на:
- заквасване със закваска, в която има малко или липсват съответните бактерии;
- заквасване с качествена закваска, но последващо елиминиране на живите клетки при - обработката на млякото преди пускане на пазара; (какъвто е случаят с „Данон”);
- съдържание на пълнители, консерванти и други химикали, които убиват бактериите.
Що се отнася до закваската – българското киселото мляко традиционно се заквасва с млечно-киселите бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus - единствената безвредна за човека стрептококова бактерия. В истинското кисело мляко тези култури се запазват живи до края на срока на годност и дори количеството им следва да нараства с всеки изминал ден. За информация на потребителите ще уточним, че срокът на годност на млека с жизнеспособни микроорганизми е 20 – 30 дена, докато киселите млека с мъртва микрофлора издържат до 3 – 4 месеца. Именно с цел да се увеличи трайността на киселото мляко, което несъмнено е от полза и за производителите, и за търговците, та дори и потребителите, повече се залага на стрептококовите закваски и така, наред с всичко останало, се губи и традиционният вкус на киселото ни мляко.

Сравнителна графика на съдържанието на живи бактерии Лактобацилус булгарикус в 1 грам в различни марки кисело мляко. Стойностите са в 105 , а червената черта показва нормата по БДС. Данните са от проучване на Асоциация на потребителите в България, проведено в края на 2008 г.

По отношение на модерните в наше време консерванти, пълнители и други боклуци в млякото, коментарът е излишен.
Само ще споменем един малкоизвестен факт. Някои бразилски племена са мажели отровните си стрелички с извлек от растението Мълчаща тръстика (с латинско наименование Caladium Seguinum). Ако те уцелят с такава стреличка, няма да умреш, но оставаш стерилен за цял живот. Какво общо има това с киселото мляко, ще кажете. Ами това, че международната фармацевтична компания «Madaus” е разработила от въпросното растение хранителен консервант, който у нас се използва в някои марки кисело мляко (разбирай френски марки), сладолед (тук подразбирай гръцки марки) и др. предимно млечни продукти. Да ви е сладко! И не се връзвайте на телевизионните реклами, че ако ядете две седмици от рекламирания като кисело мляко млечен продукт, тежестта в стомаха ви ще изчезне.

Заб. Готови сме да публикуваме положителна характеристика за тази марка кисело мляко, за която производителят й ни изпрати неопровержими доказателства за високо съдържание на живата бактерия!


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки