Калпаци вместо фесове, търговски кораби с оръжия и евтиния в Сливен


26 Октомври 2009, Понеделник


Преди 50 години
Половин век е изминал от момента, в който жителите на руенските села „Хвърлиха всички фереджета и фесове”, както информира пожълтелите страници на в. „Черноморски фронт” от 27 октомври 1959 г.:



„След състоялата се сесия на Общинския народен съвет в с. Дъскотна присъстващите започнаха усилен разяснителна работа сред турското население за пълното разфереджаване.  Така например активът на с. Трънак поде организирано и масово тази работа. Само за два дни жителите промениха своя вид. Черните фереджета се замениха с хубаво и прилично облекло, а червените фесове – с меки топли калпаци”.
Питаме се, още половин век ли трябва да измине и докато всички от тях се научат да говорят български?!

Преди 70 години

И докато преди 50 години турчеещите се в руенско са свиквали с новите си премени, 20 години преди това читателите са се вълнували повече от наличието на „Черни безименни параходи в бургаското пристанище”, за които съобщава в. „Вечерна бургаска поща” на 23 октомври 1939 г.:
„Завчера на бургаското пристанище акустира английския параход „Батрия”, идващ от Цариград, който стовари около 67 тона шевни машини и още същия ден отпътува за Кюстенджа. Целият параход е боядисан с черна боя и не носи никакъв отличителен знак, по който може да се познае неговата националност. Името на парахода също е замаскирано. Съгласно едно последно нареждане на английското адмиралтейство всички английски търговски параходи са боядисани в черно и без имена. Разбираме още, че на задната част на „Батрия” са били монтирани две далекобойни оръжия за лична охрана и че такива трябва да бъдат монтирани на всички търговски кораби”.
На Западния фронт по това време е по-спокойно, но в бургаската общинска управа хич не им е до спокойствие. На следващия ден във вестника излиза съобщение, че:
„Помощи могат да получат всички войнишки семейства, чиито глави са взети в редовете на войската и които са останали без средства за препитание, макар и не записани в общината като бедни”.
Газетата отделя и подобаващо внимание на съставянето на поредното ново правителство, представляващо „седмия кабинет на Кьосеиванов”.
По същото време целокупна България започва да стяга куфарите си за Сливен, научила от пресата, че:
„Евтината седмица в Сливен по случай хаджиДимитровите тържества и касъмския пазар през настоящата година ще започне от 3 до 12 ноември. По б.д.ж. ще се пътува от всички гари на царството с 50 на сто намаление”.
Ако иска днешното ръководство на града под Сините камъни, предвождано от бронзовия медалист от световното в Сащ, да бъде запомнено с добро, нека заложи на доказаните от историята мероприятия и възобнови старата традиция на „Евтината седмица” по Димитровден.

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки