Елексир от трънки


Елексир от трънки
Направи си сам
25 Октомври 2009, Неделя


Лечебната напитка не отстъпва на шипката, аронията и боровинката
По това време на годината обикновено трънките започват да зреят. Тази есен обаче най-куриозно стотиците трънкови храсти, растящи в шпалир около шосетата около Бургас и в полетата на района, масово зацъфтяха за втори път.



Това не пречи  на любителите на екзотичните напитки да си приготвят от узрелите плодове превъзходно домашно вино. По съдържание на витамин Р сините плодчета на трънката не отстъпват на шипката, аронията и боровинката. Те съдържат още големи количества витамин С, ябълчена киселина, пектин, дъбилни и други вещества.
Приготвянето на виното от трънки изисква доста време, но резултатът е опияняващ. За целта набраните напълно узрели плодове се измиват, намачкват се добре и се заливат със захарен сироп в съотношение 2 кг. вода и 1 кг. захар за всеки 1 кг. трънки. Докато трае бурната ферментация (около 10 дни), сместа се разбърква по няколко пъти на ден, за да не прекипи и да не плесеняса. След тези десетина дни плодовете се пресоват, а отделилата се течност се прецежда през цедка, покрита с тензух и се налива в дамаджана, която се запушва с тапа, през която е прекаран маркуч. Краят на маркуча се потапя в съд с вода, за да не влиза течността в контакт с въздуха. След 6-7 седмици, след като премине тихата ферментация, виното се източва с маркуч и се налива в друг съд, който плътно се затваря с тапа, която се облива в парафин. Последното претакане се извършва след около още месец и половина, като внимателно се отделя образувалата се утайка. Виното е напълно готово и може да се налее в бутилки, които се напълват догоре и се затварят добре. Съхраняват се на хладно в течение на една година. Заради високото съдържание на танин, трънковото вино е много по-трайно от другите плодови вина.
От трънките може да се приготви и друга напитка, която не само, че е много приятна на вкус, но е и лечебна. Тя се използва като стягащо и укрепващо средство при стомашни разстройства. Приготвя се като плодовете се натъпкват в шишета, посипват се със захар и се оставят на топло място. Полученият след известно време сок се налива в чисти бутилки, които се затварят и се оставят да отлежат 4 месеца.


В категории: Съвети за земеделието

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
vhhbn,hjjjjjjjjjj
23.10.2017 16:34:43
1
0
A az si napravih sok ot trunki.Velikolepen e ,s chuden vkus.
1
селчук
29.08.2012 13:22:42
0
0
Мерси за лектцията което ми помогна много,благодаря ти,написано е много успешно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки