Рекет по френски


Рекет по френски
В това частно училище учат и децата на българските богаташи, годишната такса е 20 хил.лв.
24 Октомври 2009, Събота


Бойко обясни как със Саркози по мъжки се разбрали за туй-унуй, но скри че софийският лицей няма да плаща данъци на българската държава


Автор: Пролетина Николова

Училище “Виктор Юго” е френски лицей и се намира на “Симеоновско шосе” 110 в столицата. Там учат децата на френскоезичните дипломати у нас и разглезените богаташчета от имотните български фамилии. Редови дечица от обикновени семейства няма как да се доберат до школото, защото годишната такса за обучение не е по джоба на всеки – 20 000 лева. Затова пък всички потомци на мутри, мутреси, на разни тв, подиумни звезди и паркетни особи са там. Наследниците на част от политическия елит на България също са горди възпитаници на школото. Логиката диктува, че “Виктор Юго” би трябвало да е едно богато училище, в което преподавателите да са доста добре заплатени, а проблемите да са само и единствено свързани с успеваемостта на учениците и дисциплината в класните стаи. Тези дни обаче лицеят се намести ударно и най-неочаквано в българо-френските отношения, защото се оказа една от пречките пред светлото им бъдеще. Макар че в нито едно официално изявление нито на премиера Бойко Борисов, нито на придружаващата го външна министърка Румяна Желева, нито на френския президент Никола Саркози или премиера Франсоа Фийон училището да не бе споменато, то е било част от разговорите на високо ниво, разкрива източник на “Десант” от Министерския съвет.


Бойко Борисов

“Беше много сериозен, много мъжки и много труден разговор по различни теми” – така списание “Тема” цитира премиера Бойко Борисов, който обяснява съдържанието на срещата си със Саркози. Дори и заглавието на огромния текст – “Сериозно и по мъжки”, недвусмислено говори, че списанието, което в други времена и при други премиери се е държало доста критично, в конкретния случай въобще не смята да поставя под съмнение всичко онова, което Борисов е преценил, че трябва да разкрие от разговорите си във Франция. Точно такова бе отношението към тази визита и на преобладаващата част от останалите медии. Премиерът им каза, че е успял да убеди французите, че не сме в състояние да купим договорените от предния кабинет корвети, защото нямаме пари. А те не само, че не се разсърдили, съгласили се с аргументите му и приели с разбиране отказа от сделката, ми дори му обещали да съдействат на България да получи компенсации за спрените блокове на АЕЦ “Козлодуй”. После стиснали по мъжки ръцете и въпросът бил приключен. Когато човек чете това, най-нормалната му реакция би била да помисли, че французите са се побъркали. Някаква провинциална държава им отказва сделка за милиони, а те за благодарност ще й правят услуга.
В международните отношения подобни аванти не минават. Всеки дипломиран политолог го знае и дори да не е в течение на подробностите от разговорите на Борисов във Франция, би предположил, че премиерът няма как да се е разминал току-така и да не е бил настоятелно подканен да обещае нещо, за да компенсира отказаните корвети.
Макар училище “Виктор Юго” на пръв поглед да изглежда дребна риба в сравнение с военната техника, истината е, че това, което французите са поискали, е доста по-нагло от нашия аргументиран отказ от споменатата сделка.Борисов чисто и просто е бил притиснат да обещае, че ще освободи въпросния лицей на “Симеоновско шосе” от данъци. Като се имат предвид високите такси и засиленият интерес към обучение там, което постоянно подсилва приходите и чистата печалба на лицея, то вече нещата не изглеждат толкова неравностойни. За години напред от спестените си данъци “Виктор Юго” би могло да стигне във финансово изражение равностойността на една военна сделка. Тепърва ще трябва много внимателно да се следи какви решения ще вземе държавата относно това училище, за да се разбере кога и по какъв точно завоалиран начин Борисов ще изпълни обещанието си. А това ще бъде изключително лицемерно поведение на толериране на богаташко училище, печелещо стотици хиляди левове всяка година, на фона на жалкото състояние на материалната база в много от българските училища.
Макар, че учебната програма в лицея се координира от френското Министерство на образованието, а самото обучение се наблюдава от френското посолство в София, “Виктор Юго” е  частно училище. То е част от 253 подобни школа, които са собственост на Асосиасион де паран д’елев (Асоциация на родителите). Освобождаването на частни фирми и неправителствени организации от данъци в целия ЕС може да става само след специално разрешение от еврокомисаря по конкуренцията. По време на разговорите с Борисов от френска страна е било гарантирано, че те ще се погрижат за такова разрешение.


Никола Саркози

Служители от Външно министерство признаха пред “Десант”, че притискането на българската държава да освободи от данъци училището е започнал още при стария министър Ивайло Калфин, но се е засилил особено след настаняването в кабинета му на неговата наследничка Румяна Желева. Става въпрос за изключително брутален натиск – от обикновените референти до самия министър. Едва при Бойко обаче французите са успели да постигнат съгласие, че искането им ще се удовлетвори.
Това не е първия случай, в който Франция се държи спрямо България като васална отвъдморска територия. Още през пролетта “Десант” разказа как държавата на Саркози вече години наред отказва да плаща под различни предлози наем за сграда в центъра на София, която ползва. Става въпрос за Френския културен институт на ул. “Дякон Игнатий” 2. Още при управлението на НДСВ тогавашният външен министър Соломон Паси помогна на французите като извади имота от активите на фирма “Адис”, която стопанисва дипломатическите сгради у нас. Така той  превърна проблема с наема от юридически в политически. “Адис” вече не можеше да води дело за неплатените суми срещу френската държава, а министърът на външните работи, който и да е той, нямаше да има интерес лично да се кара с французите като ги притиска да плащат. Нито Калфин, нито сега Желева са си направили труда да поставят този въпрос пред френските власти. На практика Франция е спряла да плаща наем още от 1992 година и до момента дължи около 250 000 лева без лихвите.
И какво излиза в крайна сметка? Като се прибавят към тези 250 000 и лихвите, добавят се и сумите, които френският лицей ще си спести, когато Бойко го освободи от данъци, се оказва, че тези незакупени от България корвети ще й излязат накрая през носа.


В категории: Разследвания

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
кучка
19.09.2010 18:07:16
0
1
и аз се издразних на латиницата на "излизащия" от това "много добро" училище..
4
Без прякор
05.09.2010 20:41:42
0
1
А милите възпитаници на този лицей знаят ли да пишат на кирилица?!
3
Димитър Велинов
20.11.2009 20:07:22
0
1
Vse taq, излизайки от това училище и претендирайки за такова чудесно образование, би трябвало да не допускаш подобни лексикални, граматически и пунктуационни грешки в един коментар от няколко изречения. Срамно е и за шестокласник.
Offtopic...
2
vse taq
20.11.2009 05:50:57
1
2
iskam da kaja 4e do predi godini taksata be6e 3000 euro a sega e 6000 euro ( taka 4e jurnalista da si pregleda informaciata) za6toto vzeha nova zgrada i tazi zgrada e pod naem. za sajelenie naistina ve4e po4vat da u4at glavno decata na mutri. az izlizam ot tova u4li6te no darja da kaja 4e idvam ot edno normalno semeistvo (koito v momenta dori nqma kola..) i imah 6ansa da u4a tam i da go zavar6a togava kogato cenite bqha dostapni.
diestvitelno skapo no moga da kaja s raka na sarceto 4e tova u4ili6te dava sigurno edno ot nai dobrite obrazovaniq. tova koeto moje da napravi pravitelstvoto e da se opitat da postroqt u4li6te i taka taksite da stanat po niski i da mogat pove4e hora da hodat v tova u4ili6te za6toto u4li6teto e naistina mnogo dobro
1
аз
26.10.2009 02:23:01
0
0
едната мафия
смени другата мафия
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки