Гето в Сливен не плаща ток за 2,5 млн.лв.


Гето в Сливен не плаща ток за 2,5 млн.лв.
Ромските председатели на НПО-та(Аспарух Ангелов-вляво и Стоян Дечев-вдясно) познават добре правата на малцинствата
19 Октомври 2009, Понеделник


Никой не ги търси и затова, че изобщо нямат водомери. Тарторите им заплашиха с бунт, ако някой дръзне да им иска пари

Автор: Петър Василев

Да се узаконят къщите в Сливенското гето, да се прекара нова канализация, да се назначи нов кметски наместник и да се опростят задълженията на живеещите там към електропреносното дружество! На тези условия трябва да се подчинят сливенските управници, за да потушат гнева на хиляди цигани и да се разминат с масови протести. Ултиматумът бе отправен тази седмица от лидерите на седем ромски организации в Сливен, обединени в странната структура "консорциум".
Поводът са действията на  EVN, които решиха да си приберат старите вересии. Оказа се, че ромите не са плащали ток за два милиона и половина лева! Тези задължения са натрупали от 2002 година досега. Тогава същите председатели на НПО-та седнали на масата за преговори с ръководството на тогавашното държавно дружество и стигнали до споразумение. Незнайно поради какви причини ( вероятно поради наближаващите местни избори през 2003 г.), сметките за ток били първо разсрочени, а после замразени... до септември, тази година.
 „В тази криза от енергото сега карат хората да подписват договори, в които се задължават да плащат, недопустимо е", жалва се единият от триумвирата на ромските НПО-та  Аспарух Ангелов. „EVN манипулира гражданите, спира им тока и ги кара да подпишат споразумение. Ние нямаме задължения към това дружество, защото  тригодишният давностен срок е изтекъл", твърди той.
Ангелов се похвали, че след като почнали на чисто и назначили 10 души инкасатори от махалата, хората започнали да си плащат. Така тяхното  гето станало на първо място в страната по събираемост на парите за ток.

Ромите ще съдят EVN
"На 16 септември подадохме сигнал в Районна прокуратура Сливен, оттам разпоредиха проверка и ако се стигне до съд, ще искаме обезщетения за тези, които са плащали. И още много институции уведомихме, даже случаят вече се проверява от ДКЕВР“, заяви Стоян Дечев, председател на Регионален център за защита на човешките права.
"Десант" не стигна до държавния енергиен регулатор ДКЕВР, но от Районната и Окръжната прокуратура в Сливен не бяха и чували за такава проверка. "Няма заведена жалба от 16 септември с такъв предмет, нито от организация, нито от физически лица“, каза говорителката на РП Сливен Виолета Калайджиева. Не е образувана преписка, нито е била възложена проверка.
От EVN отговориха, че в действията им няма нищо незаконно.
На въпрос защо изобщо им е било опростено задължение за толкова много пари, ромските лидери твърдят, че циганите не искали да плащат ток, защото подозирали, че им надписват сметките и ги мамят. В този период електромерите били вдигнати на над четири метра височина и хората нямали възможност да следят показанията си. Не бе споменато, че причината инкасаторите да се катерят по четири метра над земята бяха стотиците незаконни прикачвания към електрическата мрежа и кражби на ток.
Лидерите се оплакаха и от режима на водата в квартал "Надежда". "Хората там консумират вода без водомери“, съобщи Румен Белев, който сам не знаеше на каква точно организация е председател. През нощта водата се спирала, а през деня - нямала налягане. Белев призна, че никой от квартала не плаща вода от години.
Освен да имат вода денонощно, да бъдат сложени водомери, предводителите на ромската общност настояха и за подмяна на канализацията в квартала. За безобразното й състояние допринасяли не само старите и тесни тръби, но и това което плува в тях. Свидетели разказват, че от каналите в ромския квартал са вадили дюшеци, колелета, дрехи и дори отчупени бордюри. През зимата на 2006 година се стигна дотам кметът Йордан Лечков да търси помощ от Бойко Борисов и съседен Ямбол и те му пратиха машини за продухване и всмукване, защото от сливенското ВиК отказаха да чистят, заради неплатени сметки. Освен кипящите фекалии, които заплашваха да залеят гетото, Лечков съобрази, че на следващата година има избори и никак няма да са му излишни  гласовете на циганите. Затова и грижата за тях беше неотложна.
Сега, разбира се, тези канали  отново искат почистване. "Всеки абонат на ВиК е готов да си плати питейната вода, ако се увеличи дебитът и се поставят водомери“, настояха от консорциума. Те щели да организират циганите да си платят стари задълженият, но само ако ВиК си върши работата.

Преди бурята
Освен че добре знаят правата си и ги отстояват, циганите се надържат на обещанията на управляващите. Всеки кандидат-кмет на Сливен им е обещавал по нещо. И досега обаче ромското гето е извън регулацията на града и на практика всички сгради, къщи, коптори и землянки са незаконни. Те признават с нагла и наивна откровеност, че ги търсят само по избори и ...са прави. За тези 20 преходни години търговията с гласове цъфти и просперира от кебапче с бира до опростени сметки, от десет лева до място за техен човек в Общинския съвет.
Нормално е в такава държава до следващите избори циганите да напомнят за своите нужди с митинги и протести. За българина обаче прошка няма: не плащаш вода – режат те, не плащаш ток – режат те. В Бургас стигнаха и по-далече – не можеш да вкараш детето си в ясла или градина, ако не удостовериш в съответното кметство, че си си погасил всички данъци и такси. 


В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки