Село Дебелт – сифилис на открито


Село Дебелт – сифилис на открито
Това е жив човек. Името му е Господинка Иванова - Снимки автора
17 Октомври 2009, Събота


Психично-болна сексиграчка за местните любовници гние жива в двора на един пенсионер

Автор: Лъчезар Лисицов

В село Дебелт, Бургаско, ни извика Кольо Гаджев, 75-годишен пенсионер. Преди много години  приютил в дома си психично-болната Господинка Иванова. От няколко месеца жената е в много тежко състояние. По кожата на цялото й тяло са избили огромни гнусни рани. Болногледачът я е изкарал на двора си върху пластмасово легло. Маже я със свинска мас, за да облекчи болките. Гледката е умопомрачителна. Около разлагащото се тяло се носи рояк мухи.

Кольо Гаджев се чуди как да се отърве от болната, която всеки момент може да издъхне в двора му



Господинка е на 45 години. Навремето, обяснява ни Кольо Гаджев на прост език, пенсионерите в селото се гаврили с тялото на лудата. Тя била бездомна и нощувала в оборите на ТКЗС-то. Той я съжалил и я прибрал при себе си. Напомняла му за починалата му дъщеря. Кольо вероятно се води настойник на Господинка, защото получава пенсията й по болест от 110 лева.
От няколко месеца обаче дядото не пуска болната вътре в къщата си, от страх да не го зарази. Жената спи в двора. Кольо Гаджев твърди, че не знае от какво е болна. Търсел помощ от селския доктор и кмета, за да я пратят на лечение, но не му обръщали внимание. Затова извикал екипа на „Десант“ - да огласим случая и да се поразмърдат малко селските управници.
Лекарят на Дебелт Петко Георгиев също не ни казва от какво страда жената, нямал право по закон. Убеждава ни, че е полагал грижи за Господинка. Според данните в компютъра му, от 2005 г. насам й е изписал осем болнични листа. Пращал я е на кожен лекар и на психиатър, провеждал й е домашно лечение. Господинка преди време е лежала и в кожния диспансер в Бургас. Какво лечение са й провели там, не стана ясно. Според селския доктор обаче, шефката на диспансера д-р Йотова казала, че повече при тях няма да я приемат, защото буйствала и счупила два радиатора.
Доктор Георгиев твърди, че пак по това време, в МБАЛ-Бургас решили да режат единия крак на Господинка, тъй като той бил сериозно засегнат от болестта й. Селският лекар обаче не я пуснал и й провел собствено лечение, благодарение на което спасили крайника на жената.
От доктора научихме още, че преди три години кметската секретарка Радка Кавказова се е заела да подготви документацията на психично-болната, за да я вземат в социални грижи, но гледачът й Кольо Гаджев  отказал да я даде.
През 2006 г. Кавказова ходила до Бургас, за да извади всички нужни документи, които се изискват от социалните, въпреки че не била длъжна. Подала ги към Агенцията по социално подпомагане – клон Средец. Точно тогава, изневиделица се появил братът на Кольо Гаджев, който изтеглил документите на Господинка. Имал познати, щял да я прати в друг дом. Никой никъде обаче не я пратил. Лудата жена продължила да живее при Кольо Гаджев. Но тогава тя не била толкова видимо болна.

Кметската секретарка Радка Кавказова казва, че опитала да помогне преди години, но никой не искал да приюти клетницата    


Сега Радка Кавказова твърди, че за втори път е подготвила и изпратила документите до социалните, този път дядото не само искал, но и настоявал да се отърве от Господинка. За целта обаче се чакало с месеци, тъй като имало много желаещи за настаняване. „Ако не бяха изтеглили документите преди три години, досега можеха и да я настанят”, казва Кавказова.
Според кмета на Дебелт Желязко Неделчев, Господинка е в „четвърти стадий“ на сифилис и няма шанс да се излекува. „Болниците не я приемат въобще”, твърди Неделчев.
Всички са категорични, че Кольо Гаджев ползвал психично-болната за любовница, но се и грижел за нея. Хранел я, тя също му помагала. Всичко вървяло добре, докато състоянието на жената не се влошило в началото на тази година.
Потърсихме началника на кожния диспансер д-р Йотова, която трябваше да е много добре запозната със случая, според думите на селския лекар. Тя обаче не можа да си спомни за Господинка. Това, което разбрахме от нея, е, че със сигурност болната не е в четвърти стадий на сифилис, тъй като такъв стадий няма. Докторката отказа всякакъв разговор по темата и ни отпрати да четем за сифилиса в интернет (ние сме наясно, че всъщност крайният стадий на болестта е третият и започва след третата година с изменения по кожата, лигавиците, вътрешните органи и костите, стига до прогресивна парализа и смърт)

Кметът на Дебелт Желязко Неделчев: Болната е с четвърти стадий на сифилис, осъзнаваме цялата абсурдност на нещата, но нищо не можем да направим

Обадихме се и в „Агенцията за социално подпомагане”. Случаи като този с Господинка обаче се движели директно от София, казаха ни чиновниците и не проявиха никакъв интерес към находката ни в Дебелт.
 „Социалните са просто едни администратори и не се занимават със социална дейност. Прехвърляха ни на пет различни места, но никой не можа да ни даде адекватна информация по въпроса“, вдигна рамене селският доктор, след като разбра, че сме направили нужното като журналисти, за да помогнем. Оказа се, че никой не се вълнува от Господинка. 

Позиция
За една предстояща смърт

Лъчезар Лисицов



В Бургаското село Дебелт има една много тъжна история. Нещо повече – тя е ужасяваща. Тялото на едно живо човешко същество е оставено да гние в страшни мъки в двора на една бедна къща. Как се е стигнало дотам, жена в последен стадий на сифилис да умира пред очите на цяло село (виж стр.8), едва ли някой в тази европейска държава ще се наеме да разследва.  Виновни няма да има и след смъртта й, а тя наближава с всеки изминал ден – репортажът ни е от миналия петък, възможно е  днес, когато четете тези редове, тя вече да е покойница.
Явно, на това парче земя хората (в човешкия смисъл на думата) стават все по-малко, а държавата ни е африканизирана, напук на всички в ЕС. Между другото, в резултат на гаврата, която са си правели години наред мъжете от Дебелт с агонизиращата днес Господинка, преди време тя е родила и две деца. Те сега са някъде по домовете за сираци.


В категории: Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
ram
20.05.2011 05:56:59
0
0
През соца ,караха да живеят принудително там жени с леко поведение от цяла североизточна българия.
Истината за виновния е някъде там.
Там също бяха дисципа на строителни войски и обучаването на кеч на пред клетвена подготовка.
Война съм водил с войници да не използват услугите на платената любов ,но те се случваха и за съжаление медицината я нямаше никъде в това.
3
niakoi si..
17.10.2009 17:05:34
0
0
Cheteiki vsichko tova si mislia kakva sadba..koiato e ogledalen obraz na darzavata ni.Dosta xora tiaba da otidat v zatvora...az bix kazal da se rstreliat..zada ne gi izdarzat bednite danakopladci.Tolkova malka darzava i tolkova maka.Gospod da pazi Balgaria,i spomenite za velikite ni xanove..i dostoini xora ziveli po nasite zemi...I ako niama koi da go stori az sam gotov.
2
izgnanik
17.10.2009 16:14:33
0
0
Jestoka, no zakonomerna istoriy za darjavata BG-Absurdistan!
Hora, koito vse oshte ste tam, spasyvaite se! Slujbite i chinovnicite v tyh,
sa nai-ujasnoto neshto prakvalo se po tezi geografski shirini, sled dinozavrite!
S kakvito i argumenti da mi vazrazite, ili upreknete - "koraba bavno potava!"
i vodata e v poveche ot neobhodimoto....[cruel]
1
Савлена
17.10.2009 12:19:57
0
0
Шокирана и потресена съм,просто нямам думи да изразя възмущението и погнусата си от безхаберието на повечето "действащи" лица от статията.Като например лицата от Агенцията по социално подпомагане,така също и на "милостивия самарянин"лицето Кольо Гаджев.Добри хора са направили нужното,да подготвят документите на жената,тръгнала е процедура по настаняване дори.И се появил-кой?Братът.Кой е братът на лицето Кольо Гаджев?И има ли права ,като настойник да взема такова решение?И защо не му е отнето това попечителство на лицето Кольо Гаджев ,след като въобще не е бил такъв-отговорен настойник и грижещ се,а само консуматор на пенсията и тялото и?Много въпроси буди тази статия и не разбирам защо няма и коментари по темата. Толкова ли обръгнахме на човешката болка и нещастие?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки