Кремена от новините

Новината е видяна 4486 пъти
Добавена на: 16.10.2009 15:25
Брой 26
 
Кремена Димитрова чете новините от бургаското студио на СКАТ. Въпреки това, обаче, сигурно ще ви бъде интересно да разберете, че тя, всъщност, е родена на много километри от морския бряг.
 
Всъщност,  на брега на Дунав, в Силистра. През най-хубавия месец, когато пролетта цъфти. През май. Всеки ден Кремена влиза във вашия дом, по няколко пъти, от екрана на СКАТ телевизия. Запознайте се с водещата на новините по СКАТ Кремена Димитрова.

Кремена е от Северна България. Израснала е в техничарско семейство, което по никакъв начин не я е ограничавало в нейния избор да прави, каквото си иска. С майка, работеща в бившето държавно предприятие с гръмливата абревиатура ОРГТЕХНИКА (касови апарати, техническа поддръжка на такива) и татко инженер, директор в технически училища, успяла да преживее страхотно детство. Прези лютите севеерни зимни и летните горещи ваканции, мама и тате я изпращали на село Ситово, при баба и дядо.
Там момиченцето се пързаляло до припадък с шейна и се смеело на прогнозата за новините, че в Югоизточна България било „голям сняг, цели 10 сантиметра”. Игрите с приятелчетата от Ситово, били стриктно доминирани от нея, с шест години по-големият, батко Николай вече имал сериозна роля в нейния живот. Храбрата Кремена водела дружини от хлапета, запасана с автомат и два пистолета (играчки, разбира се). Игрите на стражари и апаши приключвали почти изключително и само с успех за нейния отбор.
През  лятото, обаче, докато вече била „голяма ученичка”, Кремена наблегнала повече на книгите и почнала да организира прдставления. Актьори в тях били децата от махалата, дошли във ваканция, а стриктната публика – баби и дядовци, които ги посрещали.
Още оттогава, бъдещата новинарка, държала своите артисти в постоянно напрежение, пишела им репликите на малки бележки, нарязани на хартия от ученическа тетрадка. По-мъчно за тях било, когато ги изпитвала „да си кажат текста гладко”. Оттогава помни и първия си „ефирен гаф”. Седналите на пейки пред нейната сцена очаквали българската народна приказка „Гозба от камъчета”, интерпретирана от невръстния режисьор Кремена Димитрова. Всичко вървяло гладко, докато действието не стигнало до опитващите гостбата от камъччета, заради която (по сценарий) трябвало да говорят мъдростите от приказката.
Крема, обаче, измислила на сцената да им даде истинска вкусна селска попара, а не камъчета. Точно, когато трябвало да говорят лоши неща за измислената гостба, невръстните актьори ядели попарата с плющене на ушите. Без изобщо да й мигне окото, тя откъснала от паницата един от тях, връчила му книга със стихотворения на Иван Вазов и му изсъскала да чете „високо и изразително”. Бабите и дядките от публиката изпаднали във възторг, а представлението било спасено.
Инженерското семейство държало малката Кремена изключително строго до осми клас. И без това била в паралелка по бившата система на академик Сендов, която целяла да направи от децата насила  вундеркинди, разбиращи изтънко от всичко. Още тогава тя разбрала, че това е абсолютно невъзможно и се потопила в любимите си предмети – история и литература.
Не било никаква изненада, че постъпила в Природоматематическата гимназия, хуманитарен профил. Съдбата била благосклонна към нея и попаднала на най-готиния учител по история, господин Николаев, който постоянно организирал на класа екскурзии из  страната. Водел младежите и девойките по средновековни крепости, обяснявал с часове кой владетел е царувал там, с какво го помни България, а Кремена попивала знанията...
За да й бъде по-интересно, обаче, наблягала и на останалите предмети, зер, нямало как, като водеща мъжките игри, да се излага и в точните науки. Докато не дошло времето на кандидат-студентските изпити.
Кремена се счупила от учене и постъпила съвсем по мъжки и прагматично. Явила се на изпити в четири висши учебни заведения. Приели я и в четирите. В Стопанската  академия в Свищов и Висшия икономически институт във Варна. И във Великотърновския и Шуменския университет.
Бащината дума била повече от либерална – „ти избираш, моеето момиче”.
Кремена, вярна на себе си, избрала Велико Търново. Оттам не иска да се хвали с кой знае какви студентски изстъпления и купони, просто била концентрирана и съсредоточена. Затова и, когато една вечер, след дискотека, й се обадил непознат обожател с реплика „През този четвъртък ще се видим с теб”, отгововорила „Не си познал, четвъртък е далече, днес е понеделник”. Гласът отсреща, представил се скромно като „Наско”, замлъкнал, но истината е, че до днес те са заедно и са семейство.
Наско през това време завършвал в сапьорска специалност Военното училище, Кремена харесала своя бъдещ мъж и решила да остане с него.
Завършила с отличен успех, местели се из цяла България, заради неговите назначения, докато не уседнали в Бургас.
Това станало на 30 декември, 2001 година.  Всички в Бургас били потресени от „огромният сняг”, изсипал се по тукашните земи. Пързалялата се до припадък в невероятни преспи севернячка, била шашната от местния шок. И решила, че е попаднала на място, където може да си даде кратка почивка.


Кремена и Наско. Човек, добре и да живее се омъжва...


Докато Атанас поемал службата в Транспортния батальон, бъдещата водеща на новините по СКАТ се запознавала с града. Обикаляла с автобус по цялата му дължина, слизала на спирките и питала къде се намира. От дете не била стъпвала в града, за който днес знае абсолютно всичко, последният й спомен за Бургас бил от дете, когато се прибирали от лято в Созопол.
Решила една година да не пипва работа, докато не се отърси от тежките изпити в университета, но скоро й доскучало и започнала да търси. Понеже от дете обича животните (има котка, която е с нея вече девет години и са преживели заедно много), открила, че в зоомагазин търсят продавачка. Докато се чудела какво прави там, видяла от екрана, че СКАТ телевизия обявява конкурс за репортери и рекламни агенти. По телефона, докато заминавала на сватба на приятелка в Силистра, Кремена дала указания по телефона на благоверния Наско и негов приятел, как точно да й подадат документите за конкурс.Пред българската църква "Свети Георги" в Одрин, Турция

На самата дата, се явила пред Стоян Иванов (бившият програмен директор, сега народен представител) и рекламния мениджър на СКАТ Жени Баракова. Докато била смутена, я помолили пробно да прочете няколко новини пред камера. Допълнително за суматохата спомогнал спортният редактор Георги Костадинов, който влетял направо от репортаж, по анцуг, след което шест или седем пъти влизал да търси вратовръзки и ризи за поредната емисия...
Вече шест години Кремена води новините по СКАТ ТВ. За толкова дълго време има издънки, за които си спомня със смях, но зловещи гафове не помни. Най-ярко е запечатала момента, в който спряла камерата в ефир, казали й, а тя реагирала по свой си начин – с десетки смешни гримаси. После ги повторили в „Господари на ефира”, за което на нея изобщо не й пука. Защото е щурава от малка. През почивното си време, тя кара колело, играе плажен волейбол, когато е топло, помага на Наско в семейния бизнес, изкачва се по планински върхове...
Щура новинарка...

Ключови думи:

Bookmark and Share

брой коментари: 0 |  добави коментар
Вестник Десант   Вашите коментари »
 
Добавяне на коментар
Прякор

Коментар

Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант
Вестник Десант


Последни статии
29.03.2015 12:12 Депутат тръгва на работа с трабант
29.03.2015 12:11 Ще привличаме туристи с нови стари реклами
28.03.2015 17:40 Цици, бебета, молове и риалити, и малко футбол
28.03.2015 17:38 На лъжата краката са... в Брюксел!
28.03.2015 17:37 Те го казаха
27.03.2015 12:59 Пъстра палитра с новини от света
27.03.2015 12:58 В Европа вече има цифрово гробище
27.03.2015 12:54 Настъпва ли краят на турското икономическо чудо?
27.03.2015 12:52 Германия и Франция налагат ограничения на „малките“ в ЕС
27.03.2015 12:51 Паспортните служби в Кърджали в стрес – очакват хиляди изселници
27.03.2015 12:50 Природозащитници призовават Москов да спре арсена в Крумовград
27.03.2015 12:47 В Русе ще правят голям войнишки мемориал
27.03.2015 12:46 Електронен регистър на катастрофите предлагат от Русе
27.03.2015 12:44 Новата транспортна схема скара бургаските старейшини
27.03.2015 12:43 Парите за боклука на Велико Търново минаха от единия в другия джоб на Праховеца


Интервю »
Вестник Десант
Местните избори в Сърница потвърдиха, че ДПС купува победите си и работи срещу демокрацията, категоричен е лидерът на ПГ на Патриотичния фронт
Вестник Десант
Той бил изиграл и доста негативна роля във външната политика на България
Вестник Десант
А в правителството демонстрират оптимизъм, че ще си върнат милиардите, взети назаем, за да се плати на вложителите в КТБ
»
 
Онлайн абонамент за в. Десант »
Абонирай се директно на адрес или използвайте за целта горния банер на Български пощи
http://www.abo.bgpost.bg/?cid=16&q=203
 

 
Моля, въведете телефон !
Моля, въведете e-mail !
Невалиден e-mail !Времето »