Пак ще гълтаме праха на Варна


Пак ще гълтаме праха на Варна
Цветелина Рандева
12 Октомври 2009, Понеделник


Да, част от критериите за определяне на най-хубавия град за живеене у нас - като слънцегреене, сексуална ориентация на населението и т.н., са безумни, но нека покажем, че и ние, в Бургас, не сме лесни  


Автор: Цветелина Рандева*

За трета година Варна ще се окичи с приза “Най-добър град за живеене в България”. Заявявам мнението си категорично и без момент на съмнение, не защото не харесвам Бургас или защото подценявам направените в него промени, а защото си давам сметка за предрешеността на вота. Призът и в следващите 4-5 години пак ще отива във Варна, а за нас (нищо че сме перлата на Южното Черноморие) ще остава единствено горчивия привкус и нахъсването за нови битки.
Да кажеш, че липсва старание да се случват красиви неща в Бургас, не е така – факт е, че нещо се прави и се движим към така желания европейски модел. Но за да достигнем до ниво е необходимо време, а точно това време никак не стига, защото хората искат нещата да се случват тук и сега, а не някога в бъдещето. Докато обаче започнатите проекти (за укрепване на свлачище “Летен театър”, интегриран обществен транспорт, канализацията на кв. “Победа”, паркинги, пътни възли, спортни комплекси, плувен басейн и т.н.) станат факт, класацията “Най-добър град за живеене в България” си тече.
Вероятно ще попитате откъде съм толкова сигурна, че Варна ще е призьорът. Ще ви отговоря простичко, преминавайки във вашата компания през критериите за определяне на населеното място, достойно за престижното отличие. През тази година градовете-участници в надпреварата са 44, с цели девет повече от старта на класацията през 2007-ма. Показателите от 47 спаднаха на 15 и така организаторите от Дарик радио и в."24 часа" придадоха по-нормален облик. За голямо мое разочарование предпочитания от мен сегмент “брой слънчеви дни” отпадна и поради това Благоевград вече няма да получава 10 точки за слънчево греене, а Бургас само 5. Недоумението ви от току-що споделения факт е оправдано, защото за разлика от мен, вие продължавате да считате, че щом най-слънчевото летище на Балканския полуостров е на хвърлей от Бургас, то и градът ни е най-слънчев в България. “Да, ама не”, както казваше известния журналист Петко Бочаров. Според класацията, съобразена с данните на Националния институт по метеорология, най-слънчево през годината било в Благоевград (94 дни), а Бургас е далеч в класацията с около 70. Чудно как въобще успяваме да имаме летен сезон, да приемаме закъсалите самолети на всички летища наоколо и защо сума българи и чужденци умират да ни гостуват почти през цялата година. Няколко пъти през изминалите месеци опитах да атакувам с въпроси по темата създателите на въпросната класация, позиционирани в София, но смислен отговор за безумието “брой слънчеви дни” така и не получих. И последно в тази връзка – слънцето в Дупница, отстояща на 28 км от Благоевград, грее ясно само 50 дни през годината.  Мисля, че в тази посока няма какво повече да се добави. Изводите се налагат от само себе си!
За двете години от съществуването си класацията “Най-добър град за живеене в България” изгуби и от други свои блясъчни промисли, като: “брой улични тоалетни”, “пейки на обществени места”, “места, където да се пие хубаво кафе”, “сексуална ориентация на населението”?! (това въобще не става ясно как се преценя) и ред други подобни "свръхважни" критерии. Останаха тривиалните:  указателни табели, екологично състояние, наличие на велоалеи, възможност за спорт, детски площадки, достъпност за инвалиди, култура, образование, както и безработица. Простичкото наблюдение на първоначално набраните точки по 32-та критерия показва следното: общият брой точки за Бургас - 85, Варна – 83, Пловдив – 81. И ни в клин, ни в ръкав – Балчик (с население от около 14 000 души) също с 81 точки. При интернет гласуването обаче нещата драстично се разминават – и то не защото в Бургас сме по-неуки и неизползващи интернет, а явно защото варненци (или определена група) държат приза им да остане непокътнат. Към момента (понеделник, 17 часа) временните резултати са: Варна – 1819, Бургас – 783, Русе – 528, Габрово – 230 точки.
Затова, бургазлии, приятели и съграждани, искрено ви призовавам да направим нещо, за да променим тези резултати. Тази година наистина имаме огромен шанс, защото:
-    голяма част от странните критерии за оценяване вече са история
-    местната власт в лицето на кмета Димитър Николов и екипа му действително правят много и то е видно за повечето от вас
-    надминаваме варналии по цели три показатели - детски градини, удобна администрация и тарифи на такситата
-    сега е времето да докажем, че Бургас е кауза

Надпреварата приключва на 23-ти октомври. Бургас може да няма наследства от тоталитарните години  като Аквариум, Делфинариум, Планетариум, Зоопарк, на чиито лаври да почива част от самочувствието на съседите. Бургас обаче има дейни и обичащи града си хора, за които гласуването на адреси : http://dariknews.bg,http://www.24chasa.bg е повече от задължително!

*авторът е дългогодишен телевизионен журналист, понастоящем говорител на Областната дирекция на МВР в Бургас


В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
мечтателка от бургас
22.10.2009 11:36:50
0
0
ОБОЖАВАМ ВАРНА И ОКОЛНОСТТА.ГРАМ СРАВНИНИЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ С БУРГАС И ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ-ПЪЛНА ГРОЗОТИЯ И МРЪСОТИЯ. ВАРНА Е ДРУГА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е- ЕВРОПА, ГРАДА ХОРАТА ДАЖЕ И ВЪЗДУХА Е ДРУГ. ИМАМ ЕДНА МЕЧТА ДА ЖИВЕЕЯ В ВАРНА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки