Късчета съдби на българи зад граница


11 Октомври 2009, Неделя


Държавната агенция за българите в чужбина представи наскоро най-новото си издание – уникалния сборник „Автономията живот. Срещи с изявени българи в чужбина”.


Той се явява втори том от стартиралата през 1997 г. поредица с интервюта, портрети и  мемоари, представяща видни имена, неотменна част от нашата национална култура зад граница. Авторката на изданието Олга Шурбанова от 15 години е редактор на единственото списание на български език, чиято аудитория са нашите сънародници по света – „Ек”.  В сборника са представени 37 личности, сред които Никола Тошков от Женева - един успял в бизнеса българин, художникът Иван Иванович Шишман от Украйна, Антон Чипев от Монреал, цигуларите Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, живели дълго в Швеция, скулпторът Андрей Лекарски от Париж, певицата Красимира Стоянова - звезда на Виенската опера, цигуларят Веско Ешкенази от Амстердам, челистът Станимир Тодоров от Монте Карло, художничката  Теодора Куирикони от Милано и Женева, актрисата Мариана Димитрова, трагично приключила земния си път в Сан Диего, фотографката Венета Захараиева от Сан Франциско, пианистът Милчо Левиев, художникът Никола Манев от Париж, Чирпан и София и т.н.
Издателите обявяват, че книгата няма да има комерсиален характер и ще се разпространява безплатно сред сънародниците ни в чужбина, популяризирайки един „ковчежник” от биографии, от късове човешки съдби. Трима от нашите читатели ще имат уникалната възможност да се сдобият с нея, ако отговорят правилно на въпроса от нашата патриотична игра.


В категории: Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки