В света на „тихите” хора


В света на „тихите” хора
Райна Томова
09 Октомври 2009, Петък


Те страдат най-много от невъзможността да осъществяват комуникация с чуващите, а се иска много малко, за да се разбираме с тях, казва Райна Томова – зам.председателката на Съюза на глухите



Автор: Интервю на Диана Славчева

На 30 септември отбелязахме Международния ден на глухите, който остана  встрани от общественото внимание, съвпадайки с няколко други международно чествани дни като този на мира, на сърцето, на първата помощ. За проблемите на хората с увреден слух, разговаряме със зам.председателката на Съюза на глухите в България Райна Томова. Тя вече близо 20 години е член на Изпълнителното бюро на ЦС на СГБ и до ден днешен продължава да отдава сили, енергия и творчество в организационната, масовата и културната дейност на съюза. В Съюза на глухите в България има регистрирани близо 9000 души с увреждания на слуха, без да се броят слуховоувредените деца, които учат в специализираните училища в София, Пловдив, Търговище и Мъглиж и тези в ресурсните центрове и масовите училища. По данни от СГБ, в районните му организации в Бургас членуват 356 души със слухови проблеми, в Ямбол – 305 души, а в териториалното звено в Сливен – 69 души

- Г-жо Томова, с какви проблеми най-често се сблъскват тези ощетени от съдбата хора?
- На първо място това е проблемът, че чуващите не знаят как да комуникират с тези, които не чуват. Все пак поради гласността, която даваме, доста хора се интересуват от жестомимичния език и желаят да го научат. Нещата са много прости: достатъчно е чуващият човек да говори по-бавно и с ясна артикулация и тази комуникация ще може да се осъществи. Ако все пак глухият човек не го разбира, трябва просто чуващият да прояви търпение и да напише това, което иска да му каже. Що се отнася до тези, които тежко чуват, на тях не е нужно да се вика, а само да се говори малко по-високо. Много сме благодарни, когато един чуващ човек разбере, че не чуваме и има желание да ни бъде полезен. Но по-често ни обиждат грубо и пренебрежително, когато помолим някого да ни говори по-бавно или да ни напише това, което иска да ни каже. Наличието  на указателни надписи и писмена информация на видни места много улеснява нечуващите, като например надписите на спирките в новите трамваи и метрото на София и др.
- Какви са най-честите причини за възникване на глухотата?
- Преди всичко това са някои от лекарствата, които жените взимат по време на бременност; злоупотреба с тютюневи изделия и алкохол; шумът над 60-100 децибела; генни аномалии в семейството; различни болести като силна простуда с висока температура, менингитът; скарлатината; заушката; шарката и не на последно място стресът, сред който се живеем. Самата глухота може да бъде наследствена – у нас вече имаме и трето поколение наследена глухота; както и придобита – тя не се наследява, но понякога природата си прави шеги и хвърля в ужас здрави родители, които нямат генни аномалии – като им се ражда глухо дете. Никой не е застрахован…
- Може ли да се каже, че броят на хората с нарушено слухово възприятие у нас нараства?
- Да, определено може да се твърди това. Причината за нарастването на числеността на българските граждани с увреден слух се коренят в нарушената екология, влошените  условия за здравословен живот, неудачите в здравеопазването, високите децибели и стресът. Освен цитираната по-горе статистика за регистрираните слуховоувредени хора, има и такива, по-късно оглушали или тежко чуващи, които се срамуват да афишират глухотата си. Тук нямам предвид настъпващата старческа глухота.
- С какво може да се похвали Съюзът на глухите в България по отношение облекчаване живота на своите членове?
- Съвсем наскоро в класификацията на професиите в България бе включена длъжността „Преводач на и от жестомимичен език”. В момента сме в процес на изготвяне на държавните образователни изисквания за тази професия и съответната обучителна програма за нея. Възможността да бъдат назначавани на щатни длъжности специалисти като жестомимични преводачи в различни инстанции значително ще облекчи проблема с комуникацията на нечуващите хора.
- Достатъчно ли е това, което прави държавата за хората с увреждания? Ето, за пети пореден път на 14 октомври ще се чества „Ден на кариерата за хора с увреждания”?
- Точна статистика за това колко са хората с увреждания у нас няма дори на национално ниво. Може би те са повече от 800 000 души. Въпросите, отнасящи се до тях са застъпени в над 46 законови и подзаконови нормативни документи. За огромно съжаление в момента съществуващата нормативна уредба обаче има най-вече пожелателен характер и няма институция или орган, който да успява реално да контролира нейното  прилагане. Тая уредба е очевидно вече е много остаряла и не винаги приложима. Сега мнозинството от хората с увреждания, включително и глухите, са изолирани от живота на  обществото и са лишени от реални възможности да реализират своите основни, социални, политически, икономически и човешки права.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки