Георги Георгиев: Има силни аргументи за бъдещето на община „Тунджа“


Георги Георгиев: Има силни аргументи за бъдещето на община „Тунджа“
Снимка Митко Димитров
06 Октомври 2009, Вторник


Сигурен съм, че ако се налага, нашите жители няма да позволят закриването й, казва кметът, който управлява успешно тук втори мандат 


Автор: Катя Касабова

Идеолозите от ГЕРБ, начело с областния управител на Пловдив Иван Тотев, които гласят заличаването на втората по големина община в България, изглежда дадоха заден ход. Защото тримата депутати от партията на Бойко Борисов в Ямболска област тези дни са споделяли помежду си, че ще е грешка, ако се разбързат с новото административно деление. Апетитната хапка „Община Тунджа“ има близо 30 хил. души население, тя е най-големият производител и износител на сладководна риба, има над 100 язовира и  безценна като разположение територия. Такъв тип общини у нас (с административен център в друга община) са само още Добричка-селска в Добрич и Марица-Родопи в Пловдив.  
Община „Тунджа” втори мандат се управлява от червения кмет Георги Георгиев, когото населението избира, защото смята, че добре се грижи за решаването на проблемите в разпръснатите из огромната площ села, както и заради осигуряването на външно финансиране за важни инфраструктурни обекти.

- Г-н Георгиев, новината, че се готви закриване на община „Тунджа” като териториално-административна единица и вливането на територията й към община Ямбол взриви обществените нагласи. Смятате ли, че това беше опит от страна на точно определен кръг в ГЕРБ, който иска да овладее апетитната територия, за да реши проблемите на Янчо Славов?
    - Аз не разполагам с официално изявление по този проблем – нито от страна на правителството, нито от парламента. На този етап не бих искал да коментирам, нашата реакция трябва да е премерена, но категорична. Защото вече 22 години тази община доказа, че е успешна, функционира пълноценно и най-важното, хората, които живеят на нейната територия я чувстват като своя. Познавам ги, те нямат желание да се отделят и да отидат в друга община, няма обективни причини, налагащи подобна трансформация.
    -Но има субективни, които Вие премълчавате. Основното е, че притежава огромна територия, части от които са доста апетитни
    -Така е, най-сериозния й ресурс е земята, тя е втората по територия в България с над 1,218 кв. км площ и с  44 населени места. Населението е разпръснато и това я прави сложна за управление. Имаме 1 млн. декара обработваема плодородна земя , което в голяма степен е наша заслуга. От изключително значение е кръстопътното положение на нашата община. През нея минават два важни транспортни коридора - най-краткият международен път от Турция за Русия, както и бъдещата автомагистрала Тракия с нейните  32 км. на наша територия, близо е пристанище Бургас, само на 100 км Атрактивна е за туризъм с Националния археологически резерват Кабиле и праисторическите находки до село Драма, с  трасето на древния военен вал Еркесията. Харесвам община „Тунджа” с всичките й дадености, но най -вече се гордея с пословичното трудолюбие и съпричастността на тунджанци. Характерно за нашите села е усещането за общност, за споделени приоритети и предизвикателства.
    -Нека поговорим за пари – няма ли да поскъпнат парцелите около магистралата, не се ли засили интересът на инвеститорите? Важно е кой ще седи в кметското кресло и как ще ги посреща.
    -Трасето на автомагистралата се знае отдавна и който е проявявал сериозни интереси, вече ги е реализирал в посока покупко-продажби на земи. Но предстои инвестиционен бум около самото трасе и в населени места около него. Нашите граждани  го знаят. Говоря за предстоящото изграждане на нови индустриални зони и съм убеден, че тук в следващите години ще има сериозни инвестиции. Бизнесът не споделя планове за конкретни суми, но това са десетки милиони евро.
    -Ако се налага, населението тук ще Ви подкрепи ли с референдум? Ямбол е във финансов колапс, изтегли банков кредит от 6 млн.лв. и е очевидно, че със сливането на двете общини, новите управляващи целят да избегнат банкрута.
    -Нашите жители са наясно с усърдната ни работа по решаването на техните проблеми и това е наложен управленски подход в дългата история на общината. Убеден съм, че ако се стигне до  разисквания по този въпрос на високо държавно ниво, те ще подкрепят своята община. Редно е да бъдат питани преди да се вземат каквито и да било решения, това го налага Конституцията и Европейската харта за местното самоуправление. Не виждам проблем за община Ямбол да се развива при сегашния статут на двете общини. Това е доказана в годините добра форма на местно самоуправление в интерес на гражданите. Разчитам на вярната преценка на живеещите в нашата община и на държавническия подход от страна на правителството и парламента.


В категории: Интервю

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Георги Калчев-Ламята
08.10.2009 16:41:00
0
0
Браво кмете, с тебе сме всички!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки