В Ямбол сеят ориз, а чудовища развличат бургазлии


05 Октомври 2009, Понеделник


Преди 50 години
Вестник „Черноморски фронт” в броя си от 2 октомври 1959 г. разяснява на читателите си какво се прави в момента на улица „Първи май” в Бургас:



„–Пак копаят! Пак разкъртват главната улица! – споделят някои граждани на Бургас, като минават по улица „Първи май” и скептично клатят глава. И наистина какво се прави всъщност? Улицата ще се асфалтира... Липсата на нивелационен план на града създаде големи трудности при решаването на тази задача... Достъпът на превозни средства към улицата откъм ул. „Граф Игнатиев”, „Милин камък”, „Иван Рашев”, „Цар Асен” и „Георги Кирков” ще бъде пресечен... Пред поликлиниката и клуба на културните дейци, на мястото на трибуните на „Червения площад”, пред книжарница „В. И. Ленин” ще бъдат оформени кокетни градинки, някои от които ще имат и чешмички съответно оформени. До градинката пред Дома на офицера ще бъде създадено специално място за паркиране на леките коли... В началото на идущата година ще започне строежът на голям жилищен блок на ул. „Първи май”, в партера на който ще бъде обзаведен модерен киносалон. Предстоящото строителство на новия голям нефтопреработвателен комбинат край Бургас ще предизвика и редица нови благоустройствени мероприятия в града. Неговият облик рязко ще се измени – той ще стане още по-хубав, още по-приветлив”.
Дали са предполагали тогавашните бургазлии, че благоустройството на града ще продължава и след половин век?!

Преди 70 години

Амнистията на затворниците винаги е била свързана с някакъв конкретен повод. Какъв е бил той през 1939 г. научаваме от в. „Вечерна бургаска поща” от 2 октомври:
„Изготвен е списък за помилване на затворници по случай празника Възшествието на НВ Царят”.
На страниците на вестника е намерила място и различна земеделска информация, която ни представя една временна снимка на това какво се е отглеждало по полята в региона през ония далечни времена:
 „През идната година в ямболско ще бъде увеличена засяваната площ с ориз”;
„Областната земеделска стопанска дирекция в последната година е препоръчала на стопаните да започнат сеенето на смокинени дръвчета”.
В смутните военни години благотворителността не подминава войската:
„Войсковите части в района на Бургаския гарнизон изказват най-сърдечната си благодарност на г. Аврам М. Чальовски за вниманието, което им указа, като подари на войниците от тия части 8120 броя шоколад”.
И тъй като фронтовите действия още не са достигнали нашата страна, тогавашното гражданство е продължавало да се радва на най-различни забавления, доста по-екзотични от днешните. В статия със сензационното заглавие: „Змия чудовище в Бургас” се описва как:
„Както всяка година, така и сега, зоологическият парк, построен на панаира, в стремежа си да донесе нещо ново за града Бургас, тая година е подновил инвентара си с нови невиждани зверове чудовища, между които и една змия – грамадно чудовище, дълга четири и половина метра и тежка 45 кгр, освен това крокодили от реката Нил, кръвожаден Ягуар, морски чудовища и други разни 40 звяра, всичките живи”.

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки