Банките вече плашат с мутри

Новината е видяна 2813 пъти
Добавена на: 02.10.2009 15:10
Брой 24
Автор : Огнян Марков
 
Стигнахме до тук новото правителство да смачка бедния длъжник, какъвто е всеки трети българин и да брани едрия бизнес и крупните чуждестранни инвеститори
 

Огнян Марков


Ето какво означавало премиерът да преспива с водеща банкерка у нас. След като миналата година, в условията на криза, банките отчетоха прилична печалба, сега правителството е загрижено да я увеличи, ако не и да я удвои. Кабинетът вдигна двойно лихвата върху всички закъснели плащания - за ток, вода, парно, телефон, вноски от потребителски кредит или данъци. Според предложената промяна в постановлението на МС т.нар. законна лихва ще скочи двойно - от 10 на 20%! С това всички приказки, че първата задача на герберското правителство е да измете  и прати в историята изпитаните от прехода механизми за смучене на народната пот, отиват на вятъра. И това се вижда съвсем ясно на местно ниво. Вместо да измете старите изедници, ГЕРБ назначи до тях и свои и с това ламята от триглава, стана четириглава.
Може би Бойко Борисов в качеството му на български премиер е пропуснал  да забележи, че страната ни се намира в икономическа криза и че хората, включително собствените Му електорални единици едва свързват двата края? Едва ли е така, защото той и министрите Му само за това говорят. Не трябва обаче да забравяме, а най-вече това се отнася до всички, които с гласа си го издигнаха на най-високата орбита на политическия живот у нас, че ГЕРБ и правителството му ще провеждат откровено дясна политика и това те никога не са го крили, въпреки морето от демагогия в програмата на тази партия, променяна, между другото непрекъснато. За несведущите, нека поясня: дясната политика на тази партия означава, че нейното правителство имат едничката грижа банките, едрият бизнес и крупните чуждестранни инвеститори да се чувстват съвсем уютно в законовите рамки на страната.
По цял свят банките са загрижени да си връщат по някакъв начин раздадените кредити, поради което намаляват лихвите, разсрочват кредитите, за да намалят месечните вноски, въобще правят всичко, за да не само да изплащат задълженията си, но и да живеят нормално. У нас обаче всичко пак е наопаки и няма никакви шансове да се оправи някога. Лихвите по кредитите се вдигат и това става с благосклонното съдействие на правителството, кредитополучателите, които поради тежкото си икономическо състояние,(а такива са почти всеки трети българин) пропускат да внесат по някоя вноска, биват тероризирани по телефона от неизвестни лица от неизвестни телефони номера, има дори случаи, когато банките обещават в съвсем пряк текст да пратят на длъжниците си мутри. Вероятно не е далеч времето, когато със събирането на закъснелите плащания на граждани и фирми ще се заеме добре емблематичната охранителна фирма “Ипон”, за да си дойде всичко съвсем на мястото.
Аз силно се съмнявам, че все още има български граждани, които да не са взели под една или друга форма кредит. Увеличаването на тъй наречената “законна лихва” върху техните закъснели плащания ще доведе до тяхното още по-прогресивно обедняване, до невъзможност да си изплащат закъсненията, а оттам до масови и съвсем нерегламентирани от конституцията репресии, включително и до блокиране на цялата банкова система. Но финансовите експерти на ГЕРБ, които се занимават само и единствено със закърпването на бюджета, е кристално ясно, че бедните, колкото и да са бедни са много по-богати от богатите и поради това трябва да бъдат доени още и още повече.
Преди време стана известно как на човек, изключил парното си по всички правила на закона, са му били начислявани месечни сметки за услуга, която той нито е поискал, нито е ползвал. И съвсем естествено за правовите норми и нас и тяхното приложение този човек е бил осъден за неплатени задължения, след което съдия-изпълнителят вече е обявил жилището му за продан. Случаят все още не е типичен, но има всички шансове да стане такъв в близките една или две години. Просто е невероятно как у нас, правова държава, член на ЕС, някой може да бъде осъден в негово отсъствие, при положение, че адресът е мастонахождението му са добре известни. То е ясно, че съответната топлофикация предпочита да мине зад гърба на нарочения от нея длъжник и да прибере парите си възможно най-бързо, но къде е така наричания независим български съд, който в случая служи за параван на чужди, при това незаконни интереси, и в същото време изпълнява и ролята на палач над невинния гражданин.
Нека помислил какво би било евентуалното развитие на този странен за всякаква житейско логика случай. Вероятно гражданинът ще заведе дело, използвайки документите за законно спряното си парно и факта, че не е уведомен за начисляваните му сметки и воденото срещу него съдебно производство. И какво от това? Докато делото мине по всичките три инстанции на бавната българска правораздавателна система, апартаментът му може би вече ще е продаден, пък дори и преподаден на трети, добросъвестен – пак според законовата логика, купувач, гражданинът ще живее на палатка пред сградата на съда, а когато, след години, истината все пак възтържествува, кой ще му върне жилището, как и кога? Може би държавата ще вземе средства от данъците, които ние плащаме, за да го възмезди по някакъв начин, само че няма начин да му плати изхабените нерви, при положение, разбира се, че всичко това не го вкара скоропостижно в гроба.
Че настоящето българско правителство води всички ни на заколение, това от ден на ден става все по ясно. Българинът обаче обича да наднича в чуждата паница само ако има шанс да забърше нещо от нея, но никога, когато тази паница е празна и трябва да се помогне. Поради тази проста причина лозунгът, помпозно изписан над парадния вход на Народното събрание, остава само обикновено пожелание, а историческите уроци за краха на българската държавност през вековете не само ненаучени, но дори и непрочетени. По този начин България бавно, но неотклонно се превръща в глуха европейска провинция, която след време ще може да изнася на Запад само мургави компаньонки и ще предлага евтини и некачествени туристически продукти. В замяна на това пък ще бъдем едно послушно туземно племе, загубило всички признаци на вековно пазената си национална идентичност и удобен потребител на чужди стоки и идеи.


Гилотината
Двойна лихва за всички закъснели!  
Според последната информация внасянето за разглеждане в МС  на проектопостановлението, предлагано от финансовия министър Симеон Дянков, за двойна лихва върху всички закъснели плащания, е отложено на вчерашното ( в сряда) заседание на кабинета поради това, че социалният министър Тотю Младенов не е бил запознат с текста му. Което обаче е само едно отлагане и нищо чудно в близко бъдеще това да бъде утвърдено, а услужливата част от българска преса и електронните медии някак да “пропуснат” да го отбележат. Вестник “Десант” ще следи развоя на нещата по случая и ще информира навреме своите читатели.

Ключови думи:

Bookmark and Share

брой коментари: 0 |  добави коментар
Вестник Десант   Вашите коментари »
 
Добавяне на коментар
Прякор

Коментар

Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант
Вестник Десант


Последни статии
03.07.2015 13:30 Пъстра палитра с новини от света
03.07.2015 13:29 Бежанският поток към Европа достигна исторически мащаб
03.07.2015 13:27 Войната между цивилизациите е обявена
03.07.2015 13:24 Колко струва на държавата един директор
03.07.2015 13:21 Марешки се оказа с богатства за 13 милиона
03.07.2015 13:18 Не сме в скачени съдове с гърците, но не сме и на друга планета
03.07.2015 13:14 Борисов задава нов курс на съдебната реформа
03.07.2015 12:51 Валери Симеонов: Законът трябва да се спазва от всички
03.07.2015 12:49 Националният фронт продължава да се разраства
03.07.2015 12:47 ПФ издигна кандидатурата на Славчо Атанасов за кмет на Пловдив
03.07.2015 12:46 Красимир Каракачанов: Нужна е сериозна реорганизация на МВР
03.07.2015 12:45 Парламентът гласува промени в ползването на годишния отпуск
03.07.2015 12:44 Гледайки Гърция, да не забравим България
03.07.2015 12:42 Докога качествената медицинска помощ ще е само на думи
03.07.2015 12:17 Мюфтийството остана само в претенциите си


Интервю »
Вестник Десант
Родолюбивата коалиция отбеляза 13-ата годишнина от смъртта на големия писател и радетел на българщината
Вестник Десант
Събарянето на незаконните цигански постройки там било в нарушение на международното право и било съпътствано с „публична расистка антиромска риторика“
Вестник Десант
Операторът на телевизия СКАТ Степан Дадурян бе нападнат от наркодилър с дебело криминално досие
»
 
Онлайн абонамент за в. Десант »
Абонирай се директно на адрес или използвайте за целта горния банер на Български пощи
http://www.abo.bgpost.bg/?cid=16&q=203
 

 
Моля, въведете телефон !
Моля, въведете e-mail !
Невалиден e-mail !Времето »