Шпионски скандал в Здравната каса в Бургас


Шпионски скандал в Здравната каса в Бургас
Зад стените на тази сграда ставало проследяването
26 Септември 2009, Събота


Прокуратурата проверява законно ли е следене на лична кореспонденция в служебни компютри

Автор: Пролетина Николова

Покрай всякакви шумни истории с подслушване, в които е замесена ДАНС, най-неочаквано подобен скандал се разрази в бургаската Здравноосигурителна каса. Оказа се, че служителите там са били следени от шефката си
д-р Мария Маврова, която държала да се знае кой какво говори в нейно отсъствие. Тази история е стигнала до прокуратурата и тези дни бе образувана проверка срещу здравната директорка. Очаква се до края на октомври да стане ясно ще й бъде ли образувано дело и съответно повдигнато обвинение за следене на лична кореспонденция.
Целият случай започнал с това, че няколко човека от служителите на касата усетили, че в извънработно време нещо става с компютрите. От всички тях обаче единствено Станка Николова прояви смелост да говори. Тя разказа, че в началото хората, които ровели в компютъра все пак опитвали да прикрият следите си. Но в един момент вече направо спрели да се крият.
“Една сутрин установих, че някой е сложил отметка в програмата ми за чат ICQ, така че всичките ми разговори да се записват. Аз специално бях махнала тази отметка. На следващата сутрин пък компютърът ми се оказа със сменено потребителско име и не успях да вляза в него. Като повиках системния администратор той смотулеви нещо, но за мен вече беше ясно, че ме следят”, обясни Станка.
Нейните и на останалите й колеги съмнения допълнително се подплатили с доказателства. Трима човека споделили с тях, че д-р Маврова им показала разпечатки от лични разговори на подчинените си, в които те я наричали “Мавродийката”. Този фриволен псевдоним за някои може да изглежда дори умалително и приятелско именуване на шефа. Но Маврова го приела като огромна обида. Единият от свидетелите е лидерът на “Подкрепа” в касата д-р Атанас Баев. Пред журналисти той потвърди, че наистина е видял въпросните разпечатки, но не ги е чел. Каза също, че е готов да даде показания пред прокурор и съдия, но няма да говори с медиите по този въпрос, докато тече разследването.
Другият е шефът на бургаския Център по здравеопазване д-р Георги Паздеров. Той обаче каза, че няма спомен какво му е показвала Маврова, защото постоянно осъществявал контакти с много хора и не можел да запомня всичко. Все пак и Паздеров ще бъде разпитван от дознателите. Третият пък е общинският лидер на БСП в Бургас Димитър Стоянов, който засега не е правил все още изявление по случая. Стоянов обаче е бивш колега на съпруга на д-р Маврова – Оник Калустян в някогашната Държавна сигурност и не е много ясно дали при разпитите му ще надделее честната му полицейска дума или колегиалността.
Станка Николова разказа още, че когато попитала началник-отдела по информационно обслужване защо й е преравян компютъра, той отговорил, че главният експерт по комуникациите в касата бил правил “настройки на факса”. Как тези настройки са променили потребителското й име не й обяснили. Затова пък от този момент нататък Маврова започнала да се държи злобно с нея. Малко по-късно длъжността на Николова била трансформирана, а самата тя – уволнена. За нея няма съмнение, че изгонването й от работа е свързано точно с шпионския скандал в службата и най-вече с това, че не си е мълчала. Николова е единият от служителите, в чийто разпечатки от разговори Маврова прочела прякора си “Мавродийката”. Други уволнени засега няма, вероятно защото колегите на Николова преценили, че е по-удачно за тях да преглътнат шпиономанията на Маврова и да си мълчат. Пред “Десант” още няколко човека признаха за скандала, но никой не пожела да направи изявление с името си.
Самата д-р Маврова не отрича, че се интересува от кореспонденцията на подчинените си в работното им време. В сряда тя заяви, че това й било основното задължение. “Компютрите в касата са служебни и на тях трябва да се върши служебна работа. Какво правя аз като директор, ако не контролирам кой какво работи и как го работи”, каза тя. Попитана дали е следяла служителите си, заради съмнения, че я обсъждат помежду си, Маврова възкликна: “А дали наистина тези служители не са ме обиждали в разговорите си!?”
Маврова, която е от квотата на БСП, кара вече втори мандат в касата. Малко преди ГЕРБ да поеме властта у нас, тя спечели конкурс за директор и това я прави сигурна на поста, освен ако в хода на разследването прокуратурата не поиска отстраняването й. От една страна д-р Мария Маврова е известна в Бургас като един от най-добрите анестезиолози. От друга обаче дългогодишното й съжителство с човек от Държавна сигурност няма как да не е дало своето отражение. Освен в ДС, съпругът й Оник Калустян работи известно време и в нейния наследник – НСС. Той бе началник на Регионалната служба за сигурност в Стара Загора.
Бургаският районен прокурор Андрей Червеняков съобщи, че е назначена експертна проверка на случая в касата. “Тя трябва да установи каква част от кореспонденцията на колегите си е следила д-р Маврова. Срокът за приключването й е до два месеца и тогава ще преценим дали да образуваме дело и да й повдигнем обвинение”, уточни той. Скандалът става още по-комплициран, тъй като в директен сблъсък с Маврова се очаква да влезе и съпругът на следената Николова – д-р Веселин Джендов.

Анализирай това
В зората на демокрацията д-р Веселин Джендов бе един от лидерите на СДС. Джендов заяви, че е решен да стигне до край и няма да се спре пред никакъв натиск. “Въпреки, че прокуратурата си прави собствено разследване, ние смятаме да заведем и граждански иск срещу Маврова, защото тя е уронила честта и достойнството на моята съпруга. Отделно сме завели и трудово дело за уволнението, което ще спечелим”, категоричен е докторът.


В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
смъртта
05.09.2011 15:13:16
0
0
Въпросът ми е при издаване на смъртен акт,заплаща ли се? Почина баща ми и се обадих на джипито предварително ме предупреди,че услугата ще струва 20 лева без да ми даде документ. Към кого да да обърна? Това е жестоко.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки